Σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι στην Κω, με το Eικαστικό Φεστιβάλ «Περνάς Απέναντι»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Πολιτιστικά

γράφει ο Παναγιώτης Βουλιάκης

Μέχρι τις 21 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο κάποιων σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Αρκεί μια βόλτα μέχρι το Πολύκεντρο Θαλασσινού,  στην πόλη της Κω, για να δούμε έργα που σπάνια "επισκέπτονται" το νησί μας.

Το Eικαστικό Φεστιβάλ "Περνάς Απέναντι" που φιλοξενείται στο Πολύκεντρο και που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Ash in Art στην Αθήνα, περιλαμβάνει μεγάλη έκθεση έργων εικαστικών καλλιτεχνών, συνεργατών και φίλων, που τους ενδιαφέρει μέρος του έργου τους να ταξιδεύει σε τόπους όπου οι άνθρωποι αγαπάνε τις Kαλές Tέχνες, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι. Ας δούμε όμως κάποια βιογραφικά αυτών των καλλιτεχνών:

- Η Ελένη Μπαζιώτου είναι ζωγράφος, αγιογράφος, σκιτσογράφος – εικονογράφος, γλύπτρια, ψηφιδογράφος, συγγραφέας με εγκύκλιες σπουδές. Επί μία δεκαετία οργανωτική υπεύθυνη της UNESCO. Πτυχίο ζωγραφικής από Ecol ABC de Paris. Μαθήτευσε επίσης κοντά στον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά και τον καταξιωμένο γλύπτη Ε. Μουστάκα. Βεβαίωση παρακολούθησης από Festival Φοίτησης ΑΘΗΝΑ 2004 για χρήση νέας τεχνολογίας για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής εικόνας, με τον επίσης καταξιωμένο καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γ. Κόρδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της σχολής Καλών Τεχνών με τον γλύπτη Τάκη και άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών - καθηγητών, καθώς και Μουσείων. Έχει μελετήσει Ιστορία Τέχνης. Με πλούσια δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότερες από 300 ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετέχει σε Biennale και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό.

- Η Θωμαϊς Ρηγάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Μαθήτευσε στους ζωγράφους Θ. Δρόσο και Γ. Βογιατζή την περίοδο 1970 – 1975.
Για τη ζωγράφο, ο ζωγράφος – αγιογράφος Σωτήρης Βάρβογλης έχει πει:
«Το ζωγραφικό έργο της Θωμαϊδος επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Όλες οι παραστάσεις, δίχως επιδεικτικές χειρονομίες κινούνται από εσωτερικού οραματισμούς. Η αισιοδοξία της ανάμνησης είναι φαινόμενο, αναπολεί τις ευχάριστες μόνο στιγμές και πάντα με την τίμια πρόθεση να εκφράσει την συγκίνηση της και την προσωπική της αγωνία που φαίνεται να είναι γνήσια»

- Η Όλγα Κορμαλή γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αυτοδίδακτη ζωγράφος άρχισε να ασχολείται με τη Ζωγραφική στα 16 της χρόνια. Από το 1980 έως το 1985 διατήρησε εργαστήριο ζωγραφικής και χαλκοπλαστικής. Από το 1987 έως το 2001 εργάστηκε ως ζωγράφος τουριστικών ειδών και αρχαϊκών αγαλμάτων σε βιοτεχνία.Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις με άριστες κριτικές και επαίνους. Το έργο της Μετέωρα (ένα από τα δυο έργα που εκθέτει στην Κω) απέσπασε το Ά βραβείο απο την Ευρωπαϊκή Εταιρία Επιστημόνων, Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών στις 23/02/2008.

- Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης ο Δημήτρης Δάλας αναζητεί διέξοδο σε ξύλινα καράβια από ευτελή υλικά, σε κατασκευές από παλιά μεταλλικά αντικείμενα, στη ζωγραφική. Η τέχνη του Οrigami τον εμπνέει από την παιδική ηλικία.

- Ο Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Scuola Libera Del Nudo της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Napoli της Ιταλίας και πήρε πτυχίο Γεωλογικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. Επιμορφώθηκε μαθαίνοντας Sumi-e, Κόμικ, Χαρακτική, Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία και Γραφιστική.

- H Ελένη Καπετανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νίκαια του Πειραιά όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ελεύθερου και αρχιτεκτονικού σχεδίου. Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές στην αγιογραφία και στη ζωγραφική. Κατοικεί και εργάζεται στην Γλυφάδα ως παραδοσιακός αγιογράφος με την ιστόρηση φορητών εικόνων και τοιχογραφιών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Χονγκ-Κονγκ, Σιγκαπούρη, Πεκίνο και πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις από το 1998 μέχρι σήμερα, επίσης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής, στην εκκλησιαστική έκθεση Ορθοδοξία. Δουλειά της βρίσκεται σε πολλές εκκλησίες, μοναστήρια και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με έντονη παρουσία στο Λίβανο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων.

- Η Ειρήνη Σπυριδάκη γεννήθηκε το 1978 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακά στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας Μοντέρνας Τέχνης. Μαθήτευσε στο εργαστήρι ζωγραφικής του Αζαρία Μαδανιάν, λέκτορα αισθητικής αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ζει και εργάζεται εκεί.

- Η Αδαμαντία Καρατζά, τα έτη 1982 – 1983, διδάχθηκε σχέδιο και ζωγραφική, στο ελεύθερο σπουδαστήριο του ζωγράφου Βρασίδα Βλαχόπουλο.Τα έτη 1983 – 1986, παρακολουθεί σπουδές γραφιστικών εφαρμογών και Αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ, ενώ παράλληλα μαθαίνει τη τεχνική του Βιτρώ, στη σχολή ΧΕΝ.Τα έτη 1991 – 1992, ξεκινά τη μαθητεία της στην τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας, κοντά στην Αγιογράφο-ζωγράφο Έυα Περσάκη και στη συνέχεια από τα έτη 1992 - 1997 με τον Αγιογράφο Δημήτρη Χατζηαποστόλου, στις σχολές "Κέντρο τέχνης και πολιτισμού" και "Ζωγραφείο εικόνων". Από το 1995 – 2000, παρακολουθεί μαθήματα Παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ. (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης) δίπλα στον Παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων.

- Η Έφη Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε προγραμματισμό Η/Υ στην σχολή Control Data, γραφιστική στα ΙΕΚ Πετρά. Παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου-ζωγραφικής στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της εικαστικού-ζωγράφου Μ. Καζάζη από το Σεπτέμβριο 2005. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας σε διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Επίσης, έκανε μαθήματα Χαρακτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Κόσμου διάρκειας δύο ετών. Συμμετείχε στις εκθέσεις Χαρακτικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων–Κωστής Παλαμάς (2007), Φωτογραφίας στο πολυχώρο Art House, Φωτογραφίας και Ζωγραφικής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με θέμα "Η Αθήνα μας ανήκει" (2009).

- Η Μάριβα Ζαχάρωφ πήρε το πτυχίο της στις Καλές Τέχνες από το University of Wales Institute, Cardiff School of Art & Design, UK. Εξειδικεύτηκε στην πρακτική με βάση το χώρο και το χρόνο. Μέσα από εγκαταστάσεις στο χώρο, βίντεο άρτ, μείξεις ήχου και φωτισμούς μελέτησα την έννοια του live art η οποία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Το 1999 παρακολούθησε το προπαρασκευαστικό Έτος στις Καλές Τέχνες, στο Winchester School of Art & Design του Hampshire, UK. Είχε προηγηθεί σπουδή ελεύθερου σχεδίου και χρώματος, καθώς και της ανθρώπινης ανατομίας στη σχολή Τέχνης της Βίλλης Κανελλοπούλου στην Αθήνα. Είναι μέλος του Ιδρύματος «ΔΕΣΤΕ» και του Αρχείου Νέων Ελλήνων Καλλιτεχνών. Έχει λάβει υποτροφία του Shillizzi Foundation και βραβείο που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο από The Sidney Perry Foundation για παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στην γκαλερί Αστρολάβος με τίτλο "Όνειρα Παιδικής Ηλικίας" (2008) και από το 2001 συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αγγλία ενώ η συμμετοχή της στο Εικαστικό Φεστιβάλ "Περνάς Απέναντι" είναι η πρώτη της συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην Ελλάδα.

- Η Μαρία Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με υποτροφία πήρε το πτυχίο της ζωγραφικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1970 με καθηγητή τον Γιώργο Μαυροϊδη. Επίσης με υποτροφία πήρε τα διπλώματα της Τέχνης του Μωσαϊκού και Τέχνης του Βιβλίου.

- Η Ζωή Νικητάκη είναι φιλόλογος, ζωγράφος, αφηγήτρια παραμυθιών. Ασχολείται με την εικονογράφηση, την αφήγηση παραμυθιών και την εκπόνηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός, εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικονογράφος.
Αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την επιμέλεια και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ενήλικες.
Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, κλπ.
Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά.

- Τέλος, στην έκθεση, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε, συμμετέχουν με έργα τους οι: Ήβη Γαβριηλίδου, Άκης Τοπάλης, Έμμη Χρυσού, κ.ά.

 

Το Eικαστικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλη έκθεση έργω...ν εικαστικών καλλιτεχνών, συνεργατών και φίλων του Ash In Art που τους ενδιαφέρει μέρος του έργου τους να ταξιδεύει σε τόπους όπου οι άνθρωποι αγαπάνε τις καλές τέχνες κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, κάθε καλοκαίρ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter