Πέρσα Κουμούτση και Γιώτα Φώτου στο Πολύκεντρο

Στήλη: Ανακοινώσεις

Το Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού (Κορυτσάς και Αργυροκάστρου, Κως τηλ: 28907) και οι Εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση των νέων βιβλίων των γνωστών συγγραφέων Πέρσας Κουμούτση και Γιώτας Φώτου, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολύκεντρου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Χάρτινες Ζωές:

Στάθηκε στο πεζοδρόμιο ,σαν μικρό και αναποφάσιστο παιδί. Κάτι σαν νεύμα-ή μήπως κίνηση αχνή, αμυδρή , σχεδόν ανεπαίσθητη¨-έσυρε τη ματιά της μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο.

Ρίχνοντας το βλέμμα εκεί όπου αυτή η αίσθηση την καλούσε ,είδε τις τέσσερις γυναίκες της ζωής της.

Στέκονταν ασάλευτες στο πεζοδρόμιο , η μια δίπλα στην άλλη .Η γιαγιά της η γριά Ευσταθία, η μάνα της και τέλος η κόρη της, η Βικτώρια.

Και το παράδοξο ήταν ότι καμία δεν την επέπληξε για την παράτολμη απόφασή της.... Μόνο της χαμογέλασαν ενθαρρυντικά-ακόμα και η κόρη της.

Η Ανθή, μεγαλώνοντας στον ίσκιο της Μαριάνθης, στοιχειωμένη από την απουσία της νικημένης πια και αιχμάλωτης των περιστάσεων Βικτωρίας , θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πορεία της.

Καταπιέζοντας τα συναισθήματα της , θα παίξει ρόλους που δεν μπορεί να υποστηρίξει ,θα ζει και δεν θα ζει ταυτόχρονα. Αντιμέτωπη με την αλήθεια αλλα και τις επιλογές των γυναικών της γενιάς της όλων των γυναικών έχοντας τη βεβαιότητα ότι εκείνες την καθοδηγούν και την κατευθύνουν, θα βρεθεί έπειτα από χρόνια στο κρίσιμο σταυροδρόμι μιας μεγάλης πρόκλησης.

Τρεις γυναίκες, τρεις ζωές. Παράλληλες όχι,

Αλλά σχεδόν επαναλαμβανόμενες μέσα στο χρόνο......

Η Ιστορία θα τις αφουγκραστεί ή θα τις προσπεράσει?

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ γεννήθηκε στο Κάιρο. Ήρθε στην Ελλάδα αφού τελείωσε τις σπουδές της στο Αιγυπτιακό Πανεπιστήμιο Καΐρου. Τα πρώτα χρόνια δίδαξε στη μέση και ανώτερη εκπαίδευση, ενώ από το 1993 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Εκτός από έργα αγγλόφωνων συγγραφέων, έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Αιγύπτιου νομπελίστα λογοτέχνη Ναγκίμπ Μαχφούζ από τα αραβικά, καθώς και έργα άλλων Αράβων, όπως και αραβική ποίηση. Στο μεταφραστικό της έργο συγκαταλέγεται και η μετάφραση του Κορανίου, ενώ το 2001 τιμήθηκε για το σύνολο των μεταφράσεών της με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Το 2006 το αιγυπτιακό κράτος τής απένειμε μετάλλιο τιμής για τη συνεισφορά της στην προώθηση και προβολή της αιγυπτιακής και αραβικής λογοτεχνίας γενικότερα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ και ΚΑΦΕ ΚΛΕΜΕΝΤΕ

Λίγα λόγια για το βιβλίο Σβησμένα φεγγάρια:

«Για μεγάλο διάστημα μετρούσα τα χρόνια με σβησμένα φεγγάρια, ελπίζοντας παράλληλα για το φωτεινό πρόσωπο της ζωής. Οι δικές μου μέρες έλαμψαν όταν γνώρισα στο πρόσωπο σου την αληθινή αγάπη. Όσα πέρασα στο παρελθόν με έκαναν δυνατή, ανθεκτική στον πόνο. Τον δύσκολο δρόμο δεν το φοβάμαι. Το σκοτάδι δεν αντέχω, αυτό που με αποπροσανατολίζει από τον προορισμό μου. Και είμαι έτοιμη να κάνω ότι χρειαστεί για να φέρω πάλι το φεγγάρι ολόγιομο στον δικό μου ουρανό». Η ξαφνική εμφάνιση της Μηλίτσας Χαριτίδη σ' ένα μικρό χωριό το Νοέμβρη του 1958 ταράζει τα νερά της κλειστής κοινωνίας. Ο Νάκος Παπαχρήστος και ο Μενέλαος Παρίσης , δύο άντρες που τους ενώνει ένα σκοτεινό παρελθόν, την ερωτεύονται παράφορα. Η κοπέλα παίζει μαζί τους , ενώ παράλληλα στρέφεται στη Φιλιώ, την κόρη του Νάκου, και κερδίζει τη συμπάθεια της. Οι δυο γυναίκες εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη τραγικά γεγονότα που τις σημάδεψαν. Και όταν σταδιακά αποκαλύπτεται η ζωή τους, έρχεται στο φως ένα συγκλονιστικό μυστικό που θα τις ενώσει για πάντα.

Η ιστορία μιας κοπέλας που τόλμησε να αψηφήσει τα σκοτάδια της ζωής της και να κατακτήσει το φως της αλήθειας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της για ενηλίκους ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, καθώς και τα μυθιστορήματά της για παιδία: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛ, ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ (και τα δύο τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας), Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΜΑΣΑΣ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ και ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΒΡΙΕΛΑΣ και ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ.