Συνεδρίαση του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής στο Ντάργουϊν

Στήλη: Ομογένεια

Σε ομογενειακό περιβάλλον εκπληκτικής και παραδειγματικής προόδου στο Ντάργουϊν της Βόρειας Επικράτειας (Darwin, ΝΤ) συνεδρίασε το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Μαρτίου 2010, συνδυάζοντας την τακτική του συνεδρίαση με την προώθηση των Πανελλήνιων Αγώνων Ωκεανίας 2011 στην πόλη αυτή.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής αποτελούμενο από τους κ.κ. Γιώργο Αγγελόπουλο (Συντονιστής) και τους Συμβούλους Μιχάλη Χριστοδούλου, Χάρη Δανάλη (ΝΝΟ), Δημήτρη Κανελλάκο, Κυριάκο Παπαδημητρόπουλο (ΒΙΚΤ), Παναγιώτη Δεμουρτζίδη (ΝΑ), Γιάννη Μπέλλα (ΚΟΥΗΝΣ.) και Στέλλα Μπάρη (ΝΖ), συνεδρίασε παρουσία του επίτιμου Γενικού Προξένου κ. Ιωάννη Ανοικτομάτη και του βουλευτή Βικτώριας και Προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ- World Hellenic Inter-Parliamentary Association) κ. Γιάννη Πανταζόπουλου, σε δημόσια συνάντηση παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας κ. Γιάννη Νικολάκη, του κ. Νικήτα Χαλκίτη και άλλων μελών του ΔΣ, ως και εκπροσώπους Διοικητικών Συμβουλίων της Καλυμνιακής Αδελφότητας, της Κυπριακής Κοινότητας και άλλων οργανώσεων του Ντάργουϊν και της υπεύθυνης για την Ελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Ντάργουϊν κας Αγγελικής Πούλος.

Από πλευράς Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ωκεανίας παρευρέθηκε ο Συντονιστής κ. Ηλίας Δεμουρτζίδης και τα μέλη του τοπικού Δικτύου Νεολαίας κ.κ. Μανώλης και Μιχάλης Συριώτης, ενώ στη διάρκεια των διήμερων εργασιών επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση αρκετοί συμπάροικοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβανόταν: Συνοπτική αναφορά 2009/ενημέρωση, Έγκριση Ισολογισμού 2009 / Καθορισμός Ήμερομ. Γενικής Συνέλευσης ΣΑΕ Ωκεανίας, Ενημέρωση από τον Συντονιστή Δικτύου Νεολαίας, Ελληνομάθεια / Ελληνόφωνη Εκπαίδευση, Αιτήματα παροικιακών Οργανώσεων, Απόφαση υποψηφιότητας για «Απόδημη Ελληνίδα», Αναφορά /εισηγήσεις Υπευθύνων Πολιτειακών Συνδέσμων, Διεύρυνση Βάσης /Δίκτυα / Πολιτειακές Επιτροπές/τροποποίηση νόμου 3480/2006, Προγραμματισμός δραστηριοτήτων ανά περιοχή σε θέματα και ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια /ενημέρωση για τον ρόλο του ΣΑΕ, Πανελλήνιοι Αγώνες Ωκεανίας, και Οργανωτικά Θέματα /Γενικές Εργασίες / Liaison Committee Darwin.

Στην έναρξη της Συνεδρίασης οι κ. Σύνεδροι ευχαρίστησαν δημόσια Προέδρου την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βόρειας Αυστραλίας στο πρόσωπο του Προέδρου κ. Γιάννη Νικολάκη. την κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Εντιμ. κ. Πωλ Χέντερσον (Chief Minister Ηon. Paul Henderson MLA) ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του τους Πανελλήνιους Αγώνες Ωκεανίας 2011 υποσχόμενος κάθε βοήθεια, ως και στα άλλα θέματα που του εκτέθηκαν από το ΣΑΕ Ωκεανίας & Άπω Ανατολής, και συγκεκριμένα: Ελληνική Γλώσσα, Κυπριακό, ΦΥΡΟΜ, Ποντιακή Γενοκτονία, Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα. Ο κ. Χέντερσον δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλα τα θέματα και πλήρη υποστήριξη. Οι σύνεδροι ευχαρίστησαν επίσης δημοσίως την Αντιπολίτευση στο πρόσωπο του σκιώδους Υπουργού Πολυπολιτσιμού κ. Πήτερ Σμάιλς ο οποίος αντικαθιστούσε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Τέρυ Μιλς (Terry Mills MLA). Ο κ. Σμάιλς δήλωσε επίσης την υποστήριξη της παράταξής του στα ίδια θέματα που του τέθηκαν.

Οι Σύμβουλοι ευχαρίστησαν επίσης τον κ. Γιάννη Πανταζόπουλο για τη συμμετοχή και σύμπραξή του, ως και τους βουλευτές Μαρία Βαμβακινού, Στίβ Γεωργανά και Σόφη Μιραμπέλα για την επιστολή τους η οποία αναγνώσθηκε στη Συνεδρίαση και αφορά την διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία παροτρύνει στο ΣΑΕ Ωκεανίας από τη θέση του σαν συντονιστικό όργανο να προβεί σε ενέργειες για ενημέρωση των ελληνικών οργανώσεων, για υποβολή αιτημάτων σε πολιτειακό πολιτικό επίπεδο για το θέμα της γλώσσας.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Συντονιστής κ. Γ. Αγγελόπουλος έκανε πλήρη αναφορά πεπραγμένων για την πορεία των εργασιών και αναφέρθηκε στο θέμα της «Κιβωτού του Απανταχού Ελληνισμού», ενός μουσειακού ηλεκτρονικού χώρου για συγκέντρωση όλων των ιστορικών στοιχείων της ομογένειας. Η μελέτη του έργου αυτού εκπονείται από το ΣΑΕ και προωθείται προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο θέμα της ψήφου Ελλήνων εκτός Ελλάδος, οι Σύμβουλοι επανέλαβαν τις θέσεις του ΣΑΕ για εκπροσώπηση από τις τάξεις της ομογένειας και ταχυδρομική ψήφο.