Ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας: 22-26 Μαρτίου 2010

Στήλη: Οικονομία

The EU Sustainable Energy Week 22-26 March 2010

Η βιώσιμη ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής της ΕΕ και της δράσης της κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Ένωση επιδιώκει να επιτύχει τρεις στόχους μέχρι το 2020: μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας στο 20% του συνόλου της ενεργειακής μας κατανάλωσης.

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας 2010, ο νέος επίτροπος Eνέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, παρουσιάζει στρατηγική με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκαταλέγονται στις άμεσες προτεραιότητες του νέου επιτρόπου Ενέργειας, ο οποίος θα παρουσιάσει τη στρατηγική του σε εναρκτήρια ομιλία για την εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας.

Κάθε χρόνο, η εκδήλωση αυτή είναι το αποκορύφωμα της εκστρατείας «Βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη» η οποία έχει ως στόχο να προβάλει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και στον κρατικό μηχανισμό, την παραγωγή και την κατανάλωση βιώσιμης ενέργειας.

Η εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φόρουμ για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Την εβδομάδα αυτή, οι ενδιαφερόμενοι και οι παράγοντες του κλάδου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες πρωτοβουλίες και να στηρίξουν επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες.

Παράλληλα, οι προτάσεις της Επιτροπής θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις και τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, από τις 22 ως τις 26 Μαρτίου. Σε κάθε σημείο της Ευρώπης, οι 267 «Ημέρες Ενέργειας» θα προτείνουν πολυάριθμες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Στη Λευκωσία, οι νέοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό σχεδίου και αφίσας. Στη Βαρκελώνη, θεατρική ομάδα θα παρουσιάσει έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα θέματα που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος στην εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας θα είναι οι αστικές μεταφορές και η ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων» διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών θα μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Άλλη σημαντική στιγμή της εβδομάδας: η απονομή των Ευρωπαϊκών βραβείων βιώσιμης ενέργειας στα πλέον φιλόδοξα και καινοτόμα σχέδια στον συγκεκριμένο τομέα.