Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τη νέα εγκατάσταση του Bodrum Port Passport Control Terminal

Στήλη: Δελτία Τύπου

Συγκρίσεις που εκθέτουν το τοπικό πολιτικό προσωπικό του Δήμου μας
Στο τελευταίο δημοτικό μας συμβούλιο με αφορμή το προπαγανδιστικό θέμα του δικτύου της μαρίνας του δήμου μας, κρίναμε την δημοτική αρχή για απουσία έργου και ως παράδειγμα φέραμε το απλό θέμα της κατασκευής 2 πλωτών εξεδρών στα λιμάνια της Κω και της Κεφάλου, που θα μπορούσαν να έχουν γίνει την τελευταία περίοδο. Πήραμε αμέσως την απάντηση ότι φταίει η αρχαιολογία! Θα το δούμε και το ψάχνουμε.
Ας κάνουμε μια βόλτα στην γειτονιά μας. Κάθε χρόνο πηγαίνουμε στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Παρακολουθούμε τις εκεί εξελίξεις. Από την χερσόνησο της Αλικαρνασσού θα φέρουμε στο εδώ φτωχό προεκλογικό σκηνικό κάποια σημαντικά ζητήματα.
Θα ξεκινήσουμε από τον νέο αποβατικό σταθμό στο Πετρούμι-ΒODRUM. Φέτος συναντήσαμε ένα καινούργιο κτήριο που αναβαθμίζει την είσοδο και την έξοδο από την πόλη. Είναι η νέα εγκατάσταση του Bodrum Port Passport Control Terminal επιφανείας περίπου 600μ2, αντικατέστησε τις κατασκευές που υπήρχαν. Το κτήριο εξωτερικά είναι απλό, παραπέμπει στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια εναρμονισμού του με το παρακείμενο κάστρο του Α. Πέτρου και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες! Τα μικρά πορτοπαραθυρα και τα στοιχεία παθητικής βιοκλιματικής λειτουργίας του είναι τα βασικά μορφολογικά του στοιχεία. Εσωτερικά είναι εντυπωσιακό. Μοντέρνο με στοιχεία Μουσουλμανικής ανατολικής αισθητικής. Σε πολιτικό επίπεδο δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος που τελείωσε μέσα σε 5 μήνες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν εκεί και οι λοιπές εμπορικές σχέσεις είναι εκμεταλλευτικές. Όμως πρέπει να δούμε την εξέλιξη, να συγκρίνουμε και να εκθέτουμε τις πολιτικές διαφορές.
Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι φεύγοντας, κι αφού συγκρίναμε το χθες με το σήμερα του Bodrum Port Passport Control Terminal, αυθόρμητα είπαμε: ΜΠΡΑΒΟ!
Μετά σκαφθήκαμε με δικαιολογημένη θλίψη την υστέρηση του δικού μας KOS Port Passport Control Terminal. Την δική μας συνολική εμφάνιση του λιμανιού. Τον τρόπο που αυτή η διοίκηση του νησιού αντιμετώπισε για παράδειγμα το θέμα του μοντέρνου στεγάστρου. Την κατάσταση των άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού μας.
Πιστεύουμε ότι τσάμπα πληρώνουμε 25.000 ευρώ/χρόνο το πολιτικό προσωπικό του λιμενικού ταμείου Κω.
-Ρωτήσαμε τους Τούρκους τελωνειακούς υπαλλήλους: γιατί φέτος δεν μας ζητάτε το 1 ευρώ που μας ζητούσατε για τον Δήμο του ΒODRUM;
-Μας απήντησαν ότι το 1 ευρώ χρηματοδότησε την κατασκευή του Bodrum Terminal. Η εγκατάσταση έγινε! Ευχαριστούν εκ μέρους του Δήμου όλους τους επισκέπτες της πόλης που βοήθησαν στην κατασκευή του! Από φέτος φυσικά δεν υπάρχει πια αυτή η κράτηση, γιατί δεν χρειάζεται!
Άμεσα σκέφτεται ο καθένας μας: ο δήμος μας, το λιμενικό ταμείο μας, με το αντίστοιχο χαράτσι των 3 ευρώ ανά εισιτήριο τι έχει να παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια; Πως δικαιολογείται η απαράδεκτη κατάσταση στην προβλήτα της ΔΕΗ; Οι ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων μέσα στον καύσωνα; Πότε αυτό τα ανταποδοτικό έσοδο θα έχει ένα χειροπιαστό αναπτυξιακό αποτέλεσμα; Τι φταίει που μένουμε συνεχώς πίσω; κλπ. κλπ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο πολιτικό ζήτημα στο νησί μας. Τα αποτελέσματα μιλούν και τα πράγματα δεν κρύβονται με την κατοχή των μέσων ενημέρωσης. Οι συγκρίσεις πάντα θα γίνονται και τα αποτελέσματα πάντοτε θα μιλούν.

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Σ. Τούλας, Ν. Μυλωνάς