Συμπαράταξη Ελπίδας: για τα δημοτικά σκάνδαλα

Στήλη: Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου                      
Θέμα: για τα δημοτικά σκάνδαλα

Αυτή την βδομάδα το πολιτικό κλίμα βάρυνε υπό την σκιά του ‘’εργολαβικού σκανδάλου’’ του έργου των ποδηλατοδρόμων ΑΒΕΡΩΦ και ΚΑΝΑΡΗ που κατήγγειλαν οι κ.κ.  Χατζηνικολάου, Καίσερλης, Μπελαλής εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Τέθηκαν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις.  Φοβούμαστε ότι κατηγορίες για σκάνδαλα ίσως παραμείνουν αδιευκρίνιστες από την μεριά των καταγγελλόντων ενώ η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να μιλά για σκόπιμη σκανδαλολογία μη αλλάζοντας την έως τώρα τακτική της.

Ο κ. Δήμαρχος επιδιώκει την ρήξη με την αντιπολίτευση σε τέτοια τεχνικά θέματα, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής της αποτελεσματικότητας και των έργων.  Αφήνοντας στην αντιπολίτευση το άχαρο έργο της υπεράσπισης των λόγων! αλλά και της λογικής!

Α. Οι καταγγελίες έχουν σε πρώτο επίπεδο τεχνικά χαρακτηριστικά και σε δεύτερο επίπεδο πολιτικά. Γι αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινήσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας. Το πιθανότερο είναι ότι έχουν πιστοποιηθεί εργασίες που δεν έχουν γίνει υπό το βάρος της πίεσης του κλεισίματος του έργου, το οποίο ήταν χρηματοδοτούμενο κι έπρεπε να τελειώσει κατ αρχην μέχρι 30-10-2009 και μετά μέχρι 30-11-2009 κλπ (έστω κι αν συνεχίζεται ακόμη!). Η δημοτική αρχή είχε την ευθύνη της δημόσιας ενημέρωσης. Κι αν υπήρχε ζήτημα να αποφευχθεί η δημοσιότητα μπορούσε να ενημερώσει τις παρατάξεις να σεβαστούν την αναγκαιότητα της σιωπής. Όμως για να είναι πειστική σε αυτό, έπρεπε να είχε προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα προς την κατασκευάστρια εταιρεία, ζητώντας της την επίσπευση των εργασιών και απειλώντας με επιβολή ποινών όπως ο νόμος προβλέπει. Η κακή χρονική πρόοδος του έργου μαζί με την κακή του ποιότητα καταδεικνύουν μια κάλυψη, ένα απυρόβλητο για την εργολήπτρια εταιρεία. Αυτή η κάλυψη μόνο πολιτική χρειά μπορεί να έχει. Αυτό είναι το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα. Η σχέση με τους εργολάβους. Η εμπορευματοποίηση της πολιτικής και η αδιαφάνεια. Κάτι ανάλογο είχαμε καταγγείλει και στο έργο του ΧΥΤΑ. Φθάνουμε στο σημείο να κάνουμε λογικές υποθέσεις και να αναδεικνύουμε ελλείψεις που καθορίζουν πολιτικές ευθύνες για την δημοτική αρχή και πρέπει να απαντήσει.  Για την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα του έργου. Η δημοτική αρχή όμως τα αποφεύγει αυτά και λέει ότι οι καταγγελίες αφορούν τεχνικά ζητήματα, κι όσοι καταγγέλλουν ας πάνε στον εισαγγελέα. Έτσι ρίχνει την ευθύνη στην τεχνική υπηρεσία, κατά ένα απαράδεκτο τρόπο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους εργαζομένους σε αυτήν. Ενώ τους υποχρεώνει να υπογράψουν πρωτοκολλά παραλαβής εργασιών που δεν έγιναν υπό την λογική πίεση του ‘’να μην χαθούν πιστώσεις’’ την επόμενη  ‘’νίπτει τας χείρας της’’ ρίχνοντας όλο το βάρος επάνω τους. Τι να θαυμάσει κανείς. Την εντιμότητα; Το πολιτικό ήθος ή την ευθυκρισία της;

Β. Η αντιπολίτευση έχει τις ευθύνες της. Ενώ γνωρίζει ότι το θέμα των καταγγελιών της έχει τεχνικό χαρακτήρα, αποφεύγει να διασαφηνίσει τις καταγγελίες της. Δεν αναφέρεται στην τεχνική πλευρά του ζητήματος αλλά το γενικεύει μετατρέποντας τεχνικά ερωτήματα σε απ ευθείας πολιτικά. Έτσι δεν πείθει. Ας πλησιάσουμε λοιπόν το ζήτημα. Αν η αντιπολίτευση εννοεί ότι ο δήμαρχος αναγκάζει υπαλλήλους να υπογραφούν ή ότι βάζει τους ‘’ταλιμπαν του΄΄ να κάνουν την βρώμικη δουλειά, τότε το ζήτημα είναι και η δημοτική αρχή αλλά και οι ταλιμπαν που αποτελούν την δύναμη κρούσης του συστήματος ΄΄Κυρίτση’’   και πρέπει να εκτεθούν όλοι. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το επίπεδο ευθυνών.  Ιδίως στους ταλιμπαν να καθοριστεί ένα μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για να μην το ξανακάνουν. Αλλιώς, έχοντας σε εξέλιξη ένα αξιόλογο, προεκλογικό δημοτικό πρόγραμμα έργων, οι ατασθαλίες θα διευρυνθούν σε βάρος του δημοτικού συμφέροντος. Το κακό ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει  προ πάντων και με την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Η πολιτική πίεση αυτή την στιγμή είναι υπό την αίρεση της προεκλογικής περιόδου.

Γ. Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αποφύγουμε την σκανδαλολογία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποδειχθεί ότι κάνει πολύ κακό. Υπάρχει κίνδυνος οι φωνές: ''κλέφτες από την μια μεριά και οι ψεύτες από την άλλη'', να επισκιάσουν κάθε ψύχραιμη λογική προσέγγιση της κατάστασης. Και η κατάσταση πράγματι δεν είναι καλή. Έχουμε μια αλαζονική δημοτική αρχή, ικανή μπροστά στην ανάγκη της διατήρησης της στην εξουσία να κάνει άθλιους χειρισμούς ενώ οι προοπτικές στην τοπική οικονομία δεν είναι καλές. Χρειάζεται  νηφαλιότητα και ψυχραιμία.  Περιμένουμε διευκρινήσεις και παραπέρα προσεκτικές κινήσεις από την δημοτική αρχή και την δημοτική αντιπολίτευση.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβουλος)