Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τη δημοτική κοινωνική πολιτική

Στήλη: Δελτία Τύπου

Πολλά και δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη συλλογική προσπάθεια!

Ολοένα και πληθαίνουν οι δημοτικές κινήσεις και οι δημοτικές αρχές που σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ΚΑΙ σκληρής κυβερνητικής αντικοινωνικής πολιτικής, προτείνουν μέτρα με στόχο τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων και παιδικών σταθμών και η κατάργηση των τροφείων σε αυτούς, είναι μερικά από τα κοινά σημεία στις προτάσεις των κινήσεων, με στόχο τη ανθρωπιστική και οικολογική κατεύθυνση.

Η ραγδαία αυξανόμενη φτώχεια στην πόλη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κλασικά μέτρα δημοτικής φιλανθρωπίας, αλλά με ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, με αλλαγή των προτεραιοτήτων του δήμου. Αυτό "πρέπει να εκφράζεται και στο επίπεδο της αλλαγής του προϋπολογισμού αλλά και με την εγκατάλειψη της πολιτικής του 'άρτος και θεάματα' που έχει μετατραπεί μόνο σε θεάματα".

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνουμε ως ανεπαρκή τα μέτρα που έχει θεσπίσει η δημοτική αρχή της πόλης μας.
Η επιχείρηση κοινωνικής πολιτικής του δήμου μας υπολειτουργεί. Ο πρόεδρος της έχει παραιτηθεί εδώ και 2 μήνες και δεν έχει αντικατασταθεί και το δσ δεν συνέρχεται για να αντιμετωπίσει τρέχοντα ζητήματα.

Προτείνουμε δέκα μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών στον Δήμο μας:
1. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και
2. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα ΝΠΔΔ.
3. Προώθηση - ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας, όπως τα ανταλλακτικά παζάρια και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων.
4. Η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, όπως κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και συσσιτίων για απόρους (συνεργασία με την μητρόπολη Κω) .
5. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους
6. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 2 χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Κω.
7. Αναγκαίο μέτρο είναι η έκδοση "Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης", με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Απόρους της Πρόνοιας, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ.
8. Τέλος σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ,
9. Καμία απόλυση εργαζομένου από τον δήμο
10. Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και ΕΣΥ.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Σ. Τούλας, Δ. Βαγγέλης, Νίκος Μυλωνάς