Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αντιμετώπιση της οροθετικής κρατούμενης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δημόσια διαπόμπευση στο βωμό της «δημόσιας υγείας»

Αντίθετη με το Σύνταγμα η παραβίαση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης

Η δημοσιοποίηση από την αστυνομία ατομικών και ιατρικών στοιχείων 22χρονης εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης συνιστούν δημόσια διαπόμπευση, παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και παραβίαση του τεκμήριου της αθωότητας της κατηγορούμενης υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το Σύνταγμα (αρ.26 παρ.3) προβλέπει ότι "η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια" και όχι από την εκτελεστική εξουσία ή τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι η πρακτική που ακολουθεί η ελληνική Πολιτεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης ούτε με την προστασία του κοινωνικού συνόλου για την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αρκούσε ενδεχομένως η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του οίκου ανοχής και του χρονικού διαστήματος παραμονής της κρατούμενης στην Ελλάδα. Επιπλέον παραγνωρίζει την ατομική ευθύνη που έχει ο χρήστης τέτοιων υπηρεσιών για την προστασία της υγείας του και της ζωής του.

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας γίνεται μέσα από ουσιαστικές πολιτικές που περιλαμβάνουν και καμπάνιες ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και το ασφαλέστερο σεξ και όχι μέσα από την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης που επιχειρείται μία εβδομάδα πρίν από τις εκλογές, ως αντιστάθμισμα στην αποδιάρθρωση του συστήματος δημόσιας υγείας και στην ανυπαρξία πολιτικών πρόληψης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να επιβάλει ποινές. Κάθε άλλη κακομεταχείριση ή διαπόμπευση κατηγορούμενου μέσω της παραβίασης προσωπικού ή ιατρικού απορρήτου αποτελεί απαράδεκτη πρακτική που στρέφεται εναντίον του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter