Η επιλογή των εφήβων βουλευτών: Μια από τις τέσσερις έδρες της Δωδεκανήσου στο Ιπποκράτειο Λύκειο

Στήλη: Παιδεία

Με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης επελέγησαν σήμερα οι έφηβοι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στη ΙΕ΄ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, οι εργασίες της οποίας θα γίνουν από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2010 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος φέτος 11.134 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του Λυκείου από 1.041 σχολεία (γενικά λύκεια ημερήσια και εσπερινά, δημόσια και ιδιωτικά, επαγγελματικά λύκεια και σχολές του ΟΑΕΔ, από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον ελληνισμό της διασποράς). Ειδικότερα, συμμετείχαν 9.527 μαθητές και μαθήτριες από 951 σχολεία της Ελλάδας, 1.419 από 64 σχολεία της Κύπρου και 188 από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε η φάση της αξιολόγησης των γραπτών δοκιμίων των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Έμπειροι εκπαιδευτικοί-σύνδεσμοι του προγράμματος αξιολόγησαν τα γραπτά χωρίς να γνωρίζουν τα ονόματα των μαθητών, αφού αυτά ήταν καλυμμένα και αντιστοιχούν έως αυτή τη στιγμή σε εννεαψήφιους κωδικούς αριθμούς.

Από τους κωδικούς αυτούς κληρώθηκαν ηλεκτρονικά, με τρόπο απόλυτα αδιάβλητο και αντικειμενικό, οι 300 έφηβοι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους. Συγκεκριμένα, εξελέγησαν 8 έφηβοι βουλευτές επικρατείας, 252 από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας μας, 20 από την Κύπρο και 20 από τον ελληνισμό της διασποράς, καθώς και οι αναπληρωματικοί τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα http://www.efivoi.gr ενώ η ταυτοποίηση των κωδικών με τα ονόματα των μαθητών θα ολοκληρωθεί, με τη συμμετοχή των σχολείων τους, τις επόμενες ημέρες. Το 1ο Γενικό Λύκειο Κω "Ιπποκράτειο", επιλέχθηκε για τη μια από τις τέσσερις έδρες της Δωδεκανήσου.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων, που απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:

Σοφία Ζαραμπούκα, συγγραφέα (πρόεδρος), αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Αδάμη, φιλόλογο, Δημήτρη Γέμελο, δημοσιογράφο, Άλκη Ζέη, συγγραφέα, Αχιλλέα Λεοντάρη, τ. σχολικό σύμβουλο, Σοφία Μώραλη, εκπαιδευτικό, Ρίτσα Κικιλία-Φράγκου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Χρήστο Σιγάλα, τ. σχολικό σύμβουλο.

Στη διαδικασία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Θάνος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Ευάγγελος Χρυσός.