Ηλίας Σιφάκης: Πολεοδομικά Σχέδια... άλλη μια δεκαετία χαμένη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Ηλίας Σιφάκης

Από τα σοβαρότερα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16 Φεβρουαρίου 2011 ήταν αυτό της ακύρωσης της σύμβασης με το μελετητικό γραφείο, που υπέγραψε ο Δήμος της Κω, για την μελέτη του Γενικού Σχεδίου Πόλεως Κω και το οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος προσπάθησε να το περάσει ως γρήγορο τυπικό θέμα απαξιώνοντας:

1. Το θέμα

2. Την προηγούμενη Δημοτική περίοδο

3. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις του

4. Το Τοπικό Συμβούλιο αφού πρώτ'απ'όλα η συζήτηση έπρεπε να γίνει εκεί και η εισήγηση να γίνει από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου

5. Τις τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου της Κω αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να τις συμβουλευτεί

6. Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο αφού απαξίωσε να μας ενημερώσει για το θέμα και μέχρι την προηγούμενη της συνεδρίασης δεν υπήρχε τίποτε στο φάκελο ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το σοβαρότερο όμως όλων, είναι η απαξίωση και η αδιαφορία που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή για την κοινωνία μας, τους συμπολίτες μας και τις περιουσίες τους, τις οποίες για ακόμα μία φορά ο Δήμαρχος τις απαξιώνει διατηρώντας το καθεστώς που εκείνος επέβαλε πολλά χρόνια πριν, σε ευνοημένους και τους ΜΗ!

Και εξηγούμαι: Η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κω είναι στις 12/3/09 με αρ. αποφ. 87.

Καθώς πρόκειται για πολύ χρονοβόρες διαδικασίες και αφού ακολουθήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού όπως προβλέπεται από τον νόμο, υπεγράφη η Σύμβαση με την εταιρία που μειοδότησε στον διαγωνισμό στο τέλος Δεκεμβρίου2010.

Πρόκειται λοιπόν για απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και η Νέα Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δήμου καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό άλλωστε σημαίνει και συνέχεια στην διοίκηση. Αυτό έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή σε συμφωνίες και συμβάσεις που παρέλαβε.

Επί της ουσίας όμως.

Πρόκειται για μελέτη η οποία θα εντάξει στο σχέδιο πόλεως Κω όλες αυτές τις περιοχές οι οποίες επιδεικτικά είχαν μείνει έξω από την προηγούμενη μελέτη 20 περίπου χρόνια πριν.

Και για να γίνω πιο κατανοητός, μιλάμε για τις περιοχές μεταξύ πόλεως Κω και Πλατανίου (μέχρι τα ποδήλατα του Σερνικού), την περιοχή μεταξύ πόλεως Κω και Αγ. Νεκταρίου, ή το χαρακτηριστικό παράδειγμα του επαρχιακού δρόμου από τον Πελαργό και πάνω, με την παγκόσμια πρωτοτυπία ένας δρόμος που χωρίζει την Κω σε ακίνητα δύο ταχυτήτων. Την αριστερή πλευρά, την ευνοημένη με υψηλό συντελεστή δόμησης (για τον λόγο αυτό έχουν γίνει όλα τα super markets από εκείνη την πλευρά) και οι περιουσίες των συνδημοτών μας είναι αξιοποιημένες, και την δεξιά, όπου οι περιουσίες των συνδημοτών μας εκεί έχουν απαξιωθεί για πάρα πολλά χρόνια αφού ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ χαμηλός, άρα η αξία των οικοπέδων τους πολύ χαμηλή. Δρόμος δύο ταχυτήτων δηλαδή. Σε ακόμα χειρότερη θέση είναι οι οικισμοί της Λάμπη, Αγ. Νεκταρίου, Ηρακλή, αφού με την απόφαση του κου Καϊσερλη, οι κάτοικοι εκεί πρέπει να ξεχάσουν για τουλάχιστον δέκα ( 10) χρόνια ακόμα την ρυμοτόμηση.

Έρχεται λοιπόν τώρα η Δημοτική Αρχή, να ακυρώσει την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει μελέτη ώστε να αμβλυνθούν όλες αυτές οι διαφορές. Με ποιο στόχο όμως; Με στόχο την μελέτη για όλο το νησί; Και πότε θα γίνει αυτή; Αν υπάρχει η Πολιτική Βούληση, και ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες, θα μας πάρει 10 χρόνια το λιγότερο αν λάβουμε υπόψιν πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και πόσα προβλήματα έχει όλο το νησί. Για παράδειγμα, στον Δήμο Δικαίου, προσπαθούν για πολεοδομικό σχεδιασμό από το 2001 και η όλη προσπάθεια έχει σκαλώσει στην Αλυκή αφού και η τελευταία μελέτη για την Αλυκή δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Και με τον Δήμο Ηρακλειδών; Τι θα γίνει που υπάρχουν 2 μελέτες (Καρδάμαινα και Κέφαλο) και πάνω σε αυτές έχει στηριχθεί το ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) το οποίο μάλιστα βρίσκεται και στην Β2 φάση, δηλαδή προς το τέλος? Θα τις ακυρώσουμε και αυτές? Και τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως νησί? Πεταμένα; Έτσι σέβεται ο νέος Δήμαρχος τα χρήματα των πολιτών της Κω;

Θα ακυρώσουμε δηλαδή όλα τα προηγούμενα 10 χρόνια από πολιτικό καπρίτσιο και μόνο; να απαξιωθεί η ενδιάμεσα του Κασερλισμού εποχή στην Κω;

Με τις ενέργειες αυτές η Δημοτική Αρχή οδηγεί το νησί πίσω ολοταχώς! Φανταστείτε τις επιπτώσεις για την πόλη και όλο το νησί που έχει αυτή η πολιτική επιλογής της απαξίωσης. Κύρια όμως, οι συνάδελφοι της Δημοτικής Αρχής να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περιουσίες των συνδημοτών μας που τόσο πολύ τους εκμεταλλεύτηκαν προεκλογικά ώστε να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Ελπίζω να το ξανασκεφτεί η πλειοψηφία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επαναπροσδιορίσει την στάση της.

Εμείς προτείνουμε της ολοκλήρωση αυτής της μελέτης καθώς και των μελετών όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων και να τις συνδέσουμε με προοπτική ενιαίου δήμου δίνοντας αναπτυξιακή τροχιά στο νησί μας.

Ηλίας Δ. Σιφάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κω

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter