Ν. Μυλωνάς: επιχειρείται μια τεράστια αλλαγή στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η λειψή δημοκρατική λειτουργία του Δημου υπό το βάρος της χρεοκοπίας αντικαθίστανται με λειτουργίες σκληρού ταξικού χαρακτηρα.

Με το μεσοπρόθεσμο 2013-16 που ψήφισε οριακά η βουλή με 153 βουλευτές επιχειρείται μια τεράστια αλλαγή στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τον Καλλικράτη επιβλήθηκε η μείωση κατά 50% στις κενές οργανικές θέσεις του Δημου. Τώρα τον υποχρεώνουν να θύσει σε διαθεσιμότητα, να δρομολογήσει απομάκρυνση το 2013 και να στοχεύσει το 2015 σε μείωση κατά μέσο όρο μέχρι και 10% του προσωπικού.

Με το μεσοπρόθεσμο απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και αναστέλλονται οι προσλήψεις μέχρι 31/12/2106 για τις ειδικότητες ΥΕ και ΔΕ προσωπικού. Δηλαδή μειώνεται δραστικά το εργατοτεχνικό προσωπικό και ένα μέρος του διοικητικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες των δήμων θα υπολειτουργήσουν ή θα κλείσουν ή θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Μπορείτε να φαντασθείτε τι υπηρεσία καθαριότητας θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι με αυτές τις περικοπές;

Θεσπίζεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων και κτιρίων των δήμων σε ιδιώτες.

Το 1911 καθιερώθηκε η μόνιμη σταθερή εργασία στο Δημόσιο στην Ελλάδα και μετά από 100 χρόνια, δεν τίθεται απλά σε αμφισβήτηση η σταθερή δουλειά αλλά απολύονται εργαζόμενοι και στους ΟΤΑ.

Στρατηγική στόχευση των κυρίαρχων πολιτικά δυνάμεων (και πάγια στόχευση του κεφαλαίου) είναι να υπάρξει ένα άλλου τύπου κράτος, ένα άλλου τύπου δημόσιο και Δήμος που σήμερα γίνεται καθεστώς.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012 με ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 228 Α) με θέμα: Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις, επιβλήθηκε μια ακόμη βίαιη αλλαγή στο Δήμο. Επιβάλλεται παρατηρητήριο οικονομικής (δήθεν) αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο συγκροτείται μετά από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για να παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών προϋπολογισμών των Δήμων. Οι προϋπολογισμοί του Δημου ''πέφτουν έξω'' εξαιτίας της κακοδιαχείρισης.

Όμως αντί να έχουμε μέτρα για εργατικό κοινωνικό έλεγχο των δαπανών και ανοικτή πρόσβαση στην διαχείριση (θυμηθείτε την μυστικότητα των χειρισμών και την ολιγωρία στην υπόθεση ΜΗΤΣΗ) θα έχουμε εποπτεία! Η εποπτεία όμως στην ουσία ακυρώνει την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Αμφισβητεί την δημοκρατική λειτουργία και επιβάλλει την τυπική και σχολαστική ακαμψία. Επιβάλλεται ένα καθεστώς άνωθεν εξυγίανσης στους δήμους όχι με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά με πρόσθετη δημοτική φορολογία, πρόσθετα χαράτσια σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία στον ίδιο τον Δήμο μας. Όπως προβλέπει η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΝΠ, σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους άνω του 10% όσων προβλέπονται επιβάλλονται:

- αύξηση των φόρων στους πολίτες,
-αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις,
- υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,
- αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%,
- περιορισμός δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Τέλος, η υπαγωγή του συνόλου της ελληνικής δημόσιας διοίκηση στην επιτροπεία και τον έλεγχο των πιστωτών ολοκληρώνεται με την πρόβλεψη ότι όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφέρονται αυτόματα στον ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται στην ΤτΕ, στον οποίο τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει ο EFSF.

Το παιγνίδι ανάμεσα στην δημοκρατικές και τις ολιγαρχικές αριστοκρατικές μεθόδους διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων κρίθηκε. Ο λαϊκισμός, οι πελατειακές σχέσεις, ο παραγοντισμός και ο κομματισμός κατέστρεψαν την οποιαδήποτε δημοκρατική λειτουργία του Δημου και έτσι σήμερα προβάλλει σαν εξυγιαντική λύση η άνωθεν εποπτεία. Υπό το βάρος της χρεοκοπίας εμπεδώνονται λογιστικές και τεχνοκρατικές λειτουργίες σκληρού ταξικού χαρακτηρα.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter