«Ζούμε όπως κι εσύ» !

Στήλη: Δελτία Τύπου

Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με θέμα τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο της πολιτικής της για την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων, εκπονεί πρόγραμμα με αντικείμενο την προώθηση του σεβασμού στη σεξουαλική διαφορετικότητα αποσκοπώντας στην εκκίνηση του δημόσιου διαλόγου αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι νέοι στην ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Ζούμε όπως κι εσύ» υλοποιείται για το 2012 σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέα «Θετική Φωνή».

Η Γενική Γραμματείας Νέας Γενιάς, επιδιώκει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος να επικοινωνήσει τόσο στις νέες και στους νέους όσο και στην ευρύτερη κοινωνία το μήνυμα ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι δικαίωμα και δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, εμποδίζοντας τελικά τους νέους ομοφυλόφιλους να «ζουν όπως και οι άλλοι». Φαινόμενα όπως η βία, σωματική και ψυχολογική, και ο ρατσισμός, που συχνά στιγματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στο περιθώριο ακόμα και στην αυτοκτονία, θα αναδειχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση ενός συστήματος αξιών με σκοπό την κατανόηση των κοινωνικών ωφελειών που προκύπτουν από την διαφορετικότητα κάθε μορφής αποτελεί άλλωστε και μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα συνεχές ζητούμενο στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης ευρωπαϊκής κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος συνίσταται στη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να προβάλλει την εικόνα της συντροφικότητας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και να εξοικειώσει την κοινή γνώμη με αυτήν την καθημερινή και ανθρώπινη διάσταση της σχέσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σε αντίθεση με το συχνά προβεβλημένο από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές στερεότυπο σχέσης που ενέχει χαρακτήρα χυδαιότητας ή αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή κοινωνικού στιγματισμού. Η εκστρατεία περιλαμβάνει καταχωρήσεις δημιουργικών στον τύπο, διανομή φυλλαδίων και άλλου ενημερωτικού υλικού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις καθώς και τη διοργάνωση ημερίδων με θέμα τη συμβίωση των gay και των λεσβιών εφήβων με τις οικογένειές τους μετά την ανακοίνωση της σεξουαλικής τους ταυτότητας (coming out), με σκοπό τη στήριξη των ίδιων και την ευαισθητοποίηση των οικογενειών τους.

Η επιλογή εκπόνησης του εν λόγω προγράμματος αποτελεί ένα ρηξικέλευθο βήμα υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των νέων που διεκδικούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα της σεξουαλικής τους ταυτότητας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από κρατικό φορέα, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα νέο δίαυλο προσέγγισης και επικοινωνίας με ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας που υφίσταται διακρίσεις.

Flyer: ΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΣΥ

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη σεξουαλική διαφορετικότητα (1)

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη σεξουαλική διαφορετικότητα (2)