«Και με Κλειστά Μάτια θα Βλέπω» παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Παύλου Θ. Κάγιου

Στήλη: Ανακοινώσεις

Εκδόσεις Καστανιώτη

Παύλος Θ. Κάγιος

Και με κλειστά μάτια θα βλέπω

Μυθιστόρημα 

Φυλάω τ’ αστέρια να μην τα σβήσουν...

Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω, την  Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου στις 19.00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο « Νίκος Θαλασσινός », πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση τού νέου μυθιστορήματος του Παύλου Θ. Κάγιου, με τίτλο «Και με Κλειστά Μάτια θα Βλέπω».

Στην παρουσίαση για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Τσιρπανλή- Καλαντζοπούλου και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Σβύνος και Άντζελα Άνθη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί μικρού μήκους φιλμ με ιστορικά γεγονότα και αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου που διατρέχουν το βιβλίο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Μάνου Ευστρατιάδη.

Ο έρωτας δύο κυνηγημένων στην Ελλάδα 80 χρόνων

Το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Θ. Κάγιου εξιστορεί μια μεγάλη ιστορία αγάπης, από αυτές που νικούν όλα τα εμπόδια που βρίσκονται στο διάβα της. Πρωταγωνιστές είναι η Βάσω από την Καλαμάτα και ο Θοδωρής από την Βόρειο Ήπειρο. Η φτώχεια, οι δυσκολίες επιβίωσης, οι έντονες πολιτικές αναταραχές, η Κατοχή, ο εμφύλιος του ’44-΄49 και ο διχασμός τούς παρασύρουν στη δίνη τους, για να τους φέρουν εντελώς τυχαία κοντά και να γνωριστούν στην Αθήνα. Έτσι, γεννιέται ένας έρωτας που καταργεί τα αντίπαλα στρατόπεδα που ανήκουν. Ξεκινά το «μαζί» σε έναν δρόμο δύσβατο: αποκτούν τρία παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν, υφίστανται ανελέητο κυνηγητό από τους ισχυρούς, αντιμετωπίζουν την ανέχεια και την δικτατορία του ’67, που  τους κολλούν στον τοίχο. Όλα υπήρξαν δύσκολα, αλλά η αγάπη και η πίστη που έχουν ο ένας για τον άλλο γίνονται στυλοβάτες και οδηγοί σε μια πορεία που φτάνει στην χορτασμένη αδιαφορία του σήμερα.

Το τέταρτο μυθιστόρημα του Παύλου Θ. Κάγιου περιέχει πολλά βιωματικά στοιχεία που εμπλέκονται και υπηρετούν τα μυθοπλαστικά και είναι αφιερωμένο στους γονείς του. Είναι μια ελεγεία για τους χαμένους, τους κυνηγημένους, τους αφανείς ανθρώπους, τους ήρωες που η ιστορία τους δεν καταγράφεται πουθενά. Ίσως πρόκειται για τους αληθινούς ήρωες της ζωής, αυτούς που πρέπει να φυλάμε τη μνήμη τους για να μην χαθεί. Όπως πρέπει να φυλάμε τα αστέρια για να μην τα σβήσουν. Για να μην χαθεί το φως τους που μας οδηγεί.

 

Παύλος Θ. Κάγιος

Ο Παύλος Θ. Κάγιος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου. Το πρώτο του διήγημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος το 1971. Από το 1984 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια, το 2000 το δεύτερο, Σε είδα να’σαι αόρατος, και το 2004 το τρίτο, Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου (εκδόσεις Καστανιώτη και τα τρία). Το Και με κλειστά μάτια θα βλέπω είναι το τέταρτό του μυθιστόρημα.