Κινηματογραφική πρόταση

Στήλη: Κινηματογράφος

Γράφει η Λίλυ Σταμάτη

Στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται αυτές τις μέρες η σπουδαία ταινία "Λίβανος" του ισραηλινού σκηνοθέτη Σάμουελ Μάοζ. Ένα αντιπολεμικό αριστούργημα που αναφέρεται στις οδυνηρές εμπειρίες του πληρώματος ενός τανκ Ισραηλινών στον πόλεμο του Λιβάνου.

Ο σκηνοθέτης αποδίδει τη φρίκη και την κτηνωδία του πολέμου, τον απόλυτο εξευτελισμό και την υποβίβαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με αριστοτεχνικό τρόπο, μέσα από το κλειστοφοβικό περιβάλλον του τεθωρακισμένου. Το βλέμμα του σκηνοθέτη προς τον έξω κόσμο, όπου εκτυλίσσεται η βία και κυριαρχούν εικόνες απόλυτης καταστροφής, είναι ο πυργίσκος του τανκ, όπου ο ήρωάς του παρακολουθεί, στοχεύει και...σκοτώνει, εκτελώντας εντολές.

Η κάμερα του Μάοζ εστιάζει όμως με δύναμη και ειλικρίνεια και στα συναισθήματα των τεσσάρων στρατιωτών, στην απέχθειά τους για όλη αυτή την παράνοια - ακόμα κι αν δεν μπορούν να εναντιωθούν -  στην ανάγκη τους για επικοινωνία, αλληλοβοήθεια και υποστήριξη, αλλά και στο γεγονός ότι το λεπτό νήμα που τους συνδέει με τον κόσμο της λογικής είναι τόσο εύθραυστο, ειδικά σε τέτοιες στιγμές δοκιμασίας.

Η ταινία είναι ημι - αυτοβιογραφική και τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας.