Η ομιλία του Δημάρχου Κω και σύντομο memo του έργου από τη σημερινή συνέντευξη τύπου

Στήλη: Νέα

Η ομιλία του Δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση από τη σημερινή συνέντευξη τύπου, με θέμα την ένταξη και έγκριση χρηματοδότησης των δύο έργων («Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.)» Δήμου Κω, στη θέση "Κοκκινόνερο", με το ποσό των 1.174.219,80€ και «Προμήθεια Συστήματος Ελέγχου και μείωσης διαρροών στο Προβληματικό Δίκτυο Ύδρευσης της ΔΕΥΑ ΚΩ» με το ποσό των 2.776.448,14€.) από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013»:

Η ομιλία του Γ. Κυρίτση

«Πριν από ένα μήνα, στις 17 Ιουνίου για την ακρίβεια, επιστρέφοντας από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που είχε γίνει την προηγούμενη στη Σύρο, ανακοινώναμε την ένταξη σειράς έργων για όλο το νησί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Τονίσαμε τότε πως στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης και του ενιαίου σχεδιασμού, δώσαμε συντεταγμένα και με επιμονή τη μάχη για την επιτυχία των στόχων μας.

Όπως επίσης εκφράζαμε την ικανοποίησή μας, γιατί έργα ύψους 34.298.619,00€ εντάχθηκαν σε διάφορα προγράμματα, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο νησί και άρα πραγματική ενίσχυση της οικονομίας, στήριξη της ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας, υποδομές ουσίας για το σύνολο του νησιού.

Δεν θα αναφερθώ σ’αυτούς που αμφισβήτησαν ή προσπάθησαν να απαξιώσουν το μέγεθος και τη σημασία της μεγάλης αυτής επιτυχίας.

Αυτοί κρίνονται καθημερινά από τους πολίτες.

Οφείλω όμως να πω, ότι η αρχή που γίνεται, σήμερα από εδώ, με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης δύο πολύ μεγάλων έργων, συνολικού ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (3.950.667,94€ για την ακρίβεια) είναι απάντηση σε όλους όσοι αμφισβήτησαν, απαξίωσαν και συνεχίζουν να το κάνουν, τη δουλειά και την αξιοπιστία όσων λέμε και κάνουμε για τους πολίτες της Κω.

Δουλειά που είναι συνεχής, σκληρή, μεθοδική, αποτελεσματική και για την οποία είμαστε υπερήφανοι, όπως υπερήφανοι νοιώθουν οι πολίτες για τις επιτυχίες αυτής της αδιάλειπτης προσπάθειας.

Τη δουλειά αυτή συνεχίζουμε και για το σύνολο του νησιού στο πλαίσιο του ενιαίου δήμου απαντώντας ευθέως με το ΕΡΓΟ και τις ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ μας στο ερώτημα των πολιτών όλου του νησιού "Ποιος μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ισόρροπη ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη;"

Γιατί αυτό είναι το υπαρκτό και ουσιαστικό ερώτημα των πολιτών, αν θέλετε είναι και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοέμβρη.

Η μεγάλη ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση και ποιος αποδεδειγμένα μπορεί, με τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, να το κάμει.

Ποιος μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν για δεκαετίες τον τόπο μας, αξιοποιώντας τη σύγχρονη διοίκηση λειτουργώντας όπως απαιτούν οι καιροί και η ευνομούμενη πολιτεία.

Ποιος σέβεται το χρήμα των πολιτών και το επιστρέφει με έργα σ’ αυτούς, ποιος αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται για να πετύχουμε τους στόχους που ως κοινωνία βάζουμε.

Η απάντηση δίνεται σήμερα από εδώ και είναι μία: Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ με ΣΙΓΟΥΡΙΑ αφήνοντας πίσω ό,τι και όσα δεν μας αξίζουν.

Φίλες και φίλοι,

Είναι όμως σήμερα και μια ευκαιρία να σας πω το νέο στόχο μας που τον πετυχαίνουμε μεθοδικά.

Ο στόχος αυτός είναι να ξεπεράσουμε τα 34 εκατομμύρια ευρώ των δημοσίων επενδύσεων στο νησί.

Ήδη με το έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. «Προμήθεια Συστήματος Ελέγχου και μείωσης διαρροών στο Προβληματικό Δίκτυο Ύδρευσης της ΔΕΥΑ ΚΩ» ύψους 2.776.448,14€ το ξεπερνούμε και με την ένταξη επίσης του έργου των δικτύων αποχέτευσης Καρδάμαινας ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, ο πήχης για το νησί μας μπαίνει ακόμα πιο ψηλά.

Στην "άνυδρη" λοιπόν για πολλά χρόνια, από πλευράς δημοσίων επενδύσεων Κω το χρήμα άρχισε να ρέει στηρίζοντας την ανάπτυξή της.

Και επειδή θέλω να προλάβω όλους τους "καλόπιστους" ήδη με τις αναπλάσεις της πλατείας Τσιγκούρας στην Κέφαλο (474.000,00€), της πλατείας Αγίων Αποστόλων στην Αντιμάχεια (245.000,00€) της οδού Θεμιστοκλέους στην Κω (423.170,00€) στο νησί μας από τα 34 εκατομμύρια τρέχουν τα πρώτα λεφτά που δεν είναι λίγα, αφού μόνο αυτά τα τρία έργα αγγίζουν το 1.150.000,00€.

Ας πούμε δύο λόγια όμως για τα δύο έργα που αφορούν την πόλη της Κω.

Ζήσαμε όλοι, για πάρα πολλά χρόνια , τη ντροπή των σκουπιδότοπων της Κω.

Αναφέρομαι και στους δύο, δηλαδή και αυτόν του Ψαλιδιού πριν από χρόνια και αυτόν του "Κοκκινόνερου" μέχρι το τέλος του 2007.

Ζήσαμε όχι μόνο τη ντροπή αλλά και τη ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία μας που είναι ανυπολόγιστη .

Το 1980 ξεκίνησε το αίσχος του Κοκκινόνερου.

Πέρασαν δεκαετίες με τεράστιες ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων για να σταματήσει η ντροπή και η ζημιά.

Παλέψαμε μεθοδικά και σκληρά για να φτάσουμε στις 31.10.2007 με την αρ. 7104/31.10.07 απόφαση του Νομάρχη να σταματήσει η λειτουργία του χώρου.

Με την ίδια επιμονή και πολύ δουλειά φτάσαμε ένα χρόνο μετά (ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα) να πάρουμε στις 17.11.2008 την με αριθμό 1924/17.11.08 άδεια αποκατάστασης του χώρου, αφού συντάχθηκε η μελέτη περιβαλλοντικής Αποκατάστασης.

Μια μελέτη που περιλαμβάνει σειρά έργων και παρεμβάσεων, οι οποίες θα αποδώσουν την περιοχή, έκτασης 35 στρεμμάτων, στους πολίτες της Κω, για να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα που είναι η μετατροπή της σε ΠΑΡΚΟ Α.Π.Ε. ενταγμένο στο μεγάλο Master Plan (από την 1η του χρόνου) της πόλης της Κω για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της φυσικής προστασίας, έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη και την μετατροπή της Κω σε πράσινο νησί.

Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και το έργο «Προμήθεια Συστήματος Ελέγχου και μείωσης διαρροών στο Προβληματικό Δίκτυο Ύδρευσης της ΔΕΥΑ ΚΩ» ύψους 2.776.448,14 € που σήμερα ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησής του από το Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α. Όταν πριν λίγες μέρες (31.05.2010) παρουσιάζαμε τη μελέτη για την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ελέγχου των δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και βέβαια την εργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Δ.Ε.ΥΑ.Κ. υπήρξαν πάλι οι "καλοθελητές" με τις αμφισβητήσεις και τα σχόλια του είδους: "Θεωρίες και σπατάλη χρημάτων".

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν έχουν καταλάβει ακόμα, δυστυχώς, τι σημαίνει να διεκδικείς σήμερα έργα και πόρους.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν μείνει στάσιμοι στο παρελθόν δεν αντιλαμβάνονται το παρόν και βέβαια δεν μπορούν να δουν το μέλλον.

Και το μέλλον απαιτεί σχεδιασμό, μελέτες και πάθος για το νησί μας που αξίζει πολλά και είναι η ψυχή μας.

Σχεδιασμό από ανθρώπους που ζουν το παρόν και βλέπουν το μέλλον μελέτες από τους ειδικούς και όπως προβλέπει ο νόμος και πάθος για την δουλειά και τον τόπο μας, όχι για την καρέκλα.

Αυτά τα τρία συνδυάσαμε τα τέσσερα αυτά χρόνια για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου μας.

Έτσι φτάσαμε να υλοποιούμε σήμερα αυτό το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για το νησί αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τοπικά ένα από τα κορυφαία προβλήματα του πλανήτη, αυτό της αξιοποίησης και προστασίας του νερού.

Το ολοκληρωμένο σύστημα που προτείναμε, εγκρίθηκε και σε λίγους μήνες θα εγκατασταθεί στοχεύει και απαντά στην αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα στη διαχείριση του νερού. Αυτό των απωλειών στα δίκτυα.

Τα οφέλη πολλά, από τη μείωση των απωλειών μέχρι τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Σημαντικότερα όλων όμως η βέλτιστη αξιοποίηση των υδατικών πόρων και η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επόμενα βήματά μας η πλήρης ένταξη της λειτουργίας μετρήσεων κατανάλωσης και ποιότητας με ηλεκτρονικά συστήματα και βέβαια στον ενιαίο σχεδιασμό η ένταξη ως υποέργου όλου του δικτύου του νησιού στο σύγχρονο αυτό σύστημα ελέγχου.

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί οι συνεργάτες μου στη δημοτική αρχή δίνουν καθημερινά μαζί με τα στελέχη του δήμου μικρές και μεγάλες μάχες με επιτυχία για τον τόπο μας.

Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί η ομάδα δίνει μάχες και τις κερδίζει προς όφελος των πολιτών.

Αυτή η ομάδα εμπλουτισμένη και με άλλους ενεργούς και αποφασισμένους για δουλειά πολίτες απ’ όλο το νησί θα δώσει τη μάχη και τα επόμενα χρόνια ώστε ο τόπος μας να πάει μπροστά.

Αυτής της ομάδας μέλος και επίσημα από σήμερα γίνεται ο Ιάκωβος Φλεριανός.

Τον καλωσορίζουμε και για όσους δεν τον γνωρίζουν, που νομίζω ότι είναι πολλοί λίγοι αυτοί που δεν τον γνωρίζουν, είναι ένας από τους πολλούς που επέλεξαν το νησί μας για πατρίδα τους.

Νησιώτης και ο ίδιος γνώρισε και παντρεύτηκε την Χρύσα Πασπαρά και έχει δυο γιούς.

Απόφοιτος της σχολής Ευελπίδων έφτασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη όταν επέλεξε να αποστρατευτεί και σήμερα να υπηρετήσει από άλλη θέση την πατρίδα του και τους συμπολίτες του.

Τη θέση του δημοτικού συμβούλου του Ενιαίου Δήμου της Κω για την οποία όπως όλοι μας, δίνει ήδη τη μάχη του, καταθέτοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του.»