Ο Νίκος Μυλωνάς για την ομιλία του Φώτη Κουβέλη
Θέμα: για την ομιλία του κ. Κουβέλη στο νησί μας
Α. Παρακολουθήσαμε την ομιλία του στον ΟΡΦΕΑ γιατί αυτό απαιτεί η κρίσιμη πολιτική στιγμή που διερχόμαστε ως κοινωνία. Είναι η ώρα που πρέπει να ακούσουμε και να αξιολογήσουμε.
Στιγματίζουμε αρνητικά την απουσία του κ. Δημάρχου από την συγκέντρωση. Δεν είναι επιτρεπτό για ένα δήμαρχο να απουσιάζει από την ομιλία ενός προέδρου Ελληνικού κόμματος, έστω κι αν διαφωνεί μαζί του, έστω κι αν εχει διαφορετική κομματική ένταξη. Ο Δήμαρχος με την παρουσία του εκφράζει την προσήκουσα πολιτική δεοντολογία της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Ο στενός κομματισμός που επέδειξε για άλλη μια φορά Δήμαρχος της Κω, μονό κακό κάνει στην κοινωνία.
Το δεύτερο αρνητικό σημείο ήταν η μικρή συμμετοχή. Η απουσία των πολιτών που σημαίνει ότι τοπικά λειτουργούν τα σύνδρομα του φόβου μπροστά στην ενεργό συμμέτοχη και το συντηρητικό πνεύμα του αντί- στην αριστερά. Το πώς λειτούργησαν αυτά τα τείχη στην πολιτική έκφραση, στην διαχείριση, στις εξελίξεις προς την χρεοκοπία μας είναι γνωστό. Ο δήμαρχος λοιπόν με την απουσία του αυτά τα τείχη προστατεύει. Δεν διαπαιδαγωγεί με την στάση του στο άνοιγμα των πολιτικων διαδικασιών. Δεν βοηθά τον πολίτη του να απεξαρτηθει από τον στενό κομματισμό και να ανοιχτεί στην πολιτική αναζήτηση. Τον θέλει καθηλωμένο στα στεγανά του κομματισμού και του παραγοντισμού. Τον θέλει θεατή και χειροκροτητή αυτού που εκείνος και οι όμοιοι του θεωρούν σωστό. Κι αυτά μετά την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας του συμφέροντος των δανειστών έναντι των κοινωνικών αναγκών των Δημοτών του!
Β. Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κουβελη κατά την γνώμη μας ήταν αντιφατικό. Έκανε μια ανάλυση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που δεν διαφέρει από αυτά που λένε τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Ήταν ένας αντι-μνημονιακός λόγος που εστιάστηκε στο ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση και στο ότι τα μέτρα του μνημονίου δεν οδηγούν σε λύσεις. Στο δια ταύτα, στο θέμα της κυβερνητικής επιλογής είπε ότι δεν συζητά την συμμετοχή τους σε κυβέρνηση με τα 2 κόμματα του μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και παραπέμπει στις μετά τις εκλογές διεργασίες, όπου με βάση την εκλογική του δύναμη είναι ανοικτός σε συγκλίσεις και συν-διαχείριση.
Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
---Κατ αρχήν η αντιμνημονιακή ανάλυση του κ. Κουβέλη κυριάρχησε στην κατάθεση του, και αυτό τον τοποθετεί στην Αριστερά. Το επόμενο λογικό βήμα μιας τέτοιας προσέγγισης θα ήταν η επιδίωξη ενός ενωτικού ψηφοδελτίου της αριστεράς (πολιτική που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ) που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ένα ποσοστό πάνω από 30%! Ποσοστό που μεταφέρει την αριστερά στο προσκήνιο της διαχείρισης και φέρνει τις αντιλήψεις του κόμματος του αντικειμενικά στην πρώτη γραμμή! Δεν γίνεται κατανοητό γιατί αυτή την περίοδο διαπλέχθηκε από το κόμμα του η ρήξη μεταξύ μεταρρυθμιστών και αριστερών-ριζοσπαστών. Μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών-κομμουνιστικών αντιλήψεων.
---Όμως αφού απορρίπτεται η προηγούμενη λογική του αριστερού μετώπου, ο κ. Κουβελης εχει ως μονόδρομο την κεντροαριστερά. Αυτή η λογική δεν υπηρετήθηκε από την ομιλία του! Ο αυτοκαθορισμός του ως επιδιώκουσα την κυβερνητική διαχείριση αριστερά, τοποθετεί το αναγκαίο και αναμενόμενο περιεχόμενο του πολιτικού του λόγου, στον χώρο των σεναρίων της κυβερνητικής λύσης. Ο ομιλητής δεν βοήθησε το ακροατήριο σε αυτό το επίπεδο. Τον μπέρδεψε! Γιατί ενώ κυριαρχεί η άποψη ότι το κόμμα του επαγγελλόμενο την χρηστή διοίκηση και τον μεταρυθμισμο στα πλαίσια του συστήματος με άξονα τις συνεργασίες για κυβερνητική διαχείριση, δεν βγήκε μια τέτοια πρόταση! Ο λόγος του κ. Κ. και η πρακτική του συγκινεί ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που εχει αναφορά στην κεντροαριστερά. Αυτό εκφράστηκε και με τους βουλευτές που πρόσφατα προσχώρησαν στο κόμμα του. Ανάλογες διεργασίες γίνονται και στην κοινωνία. Ο κ. Κουβελης έχει το φορτίο να διευκρινίσει την επιλογή της κεντροαριστεράς κι εκεί έπρεπε να επιμείνει συμπιέζοντας το ΠΑΣΟΚ που μιλά πολύ συντηρητικά πια, ανενδοίαστα και ανιστόρητα: για διμέτωπο!!! Η απευθυνση του στο χώρο του σοσιαλδημοκρατικού το ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνική δεξιά έπρεπε να είναι σαφής. Να καταθέσει άξονες πολιτικής για την σύγκλιση δυνάμεων με διαφορετική λογική. Το να λέει ότι ''δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωαμ'' σε κεντρώους πολιτικούς μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά στην πράξη δεν οδηγεί σε νέες πλειοψηφίες που έχουν σχέση με την ρευστότητα της περιόδου, και την κοινωνική ανάγκη μιας νέας διαχειριστικής αρχής!
Γ. Το κείμενο προφανώς δεν θέλει να πει στον κ. Κουβελη πώς να πορευτεί. Απλά θέτει μια ασάφεια που ο ίδιος και το κόμμα του πρέπει να διευκρινίσουν στο εκλογικό σώμα.
Νίκος Μυλωνάς