Ηλεκτρονική δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση

Στήλη: Νέα

Ανοιχτή συζήτηση της πρωτοβουλίας eMPOWER με θέμα «Ηλεκτρονική δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση»
Ανοιχτή συζήτηση της πρωτοβουλίας eMPOWER με θέμα «Ηλεκτρονική δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση» στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα

«Ηλεκτρονική δημοκρατία και περιβαλλοντική διακυβέρνηση» είναι το θέμα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Ιουνίου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Αμαλίας 8, Αθήνα.

«Η συνθήκη της Λισαβόνας και η ενδυνάμωση της συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στα κοινά» είναι ο γενικός τίτλος μιας σειράς τοποθετήσεων από πανεπιστημιακούς, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφους. Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η σημασία της ενημέρωσης και της κινητοποίησης στην περιβαλλοντική πολιτική. Κατά τη λήξη των συζητήσεων θα γίνει συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως κλιματική αλλαγή, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, υδάτινοι πόροι, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.

Η εκδήλωση και η συλλογή υπογραφών εντάσσονται στην πρωτοβουλία eMPOWER που αποτελεί ένα πιλοτικό διακρατικό πρόγραμμα της ΕΕ για την προώθηση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Εργαλεία του eMPOWER αποτελούν η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.ep-empower.eu και οι ψηφοφορίες που διεξάγονται μέσα από αυτήν για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα (http://www.ep-empower.eu/epetitions. Εκτός από το ΑΠΕ/ΜΠΕ στο πρόγραμμα μετέχουν από ελληνικής πλευράς η εταιρία πληροφορικής Athens Technological Centre, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Από την Πορτογαλία μετέχουν το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA και η μη κυβερνητική οργάνωση LPN, από την Ιταλία το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA και η μη κυβερνητική οργάνωση Circolo Festabiente και από το Βέλγιο το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Institute που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.