Μαθητές της Β΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης κατασκευάζουν δορυφόρο

Στήλη: Παιδεία

Δέκα μαθητές της Β΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης κατασκευάζουν ένα μίνι δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού των 350 mL, τον οποίο θα εκτοξεύσουν με πύραυλο το ερχόμενο καλοκαίρι από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, για να μετρήσει... ίχνη ζωής, στο πλαίσιο του European CanSat competition του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι μαθητές, που έχουν τη στήριξη του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης που θα συνδράμει στα έξοδα, έχουν δώσει στην προσπάθειά τους την κωδική ονομασία «Ικαρομένιππος», του πρώτου ήρωα επιστημονικής φαντασίας (160 μ.Χ.) του σοφιστή Λουκιανού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής φυσικής του σχολείου Γ. Κοντέλλης, που πρόσφατα εκπροσώπησε το σχολείο στην εισαγωγική ημερίδα του Τεχνικού Κέντρου της ESA (ESTEC) στην Ολλανδία: «Ο μίνι δορυφόρος που κατασκευάζει η ομάδα μας θα εκτοξευτεί με πύραυλο «Ιντρούντερ» σε απόσταση 1000 μέτρων από τη Γη .Θα επιτύχει τον σκοπό του αν δεν διαλυθεί και μας στείλει, καθώς θα κατεβαίνει προς το έδαφος, ελεγχόμενος με ειδικό αλεξίπτωτο, πραγματικές τιμές πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου σαν να αναζητούσε δηλαδή ενδείξεις ζωής στην ατμόσφαιρα ενός άγνωστου πλανήτη».

To 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης είναι ένα από τα 11 σχολεία που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

via: BlogOut