Αναπτυξιακές Θεωρίες

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Σταύρος Θεωνάς

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, ήρθαν για ψήφιση μια σειρά από έργα που η δημοτική αρχή έφερε, «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη» μιας και δύο χρόνια τώρα δεν κάνει τίποτα για το νησί και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις , για τις οποίες έχει κλάψει πολλές φορές με κροκοδείλια δάκρυα ο κ. δήμαρχος.

Οι πολίτες της πόλης αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη αυτών των «μεγαλόπνοων» έργων, ενώ οι κάτοικοι των χωριών προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται;

Υπάρχει Δήμος ή όχι, σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ χάνονται και έργα έτοιμα μάλλον πάνε για απένταξη, οι ίδιοι πόροι του δήμου μειώνονται και κανένα έργο δεν έχει στα χωριά;
Εύχομαι να διαψευσθώ, και εξηγούμαι για να μη παρεξηγούμαι.

Για το λεγόμενο ιστορικό κέντρο της Πόλης, προβλέπονται 8 έργα , (και λίγα είναι), κόστους 4.000.000 ευρώ αλλά δεν γίνεται κανένα έργο στις περιφερειακές γειτονιές όπως Λάμπη Κακό Πρινάρι και αλλού αν και υπάρχουν έτοιμες μελέτες από το παρελθόν, για γειτονιές που έχουν άμεση ανάγκη παρεμβάσεων .

Όμως τι να πουν τα χωριά που για όλα μαζί διατίθεται το ποσό των 1.300.000ευρώ;

Δηλαδή για μια γειτονιά της πόλης 4 εκατομμύρια και για όλο το υπόλοιπο νησί 1,3 εκατομμύρια!!!
Έτσι απλά για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη . Μάλλον κάτι δεν πάει καλά .

Όπως δεν πάει καλά και η υπόθεση με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, της οποίας οι περίεργοι χειρισμοί από τον Δήμαρχο ανάγκασαν τον αρμόδιο του Τουρισμού αντιδήμαρχο κ. Μπαλαλή να παραιτηθεί και τους πολίτες να παρακολουθούν έκπληκτοι την προχειρότητα και την επικυνδινότητα αυτής της δημοτικής αρχής.
Βέβαια κανένας τους, ούτε δήμαρχος ούτε πρώην αντιδήμαρχος, δεν αμφισβήτησαν (στα λόγια) τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα αυτών εταιρειών αλλά δεν έγινε και τίποτα θετικό μέχρι σήμερα..
Κατά τα άλλα αγωνιζόμαστε (λένε) για τις μικρές επιχειρήσεις.
Με ποιο τρόπο όμως δεν καταλαβαίνω, αφού την κυριότερη πηγή πελατών δεν την θέλουν στο νησί ;

Επανέρχομαι στα έργα, για να σημειώσω πως, δε γνωρίζω αν ζητήθηκε η γνώμη των Δημοτικών Κοινοτήτων γιατί είμαι σίγουρος πως θα είχαν ι άλλη ιεράρχηση αλλά και περισσότερα έργα για τα χωριά τους.
Στην Καρδάμαινα για παράδειγμα δεν θα ζητούσαν να δοθούν μόνο οι 300 χιλιάδες για ανάπλαση του λιμανιού, γιατί υπάρχουν και άλλες γειτονιές που έχουν άμεση ανάγκη παρεμβάσεων, υπάρχουν δε και έτοιμα σχέδια για αναπλάσεις.

Αναρωτιέμαι, η κοινότητα Ασφενδιού δεν έχει ανάγκες, η Αντιμάχεια, το Μαστιχάρι που έχει πολεοδομική μελέτη και είναι ευκολότερη η οποιαδήποτε παρέμβαση για διανοίξεις νέων δρόμων και εξωραϊσμού του, δεν έχει ανάγκη κανένα έργο;
Όμως υπάρχουν και έργα που εξελίσσονταν και σταμάτησαν, όπως στην Κέφαλο η ανάπλαση της Τσιγγούρας, στην Αντιμάχεια η πλατεία των Αγίων Αποστόλων και όχι μόνο.
Εργα για τα οποία κάποιοι αγωνίστηκαν να τα εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Το τραγικότερο όμως θα είναι να χαθεί το έργο του αποχετευτικού της Καρδάμαινας, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και παλινωδιών του Δήμου.
Εύχομαι να διαψευσθώ, όπως ανέφερα και πιο πάνω, γιατί τότε οι ευθύνες που θα καταλογιστούν στο δήμαρχο και την παράταξη του από τις κοινωνίες των χωριών μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Δε χρηματοδοτείται καμιά παρέμβαση όμως και στους πραγματικά αγροτικούς δρόμους που έχουν μεγάλη σημασία για τον πρωτογενή τομέα αγρότες μελισσοκόμους κλπ. με αποτέλεσμα η ζωή και η δουλειά τους να γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Άρα μέχρι σήμερα τι έχουμε;
Έλλειψη έργων και παντελή απουσία του Δήμου. ειδικά στα χωριά. Που οδηγεί στην ανισόρροπη ανάπτυξης.

Ασχολείται όμως την ίδια ώρα ο κ δήμαρχος με τις αμφιβόλου νομιμότητας επιχειρήσεις, που ονομάζει συνεργατικές, οι οποίες αφορούν σε μερικές μικρές ομάδες, αμφιβόλου αναγκών, σίγουρης όμως διασπάθισης δημοτικής περιουσίας και χρήματος.
Χρησιμοποιώντας ως αιχμή της προσπάθειας την ανάγκη των νέων για δουλειά, εξυπηρετεί φίλους και συγγενείς, χαρίζοντας ακίνητα και δωρίζοντας λεφτά.
Η ζημιά που γίνεται έτσι στους νέους μας, θα φανεί πολύ σύντομα και έχει να κάνει με την απογοήτευση τους για άλλη μια κοροϊδία από τους πολιτικούς της πολιτικής σχολής που έφτιαξε και τον κ. Καϊσερλη.
Και δεν είναι άλλη αυτή η σχολή από αυτήν που κατέστρεψε τη χώρα.

ΘΕΩΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΩ
ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

 

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter