Λέσχη Ανάγνωσης Κω: συνέντευξη στο KoSALive.gr

Στήλη: Συνεντεύξεις

Εικόνα: ginnerobot, χωρίς τίτλο

Στη Λέσχη Ανάγνωσης Κω, αυτές τις μέρες διαβάζουν το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Ο χρόνος πάλι». Μάλιστα, η συγγραφέας θα συναντηθεί με τη Λέσχη, στις 13 Μαρτίου εδώ στην Κω. Εμείς, αιφνιδιαστικά, ζητήσαμε και πήραμε από τα μέλη της Λέσχης μια μικρή συνέντευξη.

-Τι είναι μια λέσχη ανάγνωσης; Πώς λειτουργεί;

- Είμαστε μια ανοιχτή παρέα, που αγαπάει το βιβλίο και μάς γοητεύει η ιδέα να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας, «ξεκλειδώνοντας» έτσι τα νοήματα κάθε βιβλίου. Όσο για τη λειτουργία, συναντιόμαστε συνήθως μια φορά το μήνα, συζητούμε για το βιβλίο που έχουμε διαβάσει και στη συνέχεια προτείνουμε έναν άλλον τίτλο για ανάγνωση.

- Από πότε υπάρχει η Λέσχη Ανάγνωσης στην Κω;

- Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη του 2008.

- Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Λέσχης;

- Πέρα από  τη  συζήτηση πάνω στα βιβλία, μας αρέσει να ερχόμαστε σε επαφή με συγγραφείς και να γνωρίζουμε τον κόσμο τους (ποια είναι τα κίνητρα τους, τι τους ωθεί στη συγγραφή κ.τ.λ.). Στο πλαίσιο αυτό συναντηθήκαμε πέρυσι με τον κ. Δημήτρη Μίγγα, πρόσφατα μας παραχώρησε συνέντευξη μέσω διαδικτύου η κα Στυλιάνα Γκαλινίκη, και τώρα περιμένουμε τη Σώτη Τριανταφύλλου.
Παράλληλα, έχουμε διοργανώσει δυο φορές ως τώρα (και πρόθεση μας είναι να τις επαναλάβουμε) τις “Βιβλιοανταλλαγές”, δηλαδή ανταλλαγές μεταχειρισμένων βιβλίων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη της λέσχης μας, αλλά σε όλους όσους διαβάζουν. Στόχος μας είναι να «κινείται το βιβλίο» και να ενισχύεται η ανάγνωση.

- Πόσα είναι τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης; Υπάρχουν όρια ηλικίας;

- Προς το παρόν αριθμούμε γύρω στα 15 μέλη και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούριες προσελεύσεις. Απευθυνόμαστε σε ενήλικες χωρίς φυσικά ανώτερο όριο ηλικίας.

- Πού γίνονται οι συναντήσεις σας;

Δεν έχουμε μια σταθερή στέγη, συναντιόμαστε σε διάφορα καφέ της πόλης.

- Υπάρχουν άλλες λέσχες ανάγνωσης στο νησί μας; Στην υπόλοιπη Ελλάδα τι γίνεται;

- Στην Κω, από  όσο ξέρουμε, δεν υπάρχουν άλλες λέσχες ανάγνωσης για ενήλικες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως λειτουργούν αρκετές.

- Υπάρχει επικοινωνία ή κάποια κοινή «γραμμή» με τις υπόλοιπες λέσχες ανάγνωσης;

- Μια κοινή γραμμή με άλλες λέσχες ανάγνωσης δεν  υπάρχει, γιατί σωστό είναι να λειτουργεί η κάθε μια αυτόνομα, όμως έχουμε επαφή με τη λέσχη της Ρόδου και περιμένουμε μέλη της στη συνάντηση με τη Σώτη Τριανταφύλλου.

- Έχετε κάποιο καταστατικό ή κάποιους κανόνες λειτουργίας;

- Δεν έχουμε καταστατικό, ούτε κανόνες, γιατί δεν έχουμε μορφή  συλλόγου ή οργάνωσης,  όπως είπαμε είμαστε μια ανοιχτή παρέα.

- Η Λέσχη έχει και διαδικτυακή παρουσία, με το μπλογκ leshianagnosisko.blogspot.com. Τι μπορεί να διαβάσει κάποιος στο μπλογκ σας; Ποιος ενημερώνει το μπλογκ σας;

- Εκτός από την  καθιερωμένη ανάρτηση για το τι συζητήθηκε σε κάθε συνάντηση, στο μπλογκ μας μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τον τόπο και τον χρόνο της επόμενης συνάντησης, για την επιλογή του προς ανάγνωση βιβλίου, για τις δραστηριότητες της λέσχης, καθώς και νέα, που θεωρούμε ενδιαφέροντα, από το χώρο του βιβλίου. Όλα τα μέλη έχουμε δυνατότητα πρόσβασης στο μπλογκ και βασικά η διαδικτυακή μας παρουσία είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσφοράς.

Σώτη Τριανταφύλλου

- Στο μπλογκ σας, διαβάζουμε: «στις 13 Μαρτίου η Σώτη Τριανταφύλλου συναντά τη Λέσχη Ανάγνωσης Κω». Πώς προέκυψε αυτή η συνάντηση; Θα έρθει η Σώτη στην Κω;

- Πράγματι προσκαλέσαμε τη Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας με χαρά. Η συνάντηση θα γίνει στις 13 Μαρτίου, στις 16.00, στο  ΚΕΚ ΕΝΑ, στο Πλατάνι. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

- Έγιναν στο παρελθόν ανάλογες συναντήσεις;

- Ναι, με τον κύριο Μίγγα, έτσι όπως αναφέραμε πιο πάνω.

- Ποιο ήταν, μέχρι τώρα, το σημαντικότερο γεγονός, η πιο σημαντική στιγμή στη διάρκεια λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης Κω;

- Κάθε στιγμή και  κάθε βήμα στην πορεία μας έχει ασφαλώς τη σημασία του. Θεωρούμε ωστόσο το σημαντικότερο όλων τη γνωριμία μας, τη δημιουργία αυτής της αυθόρμητης, όμορφης παρέας.