Ο Γιώργος Κυρίτσης για ΒΙΜΕΛ και ΑΝΕΜ

Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΜΕΛ

Κως 28.06. 2011,

Προς: τον κ. Δήμαρχο Κω

Κοιν: ΜΜΕ

Θέμα: Λειτουργία ΒΙΜΕΛ- Αδιαφάνεια προσλήψεων.

Κύριε Δήμαρχε,

Εδώ και αρκετό καιρό (ίσως πέραν του ενός μηνός) απασχολούνται, με προσωπική σας απόφαση, στη δημοτική επιχείρηση ΒΙΜΕΛ (3-4) άτομα, για τα οποία δεν προκύπτει από πουθενά ότι ακολουθήσατε τη νόμιμη και διαφανή οδό για τις προσλήψεις τους.

Τα άτομα αυτά διαχειρίζονται χωρίς κανένα δικαίωμα τις υποθέσεις της ΒΙΜΕΛ που έχουν να κάμουν ακόμα και με τον ευαίσθητο οικονομικό τομέα, αφού η μια εξ αυτών δηλώνεται από εσάς ως κατ' ουσίαν διαχειρίστρια της επιχείρησης.

Όπως αντιλαμβάνεστε η οποιαδήποτε μη σύννομη παρουσία και εργασία δεν είναι μόνο ζήτημα τυπικό αλλά και ουσιαστικό για όλους τους τομείς του δήμου.

Ταυτόχρονα σε μια περίοδο που η επιχείρηση πρέπει να κάνει το άλμα προς τα εμπρός (όχι πάντως με την πρόταση που ψηφίσατε στο Δ.Σ. ή με τέτοιου είδους διαχείριση) ουσιαστικά εγκλωβίζεται στην εξάντληση των προσωπικών σας προεκλογικών δεσμεύσεων για προσλήψεις, πέραν της ειλημμένης απόφασης σας για διάλυση της.

Εκτός και αν οι «προσλήψεις» αυτές και οι άλλες πρακτικές που ακολουθείτε είναι ενταγμένες στη λογική της διάλυσης.

Κύριε Δήμαρχε,

Η διαφάνεια και η νομιμότητα στη λειτουργία και στην διαχείριση του συνόλου του δήμου και των επιχειρήσεων του είναι υποχρέωση όλων μας.

Για το λόγο αυτό σας καλώ να τα υπηρετείτε ως κύριος υπεύθυνος της λειτουργίας του δήμου μας, τονίζοντας σας ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε αυτή τη διαφάνεια και τη νομιμότητα με όποιο όπλο μας δίνει η πολιτεία.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΕ ΔΣ ΓΙΑ ΑΝΕΜ

Όταν πριν ένα μήνα συζητούσαμε αντίστοιχο θέμα για μια άλλη επιχείρηση, πάλι κατά τύχη του Δ. Ηρακλειδών, τη ΒΙΜΕΛ, σας έλεγα κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ότι ουσιαστικά με τη ψήφο σας, ως πλειοψηφία βάζατε ταφόπλακα στη ΒΙΜΕΛ.

«Σε λίγο , τόνιζα τότε, έρχεται η σειρά της ΑΝΕΜ»

Δυστυχώς δικαιώνομαι και ειλικρινά λυπάμαι για αυτό.

Η ταφόπλακα της ΒΙΜΕΛ κτίζεται, και λίγος είναι ο χρόνος που μένει για να κάνετε την τελετή.

Ήρθε λοιπόν η σειρά της ΑΝΕΜ και όπως ακούσαμε από τον κ. δήμαρχο ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις με πρώτη όπως είπε τη Μαρίνα.

Ειλικρινά ήθελα ν' ακούσω, τώρα, τι θα λένε όλοι αυτοί που πριν ένα χρόνο μας κατηγορούσαν ότι εμείς θέλαμε να ξεπουλήσουμε τις δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύοντας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δε θα μπω σε αναλυτικά στοιχεία για την επιχείρηση της ΑΝΕΜ.

Θα το κάνουν ίσως άλλοι συνάδελφοι.

Θέλω όμως να πω δύο λόγια για το ρόλο της επιχείρησης στην ανάπτυξη της περιοχής.

Όχι μόνο του Μαστιχάρι της Κω αλλά της ευρύτερης περιοχής.

Είναι πανθομολογούμενο ότι η ΑΝΕΜ ήταν και είναι καθοριστικός παράγων στη στήριξη της οικονομίας και του εργατικού δυναμικού, όχι μόνο της Κω αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στήριξε και στηρίζει με τη λειτουργία της την Κάλυμνο.

Δείτε πόσοι εργαζόμενοι και προϊόντα μεταφέρονται από την Κάλυμνο καθημερινά.

Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην οικοδομή, ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ δε χρειάστηκε να μετακομίσουν από εκεί στην Κω.

Το πρωί έρχονται και το απόγευμα είναι σπίτι τους.

Στήριξε και στηρίζει την οικονομία της Κως.

Δείτε πόσοι παραγωγοί μας, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι αλλά και απλοί πολίτες κινούνται από Κω προς Κάλυμνο. Και από εμάς μετακινούνται ή μπορούν να μετακινηθούν πρωί – βράδυ υπάλληλοι χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουν.

Έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία και των δύο νησιών η ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης της δύναμης και του ρόλου της ΑΝΕΜ.

Έχει εμπεδωθεί επίσης πόσο πρωτοποριακή ήταν η απόφαση, διαχρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε την εποχή της Κοινότητας Κεφάλου είτε στη συνέχεια του δήμου Ηρακλειδών με όλες τις ηγεσίες του.

Έρχεται όμως σήμερα η δημοτική αρχή, του ενιαίου πια δήμου, με μια εισήγηση, όνειδος, εισήγηση ντροπή δηλαδή, για τα χρονικά της Τ.Α. την ιστορία και την προσπάθεια της ΑΝΕΜ να κάνει τι;

Να κάνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα πριν την χαριστική βολή και στη συνέχεια τον ενταφιασμό της ΑΝΕΜ με τη μορφή που την γνωρίζουμε.

Περίμενα τουλάχιστον μια ιδεολογική ή οικονομική ή αν θέλετε ακόμα και μια στοιχειώδη πολιτική τεκμηρίωση της πρότασης του κ. Καϊσερλη.

Οι καθαρές θέσεις, η ειλικρίνεια, η διαφάνεια είναι στους δύσκολους καιρούς που περνούμε το μεγάλο ζητούμενο για τον τόπο.

Τέτοιες καθαρές θέσεις δεν ακούσαμε.

Αντίθετα ακούσαμε να επισείετε συνεχώς το ρόλο του επιτρόπου και του ελέγχου στη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Έχετε την εντύπωση ότι αυτό που γίνεται στη ΒΙΜΕΛ σήμερα, με τις προσλήψεις ατόμων χωρίς κανείς να ξέρει πως και από πού πληρώνονται, ή αυτό που έγινε στην ΑΙΓΛΗ χθες, θα το αφήσουμε ή το αφήσαμε έτσι.

Σας διαβεβαιώνω πως όχι. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι.

Καθαρές λοιπόν θέσεις για την ΑΝΕΜ σημαίνει :

Ή επιλέγεις τον κυρίαρχο και ρυθμιστικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας και της Τ.Α.

Ή επιλέγεις των ιδιωτική πρωτοβουλία με ότι συνεπάγεται.

Κάθε άλλη μεσοβέζικη θέση ή λύση δεν είναι καθαρή.

Δεν υπάρχουν καθαρές μεσοβέζικες θέσεις.

Δείτε τι υποφέρει η χώρα από τέτοιες μεσοβέζικες λύσεις που οι πολιτικοί μας ακολούθησαν για δεκαετίες.

Κάθε λίγο αναγκάζεται το κράτος να πουλά ένα από τα χρυσαφικά του λαού μας.

Λίγο – λίγο έφυγαν ΟΤΕ – ΔΕΗ κλπ.

Χωρίς ποτέ να πετυχαίνει το στόχο της, η κάθε πολιτική ηγεσία.

Το ίδιο κάνετε και σεις σήμερα. Ξεκινάτε με ένα μικρό λέτε ποσοστό, για να πάτε με βεβαιότητα στο ξεπούλημα τελικά.

Δεν έχει καταλάβει όμως ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος τι θέλει να κάμει, αφού μια μιλά για ποσοστό 4% που θα πουλήσει και την άλλη μιλά για 1,5%.

Εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Εμείς ήμασταν και είμαστε καθαροί.

Προεκλογικά μιλήσαμε για ενίσχυση της ΑΝΕΜ, με ρυθμιστικό λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων μεταφορών.

Με το Μαστιχάρι, κόμβο συγκοινωνίας με διασύνδεση αεροπορικών – θαλάσσιων μεταφορών.

Αυτή τη θέση έχουμε και σήμερα.

Με το Δήμο όμως κυρίαρχο.

Η πρόταση σας θυμίζει, ξαναλέω, την πρακτική του Ελληνικού κράτους και αυτών που είχαν την ευθύνη τόσα χρόνια και οδήγησαν τη χώρα εδώ, στον πάτο δηλαδή.

Θα μου πείτε, μέρος του προβλήματος και αυτών των πολιτικών προσώπων που το δημιούργησαν είναι και ο κ. Δήμαρχος αφού μέρος του συστήματος όλων των επιπέδων εξουσίας ήταν.

Τι άλλο μπορεί πια να σκεφτεί και να προτείνει;

Ναι, σύμφωνοι,

Όμως πρέπει να αλλάξουμε, αλλιώς θα βουλιάξουμε με την ΑΝΕΜ.

Προσπαθεί βέβαια από την άλλη ο κ. Καϊσερλης να μας πει ότι με την πώληση του 1,5% θα μπουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες που ήδη με την κρίση πλήττονται και αυτό το 1,5% θα τους σώσει.

Που τα λέει αυτά; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας πιστεύει ότι με 1,5% στην ΑΝΕΜ σώζεται και θα μπει στην επιχείρηση; Κανείς. Μόνο αν κάτι παραπάνω ξέρει ή έχει εξασφαλίσει στη συνέχεια το προνομιακό ξεπούλημα της επιχείρησης στον ίδιο.

Θέλω τέλος για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσω και τη θέση της παράταξης μας ως προς τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων.

Κυκλοφορεί, όπως είπα πριν, από το δήμαρχο και τα στελέχη του, πολύ έντονα ο ρόλος του ελεγκτικού συνεδρίου.

Επισείουν συνεχώς, ο δήμαρχος και τα στελέχη του, το φόβο προς τους πολίτες λέγοντας και ξαναλέγοντας πως θα προσλάβουμε προσωπικό, πως θα φτιάχνουμε τις ζημιές της όποιας επιχείρησης, όχι μόνο της ΑΝΕΜ.

Δεν είναι στην ουσία αυτός ο πόνος τους. Δεν είναι ο πόνος τους πως θα προσλαμβάνουν ή όχι, αλλά η οικονομική διαχείριση στο σύνολο της.

Το λένε άλλωστε, όταν τους ξεφεύγει.

Τι λένε;

Πως θα διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις με τον ασφυκτικό έλεγχο, αυτό λένε.

Και αυτό δε μας τιμά.

Δεν τιμά όχι μόνο εσάς που το λέτε αλλά και εμάς όλους.

Η Τ.Α. χρόνια υφίσταται άδικες καταγγελίες, για τη διαχείριση της.

Διαχειριζόμαστε, αν δεν κάνω λάθος, μόνο το 5% του ΑΕΠ και όμως όλα τα κακά σε μας τα φορτώνουν .

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, φαντάζομαι ότι και εσείς το γνωρίζετε, που σε όλα πια τα συνέδριά μας, τοπικά ή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (μέχρι πρόσφατα) ζητούμε, μόνοι μας ως Τ.Α. τον έλεγχο.

Τον έλεγχο όμως με βάση ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και όχι με τους νόμους των κατοχικών κυβερνήσεων του Τσολάκογλου, δηλαδή του 1940, με βάσει τους οποίους ακόμα ελεγχόμαστε.

Δεν πρέπει να έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

Εκτός αν έχουμε, οπότε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Εμείς λέμε ναι στο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ελέγχου και στην πλήρη διαφάνεια όλων των αποφάσεων μας, καθώς και της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος.