Ν. Μυλωνάς: «μη βαράτε τους νεκρούς»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η ανακαίνιση του Μουσείου

Ο κ. Κ είναι το πρόβλημα και όχι η αρχαιολογική υπηρεσία!

---Πριν μιλήσουμε για την ωμή και ανενδοίαστη μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου σε μηχανισμό δημιουργίας εντυπώσεων προς εξυπηρέτηση των πολιτικων συμφερόντων του κ. Κ. ας θυμηθούμε τον Μιχαήλο. Το Μιχαηλί όπως τον φώναζαν στην Αντιμαχεια ήταν ο καλός ''τρελός του χωριού''. Φτωχός, ορφανός από μικρός, μοναχικός, μικροκαμωμένος, και πολύ αδύνατος από την χρόνια πείνα του, χωρίς περιουσία και χωρίς δουλειά, γυρνούσε στις γειτονιές και στα σπίτια στο χωριό μας, πάντα κουστουμαρισμένος και με ένα τσιγάρο στο χέρι, μεταφέροντας πληροφορίες και περιγράφοντας γεγονότα που οι άνθρωποι δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ στερούνταν και που ήθελαν να ακούσουν. Σαν ανταμοιβή ένα πιάτο που φαγητό, κάποια γλυκά, κάποια φθαρμένα ρούχα και παπούτσια και σπανίως κι ένα κοστούμι που τόλιωνε στο φόρεμα. Τον ύπνο του τον έκανε μέσα στο κενοτάφιο του νεκροταφείου.

---Δεν φοβάσαι Μιχαήλο μου τους πεθαμένους; τον ρωτούσε η γιαγιά μου, που ήταν ένα από τους μόνιμους τροφο-δότες του.

---Όχι Παπαδιά μου! Δεν φοβάμαι τους νεκρούς! Ούτε κι εσείς να τους φοβάστε! Τους ζωντανούς Κρουσταλλιώ μου! Αυτούς φοβούμαι! Αυτούς να φοβάστε!

---Πόσες φορές στην ζωή μου δεν έρχεται στο μυαλό αυτή η κουβέντα! Ιδίως μετά την χρεοκοπία της χώρας, που αποδεδείχθηκε πια, πως όλοι αυτοί που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ανέβασε στα υψηλότερα αξιώματα, έπαιξαν το ρόλο του επικίνδυνου ζωντανού ανθρώπου! που έπρεπε να φοβόμαστε κι όχι να δοξάζουμε.

---Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο θα το παρακολουθούσα ως πολίτης. Παραξενευτήκαμε με την παρουσία κάποιων επαγγελματιών στον διάδρομο. Στην ημερησία διάταξη δεν υπήρχε κάποιο θέμα του αμέσου ενδιαφέροντος τους. Όταν ο κ. Κ. μίλησε για την θέμα της πιθανής εργολαβίας του Μουσείου τα πράγματα έγιναν φανερά. Αντί να υποδεχθεί με χαρά το έργο, να προτείνει συμμετοχή του Δήμου για την επέκταση των μουσειακών χώρων, να το δει σαν μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης της συνολικής μουσειακής και αρχαιολογικής αναβάθμισης του νησιού με την συνεργασία όλων των συναρμοδίων, συμπεριφέρεται ως μειονοτικός που θέτει ζητήματα ανεξαρτησίας και αυτονομίας!!! Πουθενά στον προηγμένο κόσμο ο δήμαρχος δεν βρίζει τις δημόσιες υπηρεσιες, το κράτος και τους νόμους του.

Όλα αυτά όμως έγιναν για να πουληθούν εντυπώσεις στους καταστηματάρχες πέριξ του μουσείου, κατ επέκταση στους συναδέλφων τους πέριξ των αρχαιολογικών χώρων. Πριν έργο προκηρυχθεί, δηλαδή τουλάχιστον 2 χρόνια, ελέω του κ. Κ. υψώνεται ένας σκόπιμος μύδρος κατά της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μια υπηρεσία πλήρως αποδεκατισμένη τα τελευταία χρόνια που την εχει μετατρέψει σε νεκρό η εφαρμοζόμενη κρατική πολιτική της τελευταίας 15 ετίας

Το θέμα για τον κ. Κ και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν η προστασία των επαγγελματιών, αλλά μήπως και με αφορμή το έργο της περιμετρικής υποστύλωσης του Μουσείου εφαρμοστεί η άποψη της αρχ. υπηρεσίας ότι ''σε επαφή με το μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας να μην τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα''! Με την σχεδόν πλέον νεκρή υπηρεσία τα έβαλε ο δήμαρχος για να πουλήσει εκδούλευση σε λίγους, απευθυνόμενος στην μεσαία τάξη των εμπόρων του τόπου μας.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η μεσαία τάξη δεν σώζεται με τέτοιες εκδουλεύσεις. Αντίθετα!

Αν δεν δούμε συνολικά την ποιότητα της ζωής και των υπηρεσιών που το νησί μας παρέχει, αν δεν συνεργαστούμε με υπηρεσιες και τις κρατικές δομές, αν δεν τηρείται ο νόμος, αν δεν δημιουργηθεί ένα κοινωνικό κίνημα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας και δεν προχωρήσουμε σε μια νέα λειτουργία και εμφάνιση των οικισμών μας, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή των καλών εισοδημάτων! Αν δεν κάνουμε ότι κάνουν πχ στο Πετρούμι που κατεδαφίζουν δημοσια κτήρια πάνω από 2000μ2 για να φτιάξουν ένα μνημείο (τον Α. Νικόλαο) και να ανοίξουν το μέτωπο της πόλης στην θάλασσα ή όπως στο Σαντ' Άγγελο της Ιταλίας που ανέδειξαν ένα ρωμαϊκό θέατρο απομακρύνοντας κτήρια μιας μικρής πόλης, δεν έχουμε μέλλον!!! Θα βουλιάζουμε στα μνημόνια, στην ανέχεια και τον βαρβαρισμό που θα τον γλυκαίνει η ανεπάρκεια και ο λαϊκισμός του κ. Κ. και των ομοίων του!

Αυτός, ο ''ζωντανός κ. Κ'' είναι το πρόβλημα μας! Κι όχι η ''νεκρή'' Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter