Νίκος Μυλωνάς: ο κ. Μαχαιρίδης διολισθαίνει σε επικίνδυνους δρόμους

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΘΕΜΑ: "η επικινδυνότητα ενεργειών του κ. Μαχαιρίδη"

Δημιουργήθηκε τεχνικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα μετά από καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις στο υπό ανακατασκευή ΞΕΝΙΑ Πάτμου.

Διαβάζουμε σε ένα από τα πολλά κείμενα που μας κοινοποίησαν πολίτες της Πάτμου, μαζί με τις ενστάσεις της εταιρείας, που υπογράφει η ειδική γραμματέας του υπουργείου περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη, όπου αφού αναφέρεται σε μια σειρά έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών λέει:
''...είναι εξόχως λυπηρό για τον Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη και τον αντινομάρχη κ. Χριστοφάκη να αμφισβητούν την νομιμότητα των ενεργειών μου και να ισχυρίζονται ότι ''αρμοδιότητα εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων έχουν μόνο η τοπική πολεοδομία και το τμήμα της περιφέρειας του υπ. περιβάλλοντος, υπηρεσίες που είναι απολύτως υπεύθυνες για την μη τήρηση των νομίμων διαδικασιών αδειοδότησης του έργου'' με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η αξιοπιστία της πολιτείας και να διακυβεύεται η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στην Πάτμο....''

Εδώ κρύβεται όλο το δράμα της πολιτικής στον τόπο μας.
Μας θυμίζει την περίπτωση θλιβερού πρώην Νομάρχη Δωδεκανήσιου, που στο θέμα του υγροβιότοπου Ψαλιδιού Κω, την μια μέρα παραχωρούσε την παράνομη παρέκκλιση της απόστασης από τα όρια του και την άλλη την ανακαλούσε υπό την πίεση του Συνηγόρου του Πολίτη, την παρέμβαση του οποίου ζήτησε με καταγγελίες της η κοινωνία της Κω. Τώρα το δράμα κορυφώνεται έχοντας ανεβάσει την ποιότητα του! Ο διάδοχος του θλιβερού εκείνου και νυν ''επικίνδυνος Νομάρχης'' αγνοεί και τα θεσμικά όργανα!!! όπως αυτά των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Υπουργείου και καλυπτόμενος πίσω από την ανεπάρκεια των τοπικών υπηρεσιών που μπλοκάρεται η ανεξάρτητη λειτουργία τους από τα ντόπια διαπλεκόμενα λόμπυ πολιτικών και επιχειρηματιών, φέρνει επίσημο πολιτειακό παράγοντα στο σημείο να εκφράζει δημόσια την λύπη του για την στάση του!

Εν προκειμένω ο κ. Μαχαιρίδης, διολισθαίνει σε επικίνδυνους δρόμους γιατί αμφισβητεί τον ρόλο του κράτους για να υπηρετήσει δικές του πελατειακές λογικές που μάλιστα ξεπερνούν και τα όρια των τοπικών δικομματικών αντιθέσεων!
Να γιατί το πείραμα της εκλεγμένης περιφέρειας στην Ελλάδα μπορεί να αποβεί ολέθριο. Αν αύριο έχουμε τέτοιους περιφερειάρχες, οι όποιοι στηριζόμενοι στον τοπικισμό και στον λαϊκισμό οξύνουν δευτερεύουσες αντιθέσεις στην διαχείριση της εξουσίας για να υπηρετήσουν ατομικές ή παραταξιακές στρατηγικές, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.
Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Νομάρχης έπρεπε να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο.
Να ανακαλέσει την άδεια και να πιέσει τις υπηρεσίες να συντομευόσουν όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης του επενδυτή. Έτσι ο επιχειρηματίας θα έκανε την δουλειά του πατώντας στα πόδια του κι όχι στηριζόμενος στην εύνοια των πολιτικών που ωθούν τις υπηρεσίες να κάνουν στραβά μάτια!

Οι επενδύσεις στην χώρα μας πρέπει να πάψουν να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Η λειτουργία των υπηρεσιών πρέπει να είναι αυτοτελής και μακριά από την κάλυψη ή την πίεση των πολιτικών παραγόντων.
Όλη αυτή η στρέβλωση της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης πρέπει να ξεπεραστεί.
Προϋπόθεση όμως είναι η πολιτική εξυγίανση. Κι αυτή δυστυχώς υστερεί.
Σε κάθε περίπτωση τα κοινωνικά κινήματα και η ατομική δραστηριοποίηση είναι απαραίτητα στοιχεία εξισορρόπησης μιας χρονίζουσας κακής κατάστασης.

Νίκος Μυλωνάς (εκπρόσωπος της Συμπαράταξης Ελπίδας στο δημ. συμβούλιο Κω)