Ερώτηση Τρεμόπουλου στην Κομισιόν σχετικά με τη δημιουργία «φράχτη» στον Έβρο

Στήλη: Δελτία Τύπου

Τι κι αν γκρεμίζονται τα τείχη; Στην Ελλάδα μόλις χτίζονται!

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Κομισιόν σχετικά με τις εξαγγελίες για τη δημιουργία «φράχτη» στον Έβρο

Το θέμα της ανέγερσης τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα θέτουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλου. Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τις τότε πανηγυρικές εξαγγελίες τους ότι δεν θα ξαναχτιστούν τείχη στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πάρει θέση για το νέο τείχος στα σύνορά της.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Μ. Τρεμόπουλος τονίζει την πάγια απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης στη χορήγηση ασύλου, η οποία κατέχει τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., που φτάνουν στο επίπεδο ντροπής του 1,2%, έναντι 27% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε μια Ελλάδα που επικαλείται την ιστορία της και θυμάται το φιλόξενο λαό της μόνο σε τουριστικές περιόδους, έρχεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κουνήσει απειλητικά το δάχτυλο ακόμη και σε μετανάστες που επί χρόνια δουλεύουν εντός των ελληνικών συνόρων, προσπαθώντας μάταια να τους χορηγηθεί άσυλο, προειδοποιώντας τους ότι θα φύγουν από την Ελλάδα με το καλό ή με το κακό.

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να εξαντλείται σε λαϊκιστικές εξαγγελίες»,δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το τείχος δεν πρόκειται να δουλέψει περισσότερο από το αντίστοιχο στα σύνορα Η.Π.Α. – Μεξικού. Η εξαγγελία του, όταν έχουν ήδη ληφθεί τόσα μέτρα στην περιοχή, ίσως αποδεικνύει και τη μη αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό του Frontex που δραστηριοποιείται στον Έβρο και μετάθεσε τους ελέγχους της μέσα στα τραίνα. Εκτός κι εάν η ανέγερση ενός τέτοιου τείχους ύψους 6 μέτρων και μήκους 12,5 χλμ εντάσσεται στην πολιτική των κονδυλίων που διοχετεύονται στον πόλεμο κατά της μετανάστευσης και στην οικοδόμηση της «Ευρώπης-Φρούριο», πλουτίζοντας ταυτόχρονα τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται»

H ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Θέμα: Περιφράξεις ελέγχου στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας

Με δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη (1) εξαγγέλθηκε η δημιουργία στα χερσαία σύνορα «ενός φράκτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών».

Στις ίδιες δηλώσεις (1) τονίστηκε ότι «θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση».

Το 2ο τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα έκανε δεκτές μόλις 20 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε σύνολο 1145, ποσοστό 1.7% έναντι 25% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (2). Πρακτικά η χώρα δεν αναγνωρίζει καθεστώς πρόσφυγα σχεδόν σε κανένα. Η μεταχείριση των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει επανειλημμένα επικριθεί από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις (3).

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (4) έχουν ήδη επικρίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μεθοριακό «φράκτη», και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιτρέψει την υλοποίησή του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θεωρεί την ανέγερση του συνοριακού «φράκτη» σύμφωνη με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση;

Είναι διατεθειμένη να συγχρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκούς πόρους ένα τέτοιο έργο;

Θεωρεί συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα ασύλου; Έχει ελέγξει κατά πόσο συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά έγκρισης τέτοιων αιτήσεων;

Τι μέτρα έχει λάβει για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται παράνομα και συλλαμβάνονται στα σύνορα;

(1) http://www.cpapoutsis.gr/Document.aspx?ID=1789

(2) http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-10-042/EN/KS-QA-10-042-EN.PDF

(3) http://www.unhcr.gr/Press_Rel/2010/vouli20-12-2010.htm

(4) http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6380787,00.html

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, παρουσία του νεοεκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Θανάση Μακρή, του συντονιστή της θεματικής ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Μυλωνά καθώς και του συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Γιώργου Πασχαλίδη, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στις 12.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης με θέμα την πολιτική της Κυβέρνησης για θέματα μεταναστών και προσφύγων και τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων.

Το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Έβρο περιλαμβάνει:

· 09:00 Επίσκεψη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, «Φυλάκιο», στην Ορεστιάδα

· 10:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου , Δημήτρη Λαζόπουλο, όπου διενεργούνται οι νεκροψίες των άτυχων μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στα σύνορα.

· 12:30 Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης

· 16:30 Συνάντηση στα γραφεία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου με το Δ.Σ. και τα μέλη καθώς και με τον Πρόεδρο του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου», Γιώργο Δεμερίδη. Στη συνάντηση θα συζητηθούν περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής του Έβρου καθώς και θέματα που αφορούν στο φορέα διαχείρισης που προαναφέρθηκε.

· 18:00 Συμμετοχή στη συνέλευση βιοκαλλιεργητών Έβρου.