Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Γλαύκωμα

Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γλαυκώματος, αναμένουν τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάσχουν σήμερα 9,25 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ο οποίος θα φτάσει στα 12,4 εκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. Για την αύξηση, «ενοχοποιείται» η γήρανση του πληθυσμού. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα, η οποία είναι μία γηράσκουσα κοινωνία.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως το 50% των πασχόντων παραμένουν χωρίς διάγνωση, καθώς το γλαύκωμα εμφανίζει συμπτώματα μόνο στα τελευταία στάδια της ασθένειας, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης.

Στη χώρα μας, η επίπτωση του γλαυκώματος υπολογίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνει σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Ο αριθμός των πασχόντων εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 200.000 έως 250.000.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος, Επίκουρος Καθηγητής κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (7 έως 13 Μαρτίου), η οποία καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γλαυκώματος επιχειρεί να καταστήσει το γλαύκωμα μία πάθηση με κεντρική θέση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, ομάδα ευρωβουλευτών, κατέθεσαν τον περασμένο Ιανουάριο σχετική διακήρυξη (Written Declaration 1/2010) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η ποιότητα ζωής των ασθενών με γλαύκωμα πλήττεται σοβαρά, καθώς έχουν μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Αν η διάγνωση γίνει στα πρώιμα στάδια, είναι πιο εύκολη η αντιμετώπισή του.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος, κορυφαίοι επιστήμονες ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, αναφορικά με τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι καθημερινές δραστηριότητες που μπορεί να γίνουν δύσκολες για τον ασθενή με γλαύκωμα, περιλαμβάνουν την οδήγηση, τον εντοπισμό αντικειμένων, το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και την αναγνώριση προσώπων.

Το γλαύκωμα ενδέχεται επίσης να προκαλέσει πιο αργό περπάτημα, πτώσεις και αποφυγή δύσκολων οδηγικών συνθηκών, που με τη σειρά τους μπορεί να αποτρέψουν τον ασθενή να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ελευθερίας που είχε πριν την εκδήλωση της πάθησης.

Το Συνέδριο

Παράλληλα με την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, η Ελληνική Εταιρία Γλαυκώματος διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο για το Γλαύκωμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 & 13 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

«Υπάρχει σημαντική ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με την υγεία των ματιών, τους παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος και τη σημασία των τακτικών και ολοκληρωμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γλαυκώματος κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

«Οι εξετάσεις αυτές», σημειώνει, «περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απώλεια όρασης είναι μόνιμη, η διάγνωση του γλαυκώματος και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.»

Εξαιτίας του γρήγορα αυξανόμενου ρυθμού γήρανσης του πληθυσμού, η εξάπλωση του γλαυκώματος αναμένεται να αυξηθεί από τα 60 εκατομμύρια το 2010 στα 80 εκατομμύρια το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γλαυκώματος κ. Clive Migdal, αναφέρει ότι «ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού αυξάνεται, όπως και η εξάπλωση του γλαυκώματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γλαύκωμα, είναι μια ασυμπτωματική πάθηση στην αρχή, αλλά καθώς εξελίσσεται μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη τύφλωση και να επηρεάσει δραματικά την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητές του».

Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Εταιρεία Γλαυκώματος έχουν θέσει σαν στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ενημέρωσης με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας του γλαυκώματος για όλους τους ασθενείς και ενθαρρύνουν ενεργά την έρευνα σε αυτόν το συναρπαστικό και συνάμα πολύπλοκο τομέα.

Εφόσον το γλαύκωμα ενδέχεται να μην εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους συζητήσουμε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι οι εξής:

• Ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών

• Ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια.

• Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ).

• Άτομα με μεγάλη μυωπία.

• Άτομα Αφρικανικής καταγωγής (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας).