Αφιερωμένη στον Καββαδία η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Στήλη: Πολιτισμός

Σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το ΕΚΕΒΙ την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Αφιερωμένη  στον Καββαδία η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Έτσι, η καθιερωμένη καμπάνια ποίησης που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ θα περιλαμβάνει εικονογραφημένους στίχους του Καββαδία. Από τις 21 Μαρτίου, ημέρα που γιορτάζεται παγκοσμίως η ποίηση, θα ταξιδεύουν στην πόλη οι στίχοι του ποιητή που έπλασε το μυθικό του alter ego ως περιπλανώμενου ποιητή των θαλασσών εισάγοντας στο έργο του στοιχεία κοσμοπολιτισμού και εξωτισμού.

Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, όρισε την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας-αρχή της άνοιξης, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», θέλοντας να τιμήσει την τέχνη της ποίησης και κυρίως τις προσπάθειες μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και τη δημιουργία διαλόγου ανάμεσα στην ποίηση και τις άλλες μορφές τέχνης.