Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

KoSALive.gr
Σηματοδοτώντας την όγδοη Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τη θανατική ποινή σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ζητούν την παγκόσμια, άνευ όρων αναστολή των εκτελέσεων.
" Η θανάτωση δε μπορεί ποτέ να θεωρηθεί τρόπος απόδοσης δικαιοσύνης", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek κατά την έναρξη της Συνόδου, προχθές 6 Οκτωβρίου 2010.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ένα "οικουμενικό μορατόριουμ στις εκτελέσεις με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλα τα κράτη τα οποία εξακολουθούν να την εφαρμόζουν με ψήφισμα του, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, με 574 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 39 αποχές.

- 43 χώρες στον κόσμο διατηρούν τη θανατική ποινή και ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων για το 2009 σημειώθηκε στην Κίνα, το Ιράν και το Ιράκ. Μόνον η Κίνα πραγματοποίησε περίπου 5.000 εκτελέσεις ή το 88% του παγκόσμιου συνόλου, το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 402 ανθρώπους, το Ιράκ τουλάχιστον 77 και η Σαουδική Αραβία τουλάχιστον 69", αναφέρει το ψήφισμα του ΕΚ. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, όπως η Αίγυπτος, η Μαλαισία, το Σουδάν, η Ταϊλάνδη, η Βόρεια Κορέα, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ (35 πολιτείες από τις 50 που απαρτίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διατηρούν τη θανατική ποινή, αν και 4 από αυτές δεν έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις από το 1976).

Βοήθεια προς τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιμετωπίζουν ποινή εκτέλεσης

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα πρέπει να προσφέρει οδηγίες για μια συνολική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη θανατική ποινή σε σχέση με τις δεκάδες βεβαιωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων πολιτών που αντιμετωπίζουν εκτέλεση σε τρίτες χώρες. Η πολιτική αυτή "θα περιλαμβάνει ισχυρούς και ενισχυμένους μηχανισμούς όσον αφορά το σύστημα αναγνώρισης ταυτότητας, την παροχή νομικής βοήθειας, τις νομικές παρεμβάσεις και τα διπλωματικά διαβήματα της ΕΕ".

Η θανατική ποινή στην Ευρώπη

Η Λευκορωσία παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να επιβάλλει τη θανατική ποινή. Το ΕΚ καλεί το Καζακστάν και τη Λετονία να τροποποιήσουν τις διατάξεις της εθνικής τους νομοθεσίας που εξακολουθούν να επιτρέπουν την επιβολή της θανατικής ποινής για ορισμένα εγκλήματα υπό εξαιρετικές συνθήκες.

Η πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο αγώνας εναντίον της θανατικής ποινής αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ είναι ο κορυφαίος χορηγός για την στήριξη των προσπαθειών των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί μια από τις θεματικές προτεραιότητες για την παροχή βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EIDHR), το οποίο από το 1994 έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 30 έργα παγκοσμίως, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής» (10 Οκτωβρίου) αποτελεί μία πρωτοβουλία του «Παγκόσμιου Συνασπισμού για την κατάργηση της Θανατικής Ποινής», που συνενώνει 38 μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ανάμεσά τους και τη «Διεθνή Αμνηστία».

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter