Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα λιμάνια

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγάλα εγκλήματα γίνονται σε περιόδους διακοπών και εορτών.

Έτσι και η τρόικα εσωτερικού αποφάσισε να ξεπουλήσει 23 σημαντικά λιμάνια μέσα στο 15αύγουστο.

Ιδιαίτερα για τη Δωδεκάνησο το πλήγμα είναι τριπλό και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τα δύο κομβικά λιμάνια του νομού Κω και Ρόδου και τον σημαντικότερο τουριστικό λιμένα, αυτό του Μανδρακίου. Η παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για την ακτοπλοΐα δεδομένου ότι η τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζεται από τους ιδιώτες με απρόβλεπτες συνέπειες για το κόστος των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με το ξεπούλημα των αεροδρομίων όπου κι εκεί θα έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα.

Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από και προς τα νησιά μας. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορικό ισοδύναμο και άλλα αντίστοιχα μέτρα πετιέται στο καλάθι των αχρήστων.

Τα λιμάνια αυτά αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των αντίστοιχων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των λιμανιών των μικρών νησιών. Είναι προφανές ότι με την εκποίηση των κερδοφόρων λιμανιών τα μικρότερα νησιά θα στερηθούν αυτούς τους πόρους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ή και την διάλυση των λιμενικών τους εγκαταστάσεων.

Το θέμα όμως είναι ταυτόχρονα και εθνικό. Με το ξεπούλημα των μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων του Νομού, η τουριστική πολιτική στα νησιά μας θα εξαρτάται αποκλειστικά από ξένα επενδυτικά funds τα οποία θα ελέγχουν ποιοί και πότε θα προσεγγίζουν το νομό μας. Αντίστοιχα, υπάρχει το ακραίο, πλην υπαρκτό, σενάριο, τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα να ασκούν πιέσεις προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη με το κλείσιμο των εισόδων σε Ρόδο και Κω.

Δυστυχώς η τρόικα εσωτερικού, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αυτές τις αποφάσεις βάζει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε σκέψη για αναπτυξιακή νησιωτική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών και την ανακούφισή τους από τα υπέρογκα κόστη μετακίνησης και μεταφοράς των αγαθών. Η τρόικα εσωτερικού για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που την εγκατέστησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η παράδοση κρίσιμων λιμανιών της ελληνικής περιφέρειας σε ιδιωτικά συμφέροντα υποθηκεύει την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τόπου, ενώ προκαλεί μείζονα και πολυποίκιλα προβλήματα ασφάλειας για τη χώρα.

Η εκποίηση της Ελλάδας διαμορφώνει μια χώρα προτεκτοράτο, μια μπανανία, για τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί ούτε αναγνωρίζει τετελεσμένα στο ξεπούλημα της χώρας.

Η Συντονιστική Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου