Συμπαράταξη Ελπίδας: ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια του κολυμβητηρίου

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: διάλογος για το ανοικτό κολυμβητήριο Δήμου Κω

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ!

Μετά τις παρεμβάσεις πολλών πολιτών, της Συμπαράταξης Ελπίδας, της Ζωοφιλικής-Οικολογικής Ένωσης Κω και τελευταία του WWF, ο κρατικός εκλεκτικός μηχανισμός επί τέλους! κινητοποιήθηκε και χθες, μετά από 30 ημέρες, η πολεοδομία του Δήμου Κω έκανε ανάκληση της οικοδομικής αδείας. Δεν πανηγυρίζουμε. Θα θέλαμε το κολυμβητήριο να ενώνει κι όχι να χωρίζει.

Θα προσθέσουμε δυο λέξεις κυρίως για να απαντήσουμε στα άδικα σχόλια των ημερών.

---το γεγονός της ανάκλησης σημαίνει ότι τα προβλήματα νομιμότητας που θέταμε ήταν αληθινά. Συνεπώς η ενέργεια μας εξυπηρετούσε τον σεβασμό του νόμου, και κατ επέκταση του κοινωνικού συμφέροντος, πράξη που αποτελεί καθήκον της πολιτικής μια παράταξης.

---το επιχείρημα ότι θα χαθεί το οικόπεδο που μας παραχωρήθηκε και ότι θα το πάρουν ιδιώτες είναι ένα πολιτικό ψέμα. Πρώτον γιατί δεν έχει κατατεθεί τέτοιο αίτημα για την περιοχή. Δεύτερο γιατί αποδείχθηκε πέρυσι, στο θέμα της πώλησης της δημόσιας παραλιακής έκτασης μπροστά από το ξενοδοχείο blue lagoon, ότι αυτό δεν είναι εύκολο και μπορεί να αποτραπεί όταν υπάρχει συμπαγής τοπική διεκδίκηση. Τρίτο η παραχώρηση που έχουμε, χρειάζονταν και χρειάζεται ανανέωση γιατί έχει λήξει!

Αντί λοιπόν του ψεύδους καλό είναι να συνταχθεί μελέτη ανάδειξης του χώρου των 70 στρεμμάτων και ένταξης του στην ευρύτερη κοινωνική ζωή με σύγχρονους όρους. Με περιβαλλοντική ευαισθησία και με βάση την νομιμότητα. Πρέπει  να ζητηθεί η παράταση της παραχώρησης ή πιο σωστά πλήρης κυριότητα των 70 στρ. Προτείνουμε  την διεύρυνση της διεκδίκησης και με τον παρακείμενο ελεύθερο χώρο της ιδίας μερίδας που έχει καταπατηθεί από ιδιώτη. Για να βοηθήσουμε την δημοτική διεκδίκηση έχουμε κάνει καταγγελία για αυτή την καταπάτηση από το 2002 χωρίς απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

---εναλλακτικές χωροθετήσεις του κολυμβητηρίου είναι κοντά στις δυο λιμνοδεξαμενες ή κοντά στην λίμνη Πυλίου για την χρησιμοποίηση των διατιθεμένων υδάτων. Μια τέτοια χωροθέτηση φέρνει πιο κεντρικά στο νησί μας αυτή την ακριβή για τις μέρες μας κοινωνική υποδομή.  Κοντά σε αυτό είναι σωστό να χωροθετηθει και το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο που μελετάται να γίνει από τον Δήμο Κω. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της διαδημοτικής συνεργασίας.

---για να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις των 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που ήταν για το κολυμβητήριο, προτείνουμε την άμεση τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων 2010 του Δήμου Κω και την μεταφορά των πιστώσεων στον εκσυγχρονισμό του παλαιού-ιστορικού γηπέδου ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ στην πόλη μας.

---είναι σε εξέλιξη από την ομάδα πρωτοβουλίας για την αλλαγή χωροθετησης του κολυμβητηρίου που συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες, η διαδικασία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πράξη αυτή απαιτεί οικονομική επιβάρυνση 6.000,οο ευρώ. Η δημοτική αρχή αν ακολουθήσει κι εδώ την λογική της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων και σε κοινωνική ένταση. Αν όμως συνεννοηθούμε και επιδιώκουμε όλοι μαζί μια νέα προσέγγιση του ζητήματος θα κερδίσουμε σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο. Ας ξεκαθαρίσει την πολιτική της η δημοτική αρχή.

Τα ερωτήματα παραμένουν:
-κολυμβητήριο στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού;
-ποιες είναι οι προτεραιότητες μας; Καθαρές και φυσικές παραλίες ή τσιμέντο;
Όσες χώρες κινήθηκαν με σεβασμό και προσοχή στο περιβάλλον κέρδισαν.
Όσες έκτισαν τις παραλίες τώρα πληρώνουν για να γκρεμίζουν (Ισπανία)

Σ. Ελπίδας