Συμπαράταξη Ελπίδας: μια νέα, πολύ σημαντική υποδομή του Δήμου Δικαίου

Στήλη: Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου για το πρώτο θέμα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου
Προς Δήμο Κω, Δικαίου, Ηρακλειδών

Θέμα: μια νέα, πολύ σημαντική υποδομή του Δήμου Δικαίου

1. Πολύς λόγος γίνεται για την υστέρηση της χώρας μας σε σχέση με αυτό που γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Για την απουσία εκσυγχρονισμού και ανταγωνιστικότητας. Για την σημασία των νέων τεχνολογιών στην οικονομική ανάπτυξη. Θα ήταν πολύ φυσικό στην χθεσινή παρουσίαση του νέου συστήματος παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω του internet του Δήμου Δικαίου να υπάρχει ενδιαφέρον και παρουσία τουλάχιστον των τοπικών πολιτικών εκπροσώπων του λαού της Κω, που πρέπει και να γνωρίζουν και να προωθούν αυτές τις νέες εφαρμογές. Δυστυχώς απουσίαζαν οι πάντες πλην του Δημάρχου Δικαίου, λίγων δημοτικών συμβουλών της παράταξης του και … Συμπαράταξης Ελπίδας! Κρίμα! Να μιλάμε για ένα δήμο, να δημιουργείται μια κοινωνική υποδομή νέων τεχνολογιών που μπορεί να αποτελέσει επικοινωνιακό εργαλείο, και να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση. Φαίνεται ότι η παρουσία σε ένα εσπερινό ή σε μια κηδεία έχει μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Η πολιτική δεν παίζεται στα επίπεδα της επάρκειας γνώσεων και της ενεργού συμμετοχής, αλλά στον λαϊκισμό των επικοινωνιακών εντυπώσεων και των πελατειακών σχέσεων.
2. Το σύστημα ευρυζωνικότητας του Δ. Δικαίου που μας παρουσιάστηκε χθες, υπάρχει χάριν στην επιδίωξη υπαλλήλων με αντίστοιχες γνώσεις που κυνηγούν εναγώνια χρηματοδοτούμενα προγράμματα  των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και με την πολιτική κάλυψη της δημοτικής αρχής προσπαθούν χωρίς την κατάλληλη οργάνωση και το αναγκαίο συνολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Ο δήμος Δικαίου έχει σήμερα στα χεριά του ένα δίκτυο επικοινωνίας, πολιτικού διαλόγου, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, παρουσίασης δράσεων των δημοτών του, παρακολούθησης των συζητήσεων του δημοτικού συμβουλίου, τηλε-διασκέψεων, τηλε-εργασίας, κλπ.
3.  ---Αυτό το σύστημα που κόστισε 326.000 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες των άλλων Δήμων, να αποτελέσει κοινή βάση των 3 Δήμων ή του πιθανού ενός Δήμου; Ναι αν υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική απόφαση του ιδιοκτήτη, του δήμου Δικαίου.
4. ---Μπορεί μέσω αυτού του συστήματος ο πολίτης  να πληρώνει λογαριασμούς  υπηρεσιών του δήμου (δευα, τέλη, κλπ); Όχι! Για αυτά τα θέματα και οι 3 δήμοι διαθέτουν ΕΝ ΝΕΚΡΩΣΕΙ ειδική δικτυακή πύλη πχ το www.kos.gov.gr ο Δήμος Κω εδώ και 2 χρόνια, που δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η κατάλληλη διεπαφή με τα συστήματα οικονομικής διαχείρισης ώστε να είναι δυνατή η διασύνδεση των συστημάτων και η τελική εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο τελευταίο δημοτικό μας συμβούλιο ψηφίσαμε την ΑΚΡΙΒΗ ετήσια συνδρομή μας στην singular logic για την υποστήριξη της χωρίς να έχουμε φροντίσει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό τους κι όχι να το έχουμε εν αχρηστία.  
5. ΠΡΟΤΑΣΗ: Ένα σύνολο πολιτικών υποχρεώσεων θέτει η κατάσταση των υποδομών των νέων τεχνολογικών που υπάρχουν στους Δήμους μας. Αναφέραμε ήδη τις επενδύσεις στις ανενεργές δικτυακές πύλες www.kos.gov.gr , www.dikaiou.gov.gr, www.iraklidon.gov.gr, γνωρίζουμε ότι o Δήμος Δικαίου με την πλήρη μετάπτωση των συστημάτων  του στο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης, γνωστό ως ΣΥΖΕΥΞΙΣ, έχει την δυνατότητα δωρεάν τηλεφωνίας προς όλους τους συνδεδεμένους φορείς, δωρεάν πρόσβαση στο internet και email για όλους τους υπαλλήλους του, κ.α., ο Δήμος Ηρακλειδών επίσης έχει αξιοποιήσει το ΣΥΞΕΥΞΙΣ και έχει την δυνατότητα φθηνής τηλεφωνικής επικοινωνίας αλλά το σύστημα υπολειτουργεί. Υπάρχουν οι ιστοσελίδες των Δήμων και των οργανισμών και των επιχειρήσεων τους. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε σε μια ενοποιημένη βάση τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο και για πλήρη αξιοποίηση και επέκταση σε επίπεδο νησιού. Είναι μια επέκταση αυτού που χρόνια λέμε για την ενιαία διαχείριση των πόρων του νησιού μας, των υπαρχόντων υποδομών του (λιμάνια, δρόμοι κλπ) που τώρα επεκτείνεται στις υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου.
Για την Συμπαράταξη Ελπίδας
Δ. Βαγγέλης,  Ν. Μυλωνάς