Λήψη μέτρων για το πρόβλημα των φοινικόδεντρων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Δήμος Κω

Λήψη μέτρων για το πρόβλημα των φοινικόδεντρων με τη δημιουργία συνεργείου «Διαρκούς Παρέμβασης και Ελέγχου»

Δημιουργείται μόνιμο συνεργείο το οποίο ονομάζεται «συνεργείο διαρκούς παρέμβασης και ελέγχου των φοινικόδεντρων », που αποτελείται από 3 Γεωπόνους υπαλλήλους του Δήμου (2 ΠΕ και 1 ΤΕ) για τις διαδικασίες της καταγραφής – χαρτογράφησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης, και 2 εργάτες της υπηρεσίας πρασίνου.

Το συνεργείο έχει στη διάθεση του 1 καλαθοφόρο όχημα και 1 μικρό φορτηγό, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για την περίπτωση αυτή εργαλεία και θα χρησιμοποιείται όπου απαιτείται επέμβαση, για τη δημιουργία παράθυρου επισκόπησης, δενδροχειρουργείου, ή ψεκασμού.

Αποστολή του συνεργείου αυτού είναι:

• Η πλήρης καταγραφή και χαρτογράφηση των φοινίκων σε όλο το νησί, στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς χώρους (η καταγραφή γίνεται με τη βοήθεια και την συνεργασία της υπηρεσίας πρασίνου η οποία θα ενημερώνεται από τα τοπικά συμβουλία των Δημοτικών κοινοτήτων, τους γεωπόνους του ιδιωτικού τομέα και τους ιδιώτες.)

Η χαρτογράφηση θα γίνει με την βοήθεια GPS και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με την χρήση των οποίων θα αποτυπωθούν το είδος των φοινικόδεντρων (κανάριοι, ουασιγκτόνιες, χουρμαδιές) το ύψος ανά κατηγορία, το ποσοστό προσβολής σύμφωνα με πίνακα που χρησιμοποιείται διεθνώς, καθώς και η θέση τους, η ημερομηνία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

• Η τήρηση αρχείου με το ιστορικό τους. Το αρχείο αυτό θα ενημερώνεται συνεχώς και θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφέρεια, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Μπενάκειο Φυτ/κό Ινστιτούτο) για καλύτερο συντονισμό των δράσεων.

• Ο προγραμματισμός της ολοκληρωμένης διαχείρισης και η καταγραφή των παρεμβάσεων για τους φοίνικες όπου ήδη είναι διαπιστωμένο το πρόβλημα.

• Ο περιοδικός ολοκληρωμένος έλεγχος, σε συνεργασία με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

• Ο έλεγχος για τη διαδικασία και το χώρο εναπόθεσης και ταφής κάθε κατεστραμμένου φοίνικα

Αναλυτικότερα:

Το συνεργείο αναλαμβάνει την ευθύνη ολοκλήρωσης της καταγραφής εντός είκοσι ημερών. Μετά την πλήρη χαρτογράφηση των φοινικόδεντρων σε όλο το νησί, τους εντάσσει σε ενιαίο πρόγραμμα διαρκούς ελέγχου και παρέμβασης.

Α. Δημόσιοι χώροι

• Στους δημόσιους χώρους, το συνεργείο έχει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο της παρέμβασης, σε συνεργασία με τους τυχόν συναρμόδιους φορείς.

Β. Ιδιωτικοί χώροι κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων

• Στους ιδιωτικούς χώρους κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων (μέγιστος αριθμός φοινίκων δέκα (10), το συνεργείο αναλαμβάνει τον περιοδικό έλεγχο και ψεκασμό

(Σε περίπτωση που οι ιδιώτες ή οι επιχειρηματίες της κατηγορίας αυτής επιθυμούν ο έλεγχος και ο ψεκασμός να γίνεται από ιδιώτες γεωπόνους, το συνεργείο τίθεται στη διάθεση τους καλύπτοντας τις ανάγκες τους με το καλαθοφόρο όχημα)

Η δαπάνη που τους βαρύνει, είναι αυτή της αγοράς του σκευάσματος για τον ψεκασμό και η απομάκρυνση και ταφή των προσβεβλημένων κλαδιών και δέντρων.

Γ. Μεγάλες επιχειρήσεις

• Στις μεγάλες επιχειρήσεις ή σε ιδιώτες με πάνω από δέκα φοινικόδεντρα, το συνεργείο διαθέτει χωρίς οικονομική επιβάρυνση το καλαθοφόρο όχημα με τον χειριστή του. Το κόστος του κλαδευτή, το κόστος δημιουργίας μόνιμης κατασκευής στα ψηλά δέντρα με χρήση σωλήνα, δημιουργία στεφάνης και θόλου καλύψεως, καθώς και το κόστος των βιολογικών σκευασμάτων βαρύνουν τους ιδιοκτήτες.

• Οι ψεκασμοί της κατηγορίας αυτής, γίνονται με βάση τον προγραμματισμό των γεωπόνων του συνεργείου και των ιδιωτών γεωπόνων των επιχειρήσεων.

• Οι Γεωπόνοι του Συνεργείου «Διαρκούς Παρέμβασης και Ελέγχου» προκαλούν μία δημόσια συνεδρίαση κάθε μήνα, στην οποία συμμετέχουν οι ιδιώτες γεωτεχνικοί, με σκοπό την αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και τον περαιτέρω προγραμματισμό.

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ 2242049740 (Γραμμή Δημότη) δηλώνοντας την ύπαρξη Φοινικοειδών στις ιδιοκτησίες τους.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter