Ο Στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010

Στήλη: Αθλητισμός

Με πολλές και σημαντικές αλλαγές θα διεξαχθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα του στίβου στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων αθλητών και αθλητριών (14-18 χρονών) της Σιγκαπούρης (14-26 Αυγούστου).

Η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συμφώνησαν και αποφάσισαν ορισμένες περικοπές αλλά και αντικαταστάσεις σε αγωνίσματα καθώς και σε αλλαγές των οργάνων στις ρίψεις.

Δεν θα διεξαχθούν τα επίπονα και επιβαρυντικά, για νεαρούς αθλητές, αγωνίσματα του μαραθωνίου δρόμου, του δεκάθλου ανδρών και του επτάθλου γυναικών καθώς και τα 50χλμ βάδην.

Στο βάδην ωστόσο θα διεξαχθεί, για τους άνδρες αγώνας 10χλμ και για τις γυναίκες 5χλμ αντί των 20χλμ, ενώ θα υπάρξουν και σκυταλοδρομίες 4Χ200μ και 4Χ300μ.

Οι δρόμοι αντοχής θα εξελιχθούν σε αποστάσεις 1000μ και 3000μ ενώ τα στιπλ σε απόσταση 2.000μ.

Το βάρος των οργάνων στις ρίψεις γυναικών, δεν αλλάζει και θα παραμείνει το ίδιο, όπως ακριβώς και στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίθετα για τους άνδρες έχουμε διαφοροποιήσεις.

Στη διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν σφαίρες και σφύρες βάρους 5 κιλών αντί 7 κιλών και 257 γρ., ακόντιο 700 γρ. αντί 800 γρ. και δίσκος 1.5 κιλού αντί των δύο κιλών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Σιγκαπούρης, που σκοπό έχουν να αναδείξουν την αθλητική άμιλλα και να ενισχύσουν τη φιλία και το σεβασμό μεταξύ των αθλητών, έχουν προκριθεί ήδη και θα μετάσχουν 11 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στίβου που θα αποτελέσουν περίπου το 50% του συνόλου της ελληνικής αποστολής.

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010

Η Σιγκαπούρη πρόκειται να διεξάγει τους πρώτους στην ιστορία Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 26 Αυγούστου 2010. Στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτισμός & Εκπαίδευση» δημιουργήθηκε μια ομάδα με θρύλους του αθλητισμού, με σκοπό να αποτελέσουν έμπνευση για τους περίπου 3.600 νεαρούς αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, οι σπουδαίοι αθλητές πρόκειται να περνούν χρόνο με τους νέους και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Προγράμματος «Πολιτισμός & Εκπαίδευση», το οποίο εστιάζει σε πέντε τομείς: Ολυμπισμός και Ολυμπιακές Αξίες, Ανάπτυξη Ικανοτήτων, Ευημερία και Υγιεινός Τρόπος Ζωής, Κοινωνική Υπευθυνότητα και Έκφραση μέσα από τα ηλεκτρονικά Μέσα.

Η ομάδα αποτελείται από θρυλικά ονόματα από το χώρο του αθλητισμού, όπως ο Ουίλσον Κίπκετερ, ο Σεργκέυ Μπούμπκα, ο Φρανκ Φρέντερικς (Στίβος), ο Όσκαρ Σμιθ, ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς (Καλαθοσφαίριση), ο Αλεξάντερ Ποπόβ (Κολύμβηση) κ.ά., που έχουν οριστεί ως Αθλητές Πρότυπα.