Ν. Μυλωνάς: «να συζητήσουμε για την τουριστική κατοικία»

Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κω

κοιν: Δημ. Κοινότητες. Δήμου Κω

ΘΕΜΑ: Να συζητήσουμε στο δημοτικο συμβούλιο το σχεδιο νόμου «σύνθετη τουριστική κατοικία»

Στο περιφερειακό συμβούλιο 2-7-11 ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ΟΧΙ στα περί «σύνθετων τουριστικών κατοικιών» !!! Τώρα η κυβέρνηση περνά με διαδικασίες εξπρές, από τη Βουλή το <Σχέδιο Νόμου (Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)>. Είναι η κατάλληλη στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο να επιβεβαιώσει και να ισχυροποιήσει την θέση του κ. Δημάρχου.

Ειδικότερα: Το νομοσχέδιο προωθεί την μαζική κατασκευή, από μεγάλους ομίλους, των λεγόμενων «σύνθετων τουριστικών κατοικιών» (mixed use resorts), μικτών επενδύσεων ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών. Η δημοσιονομική κρίση χρησιμοποιείται ως μια δικαιολογία για να προωθηθεί η κατασκευή 700.000 τουριστικών κατοικιών σε μια 7ετία. Ο σημερινός πρόεδρος της κυβέρνησης τότε ξεσπάθωνε εναντίον του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Τουρισμού του κ. Σουφλιά το 2008, ενώ τώρα προωθεί μια πολύ χειρότερη εκδοχή του!

Το νομοσχέδιο που θα επηρεάσει δραματικά τις νησιωτική μας κοινωνία προβλέπει:

Κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες σε ποσοστό 35% ή στην καλύτερη περίπτωση 30%

Απαιτούνται μόλις 100 ή 150 στρέμματα από κάποιον επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Κάποιοι όμιλοι που ήξεραν τα σχέδια των κυβερνήσεων έχουν προβεί ήδη σε αγορές και μεταβιβάσεις εκτάσεων, αναδεικνύοντας την μεγάλη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή Προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και τα χωροταξικά-πολεοδομικά σχέδια προχωράνε με ρυθμό χελώνας.

Αιγιαλοί και παραλίες που βρίσκονται δίπλα σε ακίνητα που ανήκουν στα ΕΤΑ χαρακτηρίζονται μέρος των "Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων", για να προωθηθεί η "ολοκληρωμένη" εκμετάλλευσή τους.

Η μαζική τουριστική κατοικία με μεγάλους συντελεστές κάλυψης επιφανειών:

Θα ανατρέψει για πάντα τις ισορροπίες που υπάρχουν στο νησί μας (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές).

Θα αφαιρέσει τουρίστες από μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες και από δραστηριότητες που ενισχύουν την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.

Θα επιταχύνει φαινόμενα συγκέντρωσης των κερδών σε πολύ λίγους (κατασκευαστικές εταιρίες και ισχυρούς τουριστικούς ομίλους) και θα μεταφέρει νέο κόστος στους δημότες.

Θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα (αύξηση ζήτησης για νερό, αποβλήτων και ενέργειας) προσθέτοντας νέες πιέσεις στην κοινωνία και τον δήμο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ήδη υπάρχουσες. Η υπέρμετρη δόμηση οδηγεί στην προβληματική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και των περιορισμένων φυσικών μας πόρων.

Η μαζική τουριστική κατοικία:

ΔΕΝ θα συμβάλει σε άνθιση άλλων μορφών οικονομίας, αντίθετα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στις ολοκληρωμένες οικονομικές δραστηριότητες και βιώσιμες μορφές τουρισμού. ΔΕΝ θα προσφέρει εργασία σε ντόπιους οικοδόμους, αφού μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα επωφεληθούν κουβαλάνε δικά τους συνεργεία.

Αυτό το μοντέλο τουρισμού, κατά την άποψη μας, συνδέεται με διαφθορά και διάλυση του κοινωνικού ιστού μικρών κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί με το ισπανικό «παράδειγμα» που σήμερα είναι συνώνυμο με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, καταστροφή θαυμάσιων περιοχών, διαφθορά και τεράστια οικονομική φούσκα.

Πρέπει να εκφράσουμε την άποψη της κοινωνίας μας.

Σας ζητούμε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο στην βάση ενός δικού σας σχεδίου απόφασης.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)