Συμπαράταξη Ελπίδας: δεν δικαιολογείται σπατάλη, διαφυγή ή απώλεια χρημάτων

Στήλη: Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου
Θέμα: για την περιστολή δημοτικών δαπανών και την αναζήτηση εσόδων το 2010

Είναι φυσικό, μέσα στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε να κυριαρχούν στα δημοτικά μας, τα οικονομικά ζητήματα. Δεν δικαιολογείται ούτε η σπατάλη ούτε η διαφυγή και απώλεια χρημάτων.

1.Δημοτικά Τέλη. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τον πίνακα των υποθέσεων διακανονισμού εκκρεμών υποχρεώσεων προς τον δήμο, της επιτροπής φορολογικών διαφορών βλέπουμε 3 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να χρωστούν 1.000.000 ευρώ! από τέλη χρήσεως παραλιών τα οποία αρνούνται να καταβάλουν και προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Το πότε και πως θα τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση είναι απροσδιόριστο. Ο δήμος, η ΚΕΔΚΕ, τα υπουργεία εσωτερικών και οικονομικών έπρεπε να έχουν βρει λύση στο ζήτημα. Για μας, τίθεται και το ζήτημα της κοινωνικής ευθύνης αυτών των επιχειρήσεων και της αλλαγής δημοτικής πολιτικής. Πως αντιλαμβάνονται την σχέση τους με την κοινωνία μας; Ποια είναι η συμμετοχή τους στην τοπική οικονομία; Είναι γνωστό ότι από τον συνολικό πλούτο της τουριστικής παραγωγής στο νησί μας ένα ποσοστό 80% επανεξάγεται στις χώρες προέλευσης μέσω του οικονομικού ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων και της αποδιάρθρωσης της τοπικής παραγωγής. Η άρνηση τους να βελτιώσουν εκμεταλλευτικό τους προφίλ, επιβάλλει μια επιθετική δημοτική πολιτική απέναντι τους. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τα τέλη καθαριότητας, ΧΥΤΑ, φωτισμού, βιολογικού καθαρισμού και να αυξήσουμε τις πιέσεις διεκδίκησης των ωφειλομένων παρελθόντων ετών. Δεν επιτρέπεται οι επιχειρήσεις αυτές να επεκτείνονται συνεχώς και να αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο.

2.Ταξίδια: Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο δεν ψηφίσαμε τα έξοδα του ταξιδιού στην Αυστραλία. Έχουμε σχολιάσει τα πολλά και αρκετά άσκοπα και μεγάλης διάρκειας πολιτικά ταξίδια. Ζητήσαμε να σταματήσει η μονοπώληση της την εκπροσώπησης μας από τα πολιτικά πρόσωπα. Προτείναμε διμελεις αποστολές από διοικητικά στελέχη και κοινωνικά αναγνωρισμένα πρόσωπα. Το παραπάνω ταξίδι, (11 ημερών, 3-μελής αποστολή) μας κόστισε συνολικά 17.000 ευρώ! Kαυτηριάζουμε την διαμονή SHERATON! (200 ευρώ η διανυκτερευση). Μπορούσε κι έπρεπε να γίνει περιστολή. Η ιδία σπατάλη (537 ευρώ το άτομο για 3 μέρες) ακολουθήθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο INTERCONTINENTAL. Δεν κατανοούμε ούτε το μέγεθος της ομάδας ούτε την ανάγκη της διαμονής σε αυτό το ξενοδοχείο της αποστολής του Δήμου μας και όχι ένα πιο οικονομικό πακέτο.

3.Δημοτική Βιβλιοθήκη: μας έκανε εντύπωση που 3 συμπολίτες μας ζήτησαν να τους διευκρινίσουμε γιατί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ψηφίσαμε την οικονομική πίστωση των 35.000 για την δημοτική βιβλιοθήκη. Με το 2498εξ/12-2-10 έχουμε απάντηση σε αίτημα μας να δανειστούμε βιβλία και να επιστρέψουμε υλικό, ότι: ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης και ΑΜΕΣΑ θα ανακοινωθεί η διαδικασία επιστροφής των βιβλίων. Κρίνουμε αναγκαία την λειτουργία της βιβλιοθήκης. Σε αυτή την συγκυρία η αγορά βιβλίου δεν είναι προσιτή όπως στο παρελθόν. Η βιβλιοθήκη πρέπει να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ. Όσο για το περιοδικό ‘’η Κως αλλάζει’’ έχουμε ζητήσει να σταματήσει η έκδοση του μέσω της βιβλιοθήκης και να χρηματοδοτηθεί από την Δύναμη Αλλαγής γιατί είναι παραταξιακό έντυπο.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας
Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβουλος)