Συμπαράταξη Ελπίδας: να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

Είναι δρόμος για την ανάπτυξη του νησιού

---Η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας συλλόγων και σωματίων είναι η καθιερωμένη εκδήλωση συνεύρεσης και συζήτησης μεταξύ των μελών τους. Κάποτε κυριαρχούσαν οι πολιτικές συζητήσεις. Σιγά σιγά υποχώρησε η πολιτική για να επικρατήσει ο θρησκευτικός και κοινωνικός χαρακτήρας τους. Εχει συνδεθεί όμως η βασιλόπιτα με την παρουσία του δήμαρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, επικεφαλής παρατάξεων και λοιπών παραγόντων που ιδίως τις προεκλογικές περιόδους παίρνει την μορφή ...παρέλασης! Δεν είναι κάτι κακό αλλά δεν είναι και κάτι χρήσιμο ή ουσιαστικό για τους συλλόγους και την κοινωνική δράση. Οι σύλλογοι έτσι κι αλλιώς ελαχίστη έως μηδενική στήριξη είχαν και έχουν από τον Δήμο, πλην εξαιρέσεων ....των ημετέρων!

---Θα σταθούμε στην φετεινή κοπή της βασιλόπιττας των αιμοδοτών γιατί σύνδεσαν το γεγονός με την προβολή του αιτήματος ''στήριξη της τοπικής παραγωγής και της τοπικής αγοράς''.

Συνυπογράφουμε την πρόταση τους. Όπως μάθαμε έγινε δεκτή και από τον κ. Δήμαρχο, που διόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία του, μια που λέει ότι θέλει να δουλέψει πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Ένας ολόκληρος χρόνος όμως, της δημοτικής του διαχείρισης είχε ΜΗΔΕΝΙΚΟ αποτέλεσμα.

1. στο αρθρο 94 του Ν. 87Α/7-6-2010 ''Καλλικράτης'' επιβάλλει στον δήμο την σύσταση και λειτουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης μαζί με άλλες 6 αρμοδιότητες για θέματα αγροτικής ανάπτυξης-κτηνοτροφίας-αλιείας (και από 1-1-2013 προστίθενται άλλες 62) τις οποίες ο Δήμος μας ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ.

Περιμένουμε και ξανα-υποβάλλουμε μερικές απλές προτάσεις που εδώ και μια 10–ετια υποβάλλουμε στους εκάστοτε δημαρχεύοντες, χωρίς αποτέλεσμα:

2. βελτίωση του προσωρινού χώρου Λαϊκής Αγοράς στο 2ο Λύκειο, με ελάχιστο κόστος: επέκταση σκιάστρων, οργάνωση και καθαρισμός του χώρου, καθαρισμός της μοναδικής υπάρχουσας τουαλέτας, κάδοι απορριμμάτων, μια βρύση πόσιμου νερού, κανάλι απορροής νερών πλύσης.

3. η Λαϊκή αγορά δεν αρκεί να είναι μια στατική εγκατάσταση! Να μεταφέρεται σε 3 διαφορετικά σημεία της πόλης μας και στα κέντρα των δημοτικών κοινοτήτων

4. συχνή ενημέρωση και ευαισθητοποίησης μέσω του ΔΗΡΑΣΚ για τα τοπικά προϊόντα και τις καταναλωτικές συνήθειες

5. να ενταχθεί στα ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ μια γιορτή γης με τοπικά προϊόντα και καθορισμός βραβείων σε παραγωγούς ...αλλά και σε καταναλωτές!

6. δημιουργία Δημοτικού ανεξάρτητου οργανισμού για την πραγματοποίηση και δημοσίευση δοκιμών και ελέγχων προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται στην τοπική αγορά, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών. (κώδικας Δήμων άρθρο 75,παρ.γ. 7 επιβάλλει την δημιουργία γραφείου ενημέρωσης καταναλωτού για τα δικαιώματα των καταναλωτών, την ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών και τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον).

7. να επιδιώξει ο Δήμος να χαρακτηριστούν μερικά τοπικά προϊόντα ως ΄΄τοπικά προϊόντα ποιότητας΄΄

8. ο Δήμος εχει ευθύνη για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού. Να καθοριστούν οι ζώνες γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας οι περιοχές κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και να θεσμοθετηθούν περιοχές αλιευτικών δραστηριοτήτων! κλπ

για την Σ.Ε. Δ. Βαγγέλης, Ν. Μυλωνάς