Η εισήγηση του Δημάρχου Κω για τον προϋπολογισμό

Στήλη: Uncategorised

Εισήγηση Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό

Από σήμερα ξεκινά ένας καινούργιος δρόμος στην οικονομία και την ανάπτυξη της Κω.

Είναι ο δρόμος της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των συνεργατικών δράσεων.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για μια νέα πορεία που ακολουθεί εδώ και δεκάδες χρόνια η προηγμένη Ευρώπη και δίνει πνοή και ανάσα σε πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη που συμμετέχουν ενεργά στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Με τον προϋπολογισμό και την πίστωση του 1 εκ. 400 χιλιάδων ευρώ που εγγράψαμε σ' αυτόν για την στήριξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων προσφέρουμε ζωή και ζωντάνια φέτος, σε πάνω από 130 νέους άνεργους επιστήμονες και μη και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για νέες καινοτόμες και παραγωγικές δραστηριότητες.

Φέτος στην αρχή αυτής της νέας πορείας στοχεύουμε να δημιουργήσουμε πιλοτικά και να εδραιώσουμε 15 συνεταιριστικές επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που στο πρώτο στάδιο θα απασχολήσουν πάνω από 130 νέους συμπατριώτες μας.

Θα είναι ο πρώτος πυρήνας που θα ωθήσει την κοινωνία μας σ' αυτά που αναζητούσε καιρό τώρα, την ενότητα, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη ως το μόνο όπλο απέναντι του επιθετικού και σκληρού ανταγωνισμού των ισχυρών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών αφορά τους ίδιους τους πολίτες που προβληματίζονται και επιλέγουν το εργασιακό μέλλον τους. Αυτή είναι η κανονική οδός.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, επίσης πολύ καλά, ότι οι συνεργατικές δράσεις ουδέποτε υποστηρίχθηκαν στην χώρα μας από την Πολιτεία πολύ δε περισσότερο ουδέποτε υπήρξε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που θα προσέφερε τέτοιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Είμαστε δυστυχώς η μόνη χώρα στον κόσμο. Γιατί μέχρι σήμερα επιλέξαμε είτε την κρατική είτε την ιδιωτική οικονομία.

Αυτές τις ημέρες εισάγεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που μας δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που σχεδιάζουμε, απαιτούμε και επιλέγουμε το μέλλον αυτής και των επόμενων γενεών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, του προϋπολογισμού και την οριστικοποίηση του ΟΕΥ, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι επισημοποιείται και συγκεκριμενοποιείται ο πολιτικός σχεδιασμός και ο αναπτυξιακός στόχος μας.

Ενισχύουμε και αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, τοπικής οικονομίας, πολεοδομίας και δημοτικής αστυνομίας και οδηγούμε την κοινωνία με εργαλείο τον Δήμο σε νέες κατευθύνσεις οργάνωσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Για την επιχείρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργασίας και οικονομίας που την ονομάσαμε ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ, ο προγραμματισμός και τα βήματα της ανάπτυξης της είναι τα ακόλουθα.

Δημιουργείται ομάδα διοίκησης έργου η οποία εντός του Απριλίου θα προετοιμάσει τις αρχές και τους κανόνες σύστασης και λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Με την ψήφιση του νόμου και εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου αναπτύσσονται και λειτουργούν δίμηνα επιμορφωτικά σεμινάρια για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο συστήνονται και αρχίζουν την λειτουργία τους οι κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι 15 πρώτες επιχειρήσεις που προτείνονται είναι:

1.Επιχείρηση χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης

2.Επιχείρηση ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων

3.Εργαστήριο ελέγχου ποτών και τροφίμων, διάγνωση παθήσεων και ικανοτήτων

4.Αξιοποίησης των Δασών

5.Αναδιοργάνωση της συνεταιριστικής ΒΙΜΕΛ

6.Τυποποίησης, διακίνησης, εμπορίας προϊόντων πρωτογενή τομέα

7.Παραδοσιακό καφενείο και πολυμέσα ενημέρωσης

8.Επιχείρηση τηλεοπτικών εκπομπών

9.Επιχείρηση Καθαριότητας ιδιωτικών χώρων

10.Διακλαδική τουριστική επιχείρηση

11.Παραγωγής και πώλησης ειδών Λαϊκής τέχνης

12.Διεθνές Κέντρο Νεότητας

13.Επιχείρηση τοπικών πολιτιστικών δημιουργών

14.Επιχείρηση Κοινωνικής μέριμνας

15.Επιχείρηση υπηρεσιών Υγείας

Παρακαλώ κ. Αντιδήμαρχε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό ως υποσημείωση στον σχετικό γενικό κωδικό.

Με την επιλογή των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι φανερός και αυταπόδεικτος ο στόχος μας. Επιλέγουμε δράσεις για την παραγωγή οικονομικών αποτελεσμάτων που ωφελούν το Δήμο και την ανάπτυξη της Κω, προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους και ανοίγουμε ορίζοντες δημιουργικών πρωτοβουλιών σε καινοτόμες παραγωγικές δράσεις.

Ήταν η δέσμευση μας απέναντι του λαού που υποφέρει και στους εκατοντάδες νέους επιστήμονες μας που δεν είχαν ανοικτούς τους ορίζοντες της απασχόλησης.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να εγκαταλείψομε αυτό τον στόχο θα τον προστατεύσουμε και θα τον ενισχύσουμε με όλες τις δυνάμεις και όλα τα μέσα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτή θα είναι η πολιτική και εργασιακή διαδρομή μας τα χρόνια που έρχονται. Σ' αυτή την διαδρομή σας καλώ να συμμετάσχετε.