Οι φοίνικες της Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ποικίλα

Πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στους φοίνικες της Κω
Όπως έχει ανακοινώσει το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος το έντομο Rhynchophorous ferrugineus προκαλεί σημαντικές ζημιές στους φοίνικες.Το πρόβλημα αυτό έχει εντοπιστεί και στους φοίνικες της Κω.

Συμπτώματα προσβολής

Χαρακτηριστικό μακροσκοπικό σύμπτωμα είναι η καταστροφή - ξήρανση της νέας βλάστησης (δηλαδή των κεντρικών φύλλων) και η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας
- Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του
κορμού, με συνέπεια την ξήρανση του δέντρου. Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου. Τα ακμαία που βρίσκονται σε ένα φοίνικα δεν μετακινούνται σε άλλο, όσο βρίσκουν τροφή σ΄ αυτόν. Το ακμαίο δεν πετάει πολύ μέσα στη συστάδα που βρίσκεται αλλά πετάει προς άλλες συστάδες όταν νεκρωθούν όλοι οι φοίνικες της συστάδας του και δεν βρίσκει αρκετή τροφή.

Μέτρα αντιμετώπισης του εντόμου

Σε περίπτωση παρουσίας του εντόμου θα πρέπει να λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Όλα τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα να καταστρέφονται από τη βάση και η καταστροφή τους με φωτιά να γίνεται στο αρχικό στάδιο της προσβολής πριν την έξοδο των ακμαίων καιτην αναπαραγωγή τους. Οι προσβεβλημένοι φοίνικες πρέπει να ανοίγονται στα δύο (στη μέση) και να καταστρέφονται όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου.
= Να γίνονται θεραπευτικές επεμβάσεις στα προσβεβλημένα δέντρα με έγχυση εντομοκτόνων στις
οπές με διασυστηματικά εντομοκτόνα. 2
- Να γίνεται χρήση παγίδων με φερομόνη συνάθροισης και προσελκυστικά τροφής . Οι παγίδες τοποθετούνται στο έδαφος αλλά
και σε άλλα ύψη με σκοπό να συλληφθούν τυχόν αναρριχώμενα ή ιπτάμενα ακμαία.
Για αποφυγή μετακίνησης του εντόμου σε νέες περιοχές συστήνονται τα εξής:
- Αποφεύγεται η μετακίνηση φοινικόδεντρων από τις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί προσβολές στις αμόλυντες περιοχές.
- O καθαρισμός των κεφαλών των φοινικοειδών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παρεμποδίζεται η αποσάθρωση των οργανικών υλικών στις μασχάλες των φύλλων του φυτού, όπου τα θηλυκά έντομα προτιμούν να εναποθέσουν τα αυγά τους.
- Το κλάδεμα να γίνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου - μέσα Φεβρουαρίου που μειώνεται η κινητικότητα του ακμαίου.
- Όταν κόβονται πράσινα φύλλα πρέπει η τομή να γίνεται περίπου 120cm μακριά από τη βάση, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται πληγές – τομές κοντά στο στέλεχος του φυτού. Όταν
παραμείνει μεγάλο στέλεχος φύλλων (περίπου 120 cm) σε περίπτωση που θηλυκά έντομα
εναποθέσουν τα αυγά τους στην τομή αυτή, οι προνύμφες που θα δημιουργηθούν θα διεισδύσουν μόνο στο εσωτερικό του στελέχους, χωρίς να φθάσουν στον κορμό του φυτού.
- Να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, ιδίως μετά το κλάδεμα, ώστε να αποτραπεί η ωοτοκία του εντόμου με azinphos-methyl (0,2%), diazinon (0,3%), chlorpyrifos(0,15%) και dimethoate (Perfekthion) (0,15%) κ.ά.

Πηγή: filoianthropinispolis.blogspot.com

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter