«Μέγας Αλέξανδρος» στο Μουσείο του Λούβρου

Στήλη: Κινηματογράφος

wikimedia

Το ντοκιμαντέρ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συμπαραγωγής ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από τη Μακεδονία μέχρι την Ινδία, θα προβληθεί στην έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η Αρχαία Μακεδονία» που θα φιλοξενηθεί από τις 3 Οκτωβρίου 2011 έως τις 3 Ιανουαρίου 2012 στο Μουσείο του Λούβρου.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Bernard George.

Ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Μουσείου του Λούβρου, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του τηλεοπτικού καναλιού ΑRTE, ενώ η παραγωγή είναι της εταιρείας «Les Films du Tambour de Soie». Η μεγάλη και εντυπωσιακή έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η Αρχαία Μακεδονία» είναι μια διακρατική πολιτιστική διοργάνωση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και έχει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ιδιαίτερα του μακεδονικού πολιτισμού.

Αφετηρία και επίκεντρο της ταινίας είναι η Μακεδονία. Η ταινία προσφέρει ένα ταξίδι στους τόπους που γαλούχησαν τον Αλέξανδρο. Συντηρητές και αρχαιολόγοι μιλούν για την εμβέλεια των ανακαλύψεων τους αναλύοντας το υλικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ο Αλέξανδρος: Το τεράστιο ανάκτορο της Πέλλας όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος. Τα Στάγειρα, γενέτειρα του δασκάλου του, του Αριστοτέλη ο οποίος δίδαξε την τέχνη της Λογικής και ενίσχυσε την αγάπη του για τον Πολιτισμό. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, οι αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας όπου ήρθε στο φως ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου του Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου..

Το Δίον, μία από τις τρεις πολιτείες όπου έκανε θυσία πριν την εκστρατεία του και διέταξε την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στον Δία.

Τα Λευκάδια με τον θαυμάσιο τάφο των Ανθεμίων, η Αμφίπολις όπου η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως ένα καινούριο αρχαιολογικό χώρο και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα «ίχνη» (κοσμήματα, χειροτεχνήματα) της εποχής.

Παράλληλα, με αυτές τις αφηγήσεις, η δραματοποιημένη φωνή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τη φαντάστηκε ο συγγραφέας Laurent Gaude'- βραβείο Goncourt 2004, στο θεατρικό του έργο, Ο Μπλε Τίγρης του Ευφράτη-, μας μεταφέρει τα πιο διάσημα επεισόδια του έπους του: τη συνάντηση με τον Βουκεφάλα, τη δολοφονία του πατέρα του, Φίλιππου του Β΄, τις μάχες στα Γαυγάμηλα και τον Υδάσπη ποταμό, και το θάνατό του στη Βαβυλώνα.

Από το ουτοπικό του όνειρο για έναν ενωμένο κόσμο υπό τη δόξα του, ο Αλέξανδρος μας αφήνει μία διόλου ευκαταφρόνητη κληρονομιά. Με την ευκαιρία της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία» που φιλοξενεί το Μουσείο του Λούβρου, η ταινία αναδεικνύει μέσα από μία νέα οπτική τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φωνή και εικονογραφία συμμετέχουν στη φανταστική αναδημιουργία της ιστορίας και του κύριου πρωταγωνιστή της.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52'

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΕRNARD GEORGE

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ

ΗD VIDEO