Ξεκίνησε το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού

Στήλη: Ανακοινώσεις

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ανταλλάσει θερμό χαιρετισμό με την Πρύτανη του Παν/μίου Σορβόνης και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων των Παρισίων Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία ήταν ομιλήτρια στο συνέδριο

Ξεκίνησαν την Παρασκευή (18/6) οι εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού, που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών «Η ΑΘΗΝΑ», στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Λούης», στο Μαρούσι, με τίτλο: «Γυναίκες - Όραμα και Δημιουργία για Ανθρώπινες Πόλεις».

Την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και η Πρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών «Η ΑΘΗΝΑ» Αικατερίνη Δασκαλάκη, παρουσία δεκάδων εκλεγμένων γυναικών.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, η βουλευτής του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού, η πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου - Καρσιώτου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Δωρόθεος, ο οποίος εκπροσώπησε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Τ.Α.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το πρώτο βήμα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και η απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία είναι η ενίσχυση και η αύξηση της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσα από τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Στην κατεύθυνση αυτή πρόσθεσε, ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει κάθε προσπάθεια που προωθεί την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Αναφερόμενος στην ποιοτική διάσταση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη γυναικεία συμμετοχή για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη και κυρίως σε όσα απασχολούν τις γυναίκες που συνήθως είναι οι πρώτες που υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών.

« Τότε και μόνο η σχέση γυναικών και Αυτοδιοίκησης θα είναι αμφίδρομα ανταποδοτική, ισοβαρής και ισορροπημένη» σημείωσε ο κ. Πατούλης συμπληρώνοντας: « Από τη μια οι γυναίκες θα συμμετέχουν ενεργά, θα συνεισφέρουν τη δική τους πολύτιμη οπτική στα πράγματα και θα συνδιαμορφώνουν με ισότιμο τρόπο πολιτικές, αλλά και από την άλλη θα απολαμβάνουν ή και θα υλοποιούν ακόμα υπηρεσίες που εκπορεύονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προορίζονται για αυτές».

Η Πρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού κα Αικατερίνη Δασκαλάκη κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα 15 χρόνια δράσης του Δικτύου και στα όσα έως σήμερα θετικά έχουν αποκομίσει σε γνώση οι εκλεγμένες γυναίκες, τόνισε ότι η εποχή των ποσοστώσεων, που ήταν η αρχή της πορείας των γυναικών δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται. Κανένας θεσμός, καμία Ευρωπαϊκή οδηγία υπογράμμισε δεν επιτρέπεται πλέον να επιβάλλει τη γυναικεία παρουσία και προτείνω στο εξής να είναι κριτήριο οι ικανότητές της να επιλύει προβλήματα, να υπηρετεί το θεσμό για το κοινωνικό συμφέρον.

Σε μια κοινωνία πρόσθεσε η κα Δασκαλάκη «που γίνεται μέρα με τη μέρα ανταγωνιστική, οι νέες γυναίκες ξεχωρίζουν και θέτουν στόχους για μια κοινωνία Βιώσιμη, Ανθρώπινη και Αξιοπρεπή. Προτεραιότητα μας είναι να αξιοποιούμε και να ενισχύουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, καθώς οι αιρετές της πολιτικής δεν υστερούν σε τίποτα από τους συνυποψήφιους τους για τη θέση που διεκδικούν στην πολιτική».