Συμπαράταξη Ελπίδας: 15-3-2010 Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: 15-3-2010 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Οι πολίτες φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, συμπιέζονται μισθολογικά και εργασιακά. Συνθλίβονται από την ελεύθερη αγορά και την κερδοσκοπία των ολιγοπωλίων του εμπορείου. Οι συχνές διατροφικές κρίσεις με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, οι διοξίνες, τα φυτοφάρμακα και οι ορμόνες, υποβαθμίζουν επικίνδυνα την ζωή μας. Εξ ίσου βλαπτικά είναι τα ελαττωματικά προϊόντα, οι παραπλανητικές πωλήσεις, οι κακές υπηρεσίες, η υπερβολική χρέωση των πιστωτικών καρτών, οι ανασφαλείς ασφαλιστικές υπηρεσίες, η κυκλοφορία υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς τους αναγκαίους ελέγχους και πιστοποιήσεις, και η παραβίαση της νομοθεσίας παρά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία θετικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων. Στην πράξη η κατάσταση είναι κακή.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταναλωτών,  τονίζουμε την ανάγκη για:

1. την δημιουργία τοπικού Δημοτικού ανεξάρτητου οργανισμού για την πραγματοποίηση και δημοσίευση δοκιμών και ελέγχων προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται στην τοπική αγορά, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών. Θυμίζουμε ότι ο νέος κώδικας τοπικής αυτοδιοίκησης άρθρο 75, παρ.γ, σημείο 7 επιβάλλει την δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΟΥ για τα δικαιώματα των καταναλωτών, την  ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών και τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Η μη λειτουργία του είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε ένα καθαρό μαρούλι στο πιάτο μας, όταν δεν υπάρχουν έλεγχοι από πιστοποιημένους φορείς.

2. την ενεργοποίησης, αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του κράτους και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έχουν αρμοδιότητες ελέγχου και καθορισμού ποινών στην εμπορία καταναλωτικών προϊόντων.

3. την στήριξη των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που κατά τεκμήριο είναι καλύτερης ποιότητας από τα εισαγόμενα. Λειτουργία των ΣΦΑΓΕΙΩΝ, επέκταση τους στην τυποποίηση. Δημιουργία αντίστοιχης μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης της Ελιάς και του Λαδιού.

4. την ανάδειξη του ζητήματος ευαισθητοποίησης των πολιτών στα καταναλωτικά προβλήματα και τις καταναλωτικές συνήθειες, μέσω της δημοτικής τηλεόρασης και της δημοτικής πολιτικής γενικότερα.

5. την οικονομική ενίσχυση των φορέων που ασκούν πληροφόρηση και ενημέρωση στους καταναλωτές.

Στις 15 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή.

Το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή σε ανάμνηση ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι το 1962, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος στην οποία  σκιαγράφησε τα τέσσερα καταναλωτικά δικαιώματα : Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, Ασφάλεια, Πληροφόρηση και Επιλογή.

Σήμερα που ζούμε σε ένα άκρως καταναλωτικό περιβάλλον και δεχόμαστε καθημερινά αμέτρητα ερεθίσματα προς ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών επιβάλλεται να έχουμε ως οδηγό τα πιο πάνω δικαιώματα στην καταναλωτική μας συμπεριφορά. Πέρα από τις σωστές και συμφέρουσες επιλογές ως προς την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών αυτές πρέπει να συνδυάζονται σήμερα με περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες. Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή μπορεί να αποτελέσει τη αφετηρία για τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντολογικής καταναλωτικής συνείδησης.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Δημήτρης Βαγγέλης