Η ομιλία του Δημάρχου Κω στην Παρουσίαση Επιχειρησιακού Σχεδίου Μαρίνας Κω - Αξιολόγηση της επέκτασης

Στήλη: Νέα

Η ομιλία του Δημάρχου Κω, Γ. Κυρίτση:

Κως, 11 Ιουνίου 2010


Ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσίαση του "επιχειρησιακού σχεδίου και της αξιολόγησης της επέκτασης της Μαρίνας της Κω" η πρώτη φάση μιας μεγάλης προσπάθειας που αφορά όχι μόνο στην ίδια τη Μαρίνα αλλά στο σύνολο της την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου μας.

Του τόπου μας που δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά σύνορα του Δήμου της Κω αλλά αγκαλιάζει ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ και την ευρύτερη περιοχή.

Προσπαθήσαμε αυτά τα χρόνια να πετύχουμε δύο πράγματα:

  1. Την μετατροπή της επιχείρησης και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα

  2. Την κατοχύρωση και ισχυροποίηση της θέσης της στη διεθνή σκακιέρα της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Και τα δύο πλέον αποτελούν γεγονότα το μεν πρώτο καθοριστικό για το μέλλον της επιχείρησης το δε δεύτερο γίνεται το εφαλτήριο για το σχεδιασμό σε επίπεδο νησιού και ευρύτερης περιοχής.

Η νέα επιχείρηση καθορίζει τους στόχους για το αμέσως επόμενο διάστημα που είναι:

  1. Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

  2. Δρομολόγηση επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Είναι για μας κυρίαρχο το ζήτημα του ιδιοκτησιακού.

Αναφέρθηκα επανειλημμένα στην ληστρική για το Δήμο σύμβαση παραχώρησης της επέκτασης στον Ε.Ο.Τ.

Δώσαμε το "φιλέτο" της Κω, δανειστήκαμε για να φτιάξουμε μια Μαρίνα που ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε Υπουργός μπορεί να μας την πάρει.

Ανά πάσα στιγμή ίσως και με αστείες δικαιολογίες.

Δημιουργήσαμε μόνοι μας ένα νέο καθεστώς "Ξενία".

Έτσι και στην έκταση του "Ξενία".

Ένας δήμαρχος παραχώρησε την ιδιοκτησία των δημοτών της Κω στον Ε.Ο.Τ. λες και ήταν δική του.

Χωρίς σκέψεις, χωρίς να δει το μέλλον.

Και το μέλλον, όταν ο Ε.Ο.Τ. πουλούσε τα Ξενία για να "ξελασπώσει" και τότε το Ελληνικό κράτος πούλησε την ιδιοκτησία μας.

Ευτυχώς σήμερα ξαναγύρισε σε Κώο.

Η ίδια παραχώρηση και στην επέκταση της μαρίνας από ένα άλλο δήμαρχο.

Πάλι στον Ε.Ο.Τ. με αποικιακούς όρους και τη θηλειά στο λαιμό των Κώων.

Αυτή τη φορά όμως ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει το ίδιο.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει δεύτερο Ξενία η Μαρίνα.

Γι’αυτό παλεύουμε με πρώτο στόχο το ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ του ιδιοκτησιακού και της σχέσης Δήμου-Μ.Α.Ε.Ε.Τ.Λ.Κ.-ΕΟΤ .

Και ακολουθεί η επέκταση .

Επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων για τα οποία η πιστοληπτική ισχύς του Δήμου είναι εγγύηση της χρηματοδότησης του έργου.

Πιστοληπτική ισχύς που κτίστηκε σε γερά θεμέλια, μέρα με τη μέρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου.

Η επέκταση όμως δεν αφορά μόνο στην Κω.

Αφορά στο σύνολο του νησιού κατ’αρχήν.

Δεν μπορεί η Καρδάμαινα και η Κέφαλος να μένουν πίσω στην υποδοχή, ελλιμενισμό και εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών αναψυχής και κρουαζιέρας.

Δε μπορεί η ανάπτυξη εγκαταστάσεων που στηρίζουν την οικονομία να συγκεντρώνονται μόνο στην Κω.

Το μοντέλο που επέβαλαν κάποιοι μερικά χρόνια πριν, δηλαδή όλα στην πόλη, απέτυχε και δημιούργησε πολλαπλές ταχύτητες ανάπτυξης με τα χωριά μας να μένουν πίσω.

ΔΕΝ το θέλουμε.

ΔΕΝ μας ταιριάζει.

Γι’ αυτό σήμερα από εδώ δεσμευόμαστε για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στα λιμάνια της Καρδάμαινας και της Κεφάλου που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαρίνες ενταγμένες στη μεγάλη, ισχυρή Μ.Α.Ε.Ε.Τ.Λ.Κ..

Σε δεύτερη φάση αυτό πρέπει να γίνει στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης κατ’αρχήν του Δ.Λ.Τ. Κω δηλαδή Νίσυρο-Αστυπάλαια όπου ήδη επενδύουμε ως Λ.Τ. στους Πάλους Νισύρου και τη Σκάλα Αστυπάλαιας.

Είναι φαντάζομαι σε όλους αντιληπτό, πως η μαρίνα της Κω, με διασφαλισμένο το ιδιοκτησιακό και στήριγμα τον ισχυρό-ενιαίο δήμο στο νησί μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο κομμάτι της μηχανής που θα σύρει την ανάπτυξη στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικά τώρα μετά τη κατατεθειμένη θέση της Κυβέρνησης για την άρση του καμποτάζ.

Γι’ αυτό το λόγο δεν αφήνουμε να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία.

Σχεδιάζουμε σήμερα για να υλοποιήσουμε αύριο με σιγουριά.

Σε λίγες μέρες η Κως θα γίνει το κέντρο συζήτησης για τις συνθήκες και τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού μετά την άρση του Καμποτάζ.

Στη διημερίδα που διοργανώνουμε με πρωτοβουλία του Δ.Λ.Τ. θα μπουν στο τραπέζι προτάσεις και θέσεις επιστημόνων, πολιτικών, επιχειρηματιών για ένα θέμα στο οποίο η χώρα έχει μείνει πίσω.

Η παρουσία και οι θέσεις της Μ.Α.Ε.Ε.Τ.Λ.Κ. είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως άλλωστε σημαντικό ρόλο στην εθνική ανάπτυξη παίζει ήδη η επιχείρησή μας.

Επιχείρηση μοναδική στον άξονα της Δωδεκανήσου όταν στις γειτονικές ακτές η αντίστοιχη ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων είναι ραγδαία.

Με αυτή και μόνο την παρατήρηση ως όπλο μας και την ευχή να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία τη σημασία της μαρίνας της Κω πιστεύω πως οι εξελίξεις που δρομολογούμε είναι θετικές.

p6110270 p6110271 p6110272