Νίκος Μυλωνάς: Χάνι 2012

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Σ.Ε.

ΧΑΝΙ: Η ανασύνταξη της τοπικής κοινωνίας έχει ανάγκη το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού που ο ανιστόρητος και απαίδευτος κ. Κ. μας στερεί με τις έωλες επιλογες του!

Επί τέλους! το ΧΑΝΙ αποκτά ζωή.
Μα γιατί έπρεπε να περάσει κι αυτό το καλοκαίρι για να δοθεί σε χρήση το ιστορικό αυτό κτήριο;

Τι σημαίνουν αυτά τα 2,5 χρόνια αναμονής, η αλλαγή χρήσης και τα διπλά εγκαίνια του;
Θυμάστε βέβαια τα πρώτα εγκαίνια με την έκθεση των προτάσεων για το άγαλμα της Ευρώπης στην είσοδο της πόλης.

Όπως ατύχησε η χώρα μας στην Ευρώπη από τα λάθη των πολιτικών μας, έτσι ατύχησε και το άγαλμα της Ευρώπης στο τόπο μας! Το κακό με το ΧΑΝΙ συνεχίστηκε γιατί πίσω από τις πολιτικές επιλογές κρύβονται συμφέροντα, αδυναμίες, εμπάθειες, στενότητα σκέψεων και οριζόντων.

Ο κ. Κ. αποφάσισε, ο μηχανισμός του Δημου εκτέλεσε χωρίς αντιστάσεις, οι περισσότεροι παρακολουθούμε απαθείς ενώ μερικοί (μη νοήμονες) χαίρονται περιμένοντας τις εκλογές για την ρεβάνς και την ολική επαναφορά!

Έτσι, χωρίς αντιστάσεις, την τύχη του αγάλματος της Ευρώπης ακλούθησαν η συλλογή των στοιχείων της Λαογραφίας και των εναπομεινάντων στοιχείων Λαϊκής παράδοσης. Την ίδια τύχη όμως έχουν και τα ιστορικά αρχεία και οι ιστορικές συλλογές συμπολιτών μας.

Το ερωτημα είναι: αρκεί ο πολιτικός στόχος του κ. Κ. στήριξης της ''κοινωφελούς επιχείρησης ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ-ΕΣΤΙΑ των 7 νέων ανέργων παιδιών μας'' για να δικαιολογήσει μια ανατροπή πολιτικού σχεδιασμού 10 χρόνων και ομόθυμης επικρότησης της κοινωνίας μας για την χρήση του κτηρίου; Δεν θα μπορούσε η κοινωφελής επιχειρηση να στηρίξει τις υπηρεσιες της σε ένα περιβάλλον Λαϊκής Παράδοσης και τι θα αλλάξει στις υπηρεσίες της το περιβάλλον της αρχιτεκτονική της Ιταλικής φασιστικής περιόδου στην Κω;

Τα σχέδια της αρχιτεκτονικής της Ιταλικής περιόδου δεν είναι και δεν μπορεί να γίνουν πιο σημαντικά για τον Δήμο των Κώων από την Λαϊκή Παράδοση και τον αγροτικό πολιτισμό του 20ου αιώνα του νησιού μας! Τα σχέδια και τα κτήρια των Ιταλών όσο σημαντικά κι αν είναι ( και είναι πολύ σημαντικά) δεν μπορούν να επικαλύψουν ή να επισκιάσουν την συλλογική μας σκέψη, την ψυχή μας, την καρδιά μας, τις αξίες και τα ιδανικά της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτά έχουν χαραχτεί στα προϊόντα του τοπικού Λαϊκού Πολιτισμού. Στην σημερινή εποχή της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται ο σεβασμός, η μελέτη, η ανάδειξη και η επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού μας πλούτου που η πιο σημαντική πλευρά του είναι η λαϊκή παράδοση! Η ανασύνταξη της τοπικής κοινωνίας, η παραγωγική αναδιάρθρωση, η νέα ανταγωνιστικότητα και η νέα ποιότητα ζωής στο νησί μας έχουν ανάγκη από το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού που ο ανιστόρητος και απαίδευτος κ. Κ. μας στερεί με τις έωλες επιλογες του!

Ο κ. Κ. δεν εχει περιστολές. Εχει φαντασιωθεί τον πολιτικό ρόλο του μεγάλου αναμορφωτή! Του μεγάλου τιμονιέρη στην σημερινή τρικυμία του παγκόσμιου καπιταλισμού. Του ανθρώπου που μπορεί και τα αλλάζει όλα! Ακόμη και στα δικά του έργα, όπως έκανε στην πλατεία Κονίτσης!

Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Δεν μπορούσε να υπάρχει πιο μεγάλη κατρακύλα για ένα καριερίστα λαϊκιστή πολιτικό όπως ο κ. Κ από την παραχώρηση του κτηρίου φιλοξενίας του Λαϊκού Πολιτισμού σε χώρο ανάδειξης του έργου της κατοχικής περιόδου που μπορούσε να φιλοξενηθεί κάπου αλλού. Είναι η επικύρωση της ιδεολογικής υποχώρησης του κ. Κ από τον χώρο της λαϊκιστικής ιδεολογίας (που πριν λίγα χρόνια του επέβαλε την επιλογή ΧΑΝΙ ίσον Λαογραφικό Μουσείο) στον ουδέτερο τεχνοκρατικό κοσμοπολιτισμό (που του επιβάλλει σήμερα την χωροθετιση στο ΧΑΝΙ του αρχείου της Ιταλικής περιόδου)!

Οι αυλικοί του βεβαίως τον χειροκροτούν. Το χειροκροτούν ακόμη κι όταν διαφωνούν. Όταν διαφωνούν εκφράζονται με σιωπή ή απουσία είτε με χαμηλούς τόνους σε ελεγχόμενες παρέες! Έχουν έτσι χάσει την πολιτική τους ισχύ αλλά και την ψυχής τους! Οι παράγοντες που υποστήριζαν δημόσια για χρόνια το Λαογραφικό Μουσείο σήμερα σιωπούν ή χειροκροτούν! Ο τόπος μας αυτή την εποχή εχει ανάγκη ανθρώπων με ψυχή που να υπηρετούν με παρρησία την αλήθεια.

Για την Σ.Ε.
Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter