Μείωση του προϋπολογισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics

Στήλη: Αθλητισμός

Special Olympics «Αθήνα 2011» (24/6 - 4/7/2011)

Στα 24,5 % θα φτάσει τελικά η μείωση του προϋπολογισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011» (24/6 - 4/7/2011), όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της διοργάνωσης Γιάννα Δεσποτοπούλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Οργανωτικής Επιτροπής.

Ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των εποχών, η Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού κατά 20% αλλά προχωρώντας σε νέες διορθωτικές κινήσεις η μείωση προσεγγίζει το 25%. Ετσι, από τα 86εκ ευρώ του επίσημου προϋπολογισμού, όπως είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2008, το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται πλέον στα 66.000.000 ευρώ!

Εξίσου σημαντική ήταν η άρση του όρου που υπήρχε στο συμβόλαιο του Ελληνικού Κράτους με τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics, σύμφωνα με τον οποίο η Πολιτεία θα εγγυόταν το σύνολο του προϋπολογισμού της διοργάνωσης που έφτανε τα 86 εκατομμύρια ευρώ. Η κα. Δεσποτοπούλου στις διαπραγματεύσεις της με τηνΔιεθνή Επιτροπή - η οποία διαπίστωσε ότι καλύπτεται το σημαντικότερο μέρος των εξόδων από χορηγίες - κατάφερε να αντικατασταθεί ο παλιός όρος με νέο, που αναφέρει ότι η ελληνική Πολιτεία θα συνεισφέρει στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics «Αθήνα 2011» μόνο 26 εκατομμύρια, ενώ θα εγγυάται για επιπλέον ποσοστό 10% επί της κρατικής επιχορήγησης (2,6εκ. ευρώ), εφόσον χρειαστεί.

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Οργανωτικής Επιτροπής η Πρόεδρος Γιάννα Δεσποτοπούλου παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών για τη διοργάνωση από το 2008 έως σήμερα, αναφέροντας τα εξής:

· Εχει οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός

· Εχουν εξασφαλιστεί οι εγκαταστάσεις διαμονής των αθλητών

· Εχουν εξασφαλιστεί οι εγκαταστάσεις διεξαγωγής των αθλημάτων

· Εχουν εξασφαλιστεί οι τόποι τέλεσης των παράλληλων προγραμμάτων και εκδηλώσεων

· Εχει καλυφθεί κατά 60% με δωρεάν προσφορές το πρόγραμμα Host Town για τη φιλοξενία αθλητών πριν από τους Αγώνες σε πόλεις της Ελλάδας.

· Εχουν οριστικοποιηθεί τα σενάρια των Τελετών Εναρξης και Λήξης

· Εχει εξασφαλιστεί το ποσό των 41,4 εκατομμυρίων ευρώ για τους Αγώνες και τα υπόλοιπα 5,8 εκατομμύρια που απομένουν, θα καλυφθούν από τα έσοδα των Τελετών Εναρξης και Λήξης, την εμπορία αυθεντικών προϊόντων και Δωρεές Διεθνών Κοινοφελών Ιδρυμάτων. Στο ποσό αυτό προστίθενται 19,2εκ. που αφορούν χορηγίες σε είδος, για τις οποίες έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμφωνίες.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος, ψήφισαν τον προϋπολογισμό και η Υπερνομάρχης Αθηνών Κωνσταντίνα Μπέη εξέφρασε την πρόθεσή της να συνδράμει στη διοργάνωση, ενώ το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Πέτρος Κόκκαλης εξεδήλωσε την επιθυμία του να βοηθήσει εμπράκτως στην επιτυχία των Αγώνων. Παράλληλα, η UNICEF Ελλάδας, δια του Προέδρου της Λάμπρου Κανελλόπουλου, ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις της του 2010 και 2011 θα γίνουν σε συνεργασία με τα Special Οlympics.

Πριν από τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε η συγκέντρωση της Επιτροπής Αθλητών των Special Οlympics Hellas. Οι εκπρόσωποι των αθλητών ενημέρωσαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη δική τους συμβολή στους Παγκόσμιους Αγώνες «Αθήνα 2011», γεγονός που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους.