ΕΛΙΞ: Ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο «δίνουν ζωή» σε δήμους και κοινότητες και αυτό το καλοκαίρι

Στήλη: Τουρισμός

Για 23η χρονιά η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΛΙΞ διοργανώνει Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος των προγραμμάτων, που αποτελούν τη βασική δραστηριότητα της οργάνωσης, είναι να καλλιεργηθεί η εθελοντική συνείδηση και να προωθηθεί η εθελοντική προσφορά μέσα από την εκμάθηση τεχνικών προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ΕΛΙΞ, έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των εκάστοτε περιοχών, συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι, τη συνεργασία της με τους Δήμους Κέας, Εξωμβούργου και Νέας Μάκρης, καθώς και την σύμπραξη φορέων και δήμων στην Αρχαία Ολυμπία και τον Κέδρο. Παράλληλα η ΕΛΙΞ και η Νομαρχία Κυκλάδων συνεργάζονται για πρώτη φορά με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας στην Άνδρο, την Τήνο και την Κέα, ελπίζοντας στην ίδρυση μακροχρόνιων συνεργασιών σε όλες τις Κυκλάδες.

Συνολικά θα διοργανωθούν 22 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε 6 περιοχές στην Ελλάδα όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 300 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εθελοντικές ομάδες θα απασχοληθούν σε ποικίλες εργασίες όπως διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών, πυροφύλαξη, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών, ωραιοποίηση πλατειών και υποστήριξη σε πολιτιστικά δρώμενα.

Πολλές εξελίξεις στα φετινά προγράμματα της ΕΛΙΞ: Δύο από τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας απευθύνονται σε Senior εθελοντές, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, ενώ δύο ακόμα περιλαμβάνουν εθελοντές από την καμπάνια του Δικτύου της Alliance "Access for All" η οποία προωθεί σε προγράμματα την συμμετοχή νέων με λιγότερες ευκαιρίες! Τέλος, δύο επιπλέον προγράμματα εντάχθηκαν στην εκστρατεία του Δικτύου της Alliance "Sustainabilty Campaing", λαμβάνοντας μέτρα ώστε η διαβίωση και ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος να είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

ΑΝΔΡΟΣ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

20/05-05/06, 29/06-15/07, 02/08-18/08, 19/08-05/09

Οι εθελοντές θα εργαστούν υπό τη καθοδήγηση ντόπιων για τον καθαρισμό, τη συντήρηση, τη σήμανση και την γενικότερη ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μονοπάτια της παλιότερης εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Ανδριώτες στην επικοινωνία τους μεταξύ των κυριότερων χωριών και λιμανιών της Άνδρου.

ΤΗΝΟΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ (6 ΟΜΑΔΕΣ)

27/06-13/07, 14/07-30/07, 16/07-01/08,

02/08-18/08, 21/08-07/09, 08/09-24/09

Περιπατητές ντόπιοι αλλά και ξένοι κάνουν συχνή χρήση του ιστορικού δικτύου μονοπατιών του νησιού, μιας και η διαμόρφωση του εδάφους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη δημιουργία αμαξιτών δρόμων. Οι ομάδες εθελοντών θα ασχοληθούν κυρίως με το καθαρισμό, τη διάνοιξη και τη σήμανση των πιο σημαντικών από αυτά.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΑΤΤΙΚΗ (4 ΟΜΑΔΕΣ)

30/06-15/07, 16/07-31/07, 01/08-16/08, 17/08-01/09

Η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δήμο Νέας Μάκρης για πέμπτη φορά με στόχο την προστασία των δασών και των παραλιών της περιοχής. Οι εθελοντές θα εργάζονται σε βάρδιες πυροφύλαξης, θα καθαρίζουν καθημερινά τις παραλίες της περιοχής και δύο φορές την εβδομάδα θα ποτίζουν νεαρά δένδρα που φυτεύτηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από νερό. Οι εργασίες θα κατανέμονται καθημερινά σε όλους τους εθελοντές, σε κυλιόμενες βάρδιες έτσι, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες.

ΚΕΔΡΟΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ

22/07-06/08

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δασικό Χωριό "Κέδρος". Οι εθελοντές θα ασχοληθούν κυρίως με εργασίες που αφορούν στη διοργάνωση του "4ου Tzoumerka Art Festival", που θα περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, παραστάσεις και έκθεση φωτογραφίας.

ΚΕΑ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ (5 ΟΜΑΔΕΣ)

12/07-28/07, 29/07-14/08, 22/07-07/08, 08/08-24/08, 16/08-01/09

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το Δήμο Κέας. Το νησί έχει μια πλούσια ιστορία στις πεζοπορικές διαδρομές μέσω του πολύ ανεπτυγμένου δικτύου του από αρχαία ακόμη μονοπάτια. Πολλά από αυτά είναι ήδη καταγεγραμμένα και σηματοδοτημένα και προσφέρουν στους περιπατητές, ντόπιους και ξένους, τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί περπατώντας το μέσα από γραφικές διαδρομές που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Οι εθελοντές θα καθαρίσουν από τη βλάστηση, θα αποκαταστήσουν και θα σηματοδοτήσουν, όπου χρειάζεται, τα μονοπάτια αυτά.

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (2 ΟΜΑΔΕΣ)

02/08-18/08, 19/08-05/09

Είναι η έκτη χρονιά που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας. Οι εθελοντές θα εργαστούν για τη συντήρηση και αποκατάσταση του μονοπατιού που δημιουργήθηκε από προηγούμενες ομάδες, κατά μήκος του ποταμού Κλαδέου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Οι εθελοντές θα ασχοληθούν ακόμα με διάφορες ελαφρές εργασίες συντήρησης σε διάφορα χωριά της περιοχής (π.χ. βάψιμο παιδικών χαρών, πότισμα δέντρων, καθαρισμός από άγρια βλάστηση, κλπ.)

- Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987. Βασικός στόχος της ΕΛΙΞ είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.