Η Συμπαράταξη Ελπίδας για το πρόβλημα συσσώρευσης φυκιών στο Μαστιχάρι

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΘΕΜΑ: ευθύνες στο Λιμενικό Ταμείο για την μη έγκαιρη απομάκρυνση των φυκιών στο Μαστιχάρι

Κάτοικοι του Μαστιχαρίου, μας τηλεφωνούν παραπονούμενοι για την ανεπιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης φυκιών στο Λιμάνι Μαστιχαρίου που εν μέσω του θέρους και της τουριστικής σαιζόν δημιουργούν μια απωθητική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Ενώ έχουν απευθυνθεί στο Λιμενικό Ταμείο και στις δημοτικές αρχές, το πρόβλημα παραμένει εδώ και πολλές μέρες. Εκφράζοντας την αγανάκτηση τους απευθύνονται και σε μας, παρά το ότι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους πολίτες που διαμαρτύρονται και ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των σαπισμένων φυκιών που δημιουργούν το πρόβλημα με ενέργειες του έχοντος την ευθύνη Λιμενικού Ταμείου Κω.
Όμως δεν πρέπει να δαιμονολογούμε το πρόβλημα. Η ύπαρξη των φυκιών είναι δείγμα υγείας του θαλασσίου βυθού ενώ το υπάρχων Ποσειδώνιο υποθαλάσσιο δασός φυκιών είναι προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Συνεπώς εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μόνο που η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι περιστασιακή και αποσπασματική όπως γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια αποτελεσματική πρακτική. Αυτό σημαίνει την δημιουργία ενός μηχανισμού συνεχούς ή περιοδικής εκκαθάρισης στην βάση ή μιας προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο, ή μιας ετησίας εργολαβικής σύμπραξης με ιδιώτη. Η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος έχει σχέση με την συνολική έρευνα των προβλημάτων διάβρωσης των ακτών εξ αιτίας της δημιουργίας του λιμανιού σε μια αβαθή περιοχή εκτεθειμένη στους επικρατούντες ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους. Να αναφέρουμε ότι η άποψη της δημοτικής αρχής της πόλης Κω για εμπορικό λιμάνι στην ίδια θαλάσσια περιοχή είναι προβληματική και άστοχη αν εκ των προτέρων δεν αντιμετωπιστούν τα παρόμοια προβλήματα θαλάσσιας διαίτης και κυματισμών της περιοχής.

Συμπαράταξη Ελπίδας