Συνέντευξη Κώστα Καΐσερλη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Δήμος Κω

Τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Δημάρχου Κω:

«Ολοκληρώσαμε, με απόλυτη επιτυχία, τις εργασίες που θέσαμε ως στόχους της μεταβατικής περιόδου των δύο πρώτων μηνών.

Υλοποιήσαμε το σύνολο των υποχρεωτικών ενεργειών που προβλέπει ο νόμος του «Προγράμματος Καλλικράτη» και παράλληλα επισπεύσαμε σημαντικές δράσεις που από τον νόμο προβλέπονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο σκέλος των υποχρεώσεων της απογραφής της περιουσιακής κατάστασης που παραλάβαμε.

Ολοκληρώνουμε, στο αυριανό Δ.Σ. την ανασυγκρότηση των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων.

Δημιουργήσαμε, όπως προβλέπει ο νόμος, τρεις νέες θεσμικές δομές:

• την Επιτροπή Διαβούλευσης

• την Επιτροπή Ένταξης Μεταναστών και

• τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Και όλα αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και διαφάνεια. Είναι η πρώτη φορά που μέσα σε δύο μήνες, Δημοτική Αρχή καλεί τους Επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων σε αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας και ενημέρωσης.

Μέσα στον Μάρτιο κλείνουμε το μεγάλο κεφάλαιο της σύστασης του ΟΕΥ με σκοπό την τοποθέτηση των υπαλλήλων στις οριστικές τους θέσεις και της κατάθεσης του προϋπολογισμού και του προγράμματος εκτελεστέων έργων του 2011, που είναι συνδεδεμένα με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Μια τεράστια επιτελική εργασία ολοκληρώθηκε βασισμένη αποκλειστικά στις δυνάμεις των στελεχών του Δήμου μας και στην στήριξη όλων των στελεχών της παράταξής μας και της κοινωνίας, χωρίς την εμπλοκή πολυέξοδων μελετητικών γραφείων.

Δεν ξεφύγαμε ούτε κατ' ελάχιστον από τις βασικές αρχές και τους στόχους που θέσαμε προεκλογικά ενώπιον του λαού μας. Τα πάντα συγκροτούνται και σχεδιάζονται από την αρχή με στόχο την στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και την απασχόληση των νέων επιστημόνων.

Οι δύο αυτοί στόχοι που αφορούν το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας μας, δεν μας επιτρέπουν να παραβλέψουμε όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι δομές της διοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών που θα δημιουργήσουμε θα θωρακίσουν τον Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα από πρόχειρους και παράτυπους χειρισμούς που οδηγούν στην κατασπατάληση των πόρων και στην αναποτελεσματικότητα των δράσεων.

Για μένα προσωπικά κλείνει μια περίοδος δύο μηνών που ποτέ δεν θα ήθελα να ξαναζήσω. Η εικόνα μιας διαχείρισης χωρίς στόχους, στηριγμένης μόνο στις αμφιλεγόμενες διαχειριστικές ικανότητες κάποιων αιρετών και όχι στο κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, είναι εικόνα αποκαρδιωτική.

Γνωρίζω ότι η αποστολή μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αφού δεν καλούμαστε απλά να ενώσουμε τρεις διαφορετικούς Δήμους και τρεις περιοχές με διαφορετικά προβλήματα, αλλά παράλληλα να αλλάξουμε την πορεία πλεύσης του Δήμου από τα συνηθισμένα, σε καινοτόμες δράσεις που θα αφορούν την οικονομία του τόπου και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μετά από δύο μήνες που αφιερώσαμε στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης της κοινωνίας και του Δήμου μας είμαι σε θέση να σας πω ότι απαιτούνται τρία πράγματα.

Το πρώτο που απαιτείται είναι η διαφάνεια που επιτυγχάνεται με την όσο γίνεται μεγαλύτερη γνώση και συμμετοχή των πολιτών.

Παραλάβαμε οργανισμούς από τους οποίους απείχαν οι οργανωμένοι φορείς και οι πολίτες. Όταν μια κοινωνία δεν συμμετέχει στις αποφάσεις που την αφορούν τότε τα αποτελέσματα των αποφάσεων δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της ίδιας της κοινωνίας.

Το δεύτερο είναι η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Παραλάβαμε έναν τεράστιο σε μέγεθος οργανισμό δημοτικών υπαλλήλων με μόνη υποχρέωση την διεκπεραίωση των καθημερινών υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Όταν το ανθρώπινο δυναμικό είναι ευνουχισμένο στην διεκπεραίωση της καθημερινότητας και δεν αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παραγωγικές δραστηριότητες, τότε τα οφέλη από την εργασία του είναι ανύπαρκτα.

Και το τρίτο είναι η αυστηρή διαχείριση και κατανομή των πόρων του Δήμου μας. Παραλάβαμε μια οικονομική διαχείριση που επιεικώς χαρακτηρίζεται απαράδεκτη. Τα πάντα υπηρετούσαν τον βωμό της πελατειακής σκοπιμότητας και της παραταξιακής ωφελιμότητας.

Οι δομές της χρηστής και συλλογικής διαχείρισης αντικαταστάθηκαν από υποκειμενικές αμφιλεγόμενες προσωπικές επιλογές και αποφάσεις. Και το σπουδαιότερο, επιχειρήθηκε σκόπιμα η δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής με αποφάσεις και συμβάσεις μελετών και έργων που ελήφθησαν του τελευταίους τρεις μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα υποχρεούμαι να λάβω τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Να ζητήσω για πρώτη φορά στην ιστορία των Δήμων μας, την συνδρομή του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την απεικόνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου και την τεκμηρίωση των περιθωρίων για δράσεις υποστήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης του νησιού.

2. Να ζητήσω την συνδρομή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης.

Με τις δύο αυτές πράξεις αφενός θωρακίζουμε το μέλλον από τις παραλείψεις του παρελθόντος και αφετέρου ξεκαθαρίζουμε ότι δεν επιδιώκουμε την συγκάλυψη που τελικά αμαυρώνει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς.

Με την ψήφιση των νέων νομικών προσώπων του Δήμου, του ΟΕΥ, του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων του 2011 κλείνει η μεταβατική περίοδος και μπαίνουμε στην περίοδο της δημιουργίας.

Από την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους το σύνολο των μελών της Δημοτικής Αρχής και το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου μας με συγκεκριμένους στόχους, ιεράρχηση και χρονοδιαγράμματα.

Το αναπτυξιακό συνέδριο θα είναι ένας σταθμός για την σύγχρονη πορεία του νησιού και της κοινωνίας μας. Σε αυτό θα αποτυπωθούν σε αδρές γραμμές η κατάσταση, οι στόχοι και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε για την υλοποίηση τους.

Βασικό μας μέλημα και αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι η συμμετοχή της κοινωνίας μας και των οργανωμένων φορέων της. Η ενότητα της κοινωνίας μας, η ισχυροποίηση των φορέων της και οι συλλογικές και συνεργατικές δραστηριότητες είναι το μεγάλο εγχείρημα της νέας δημοτικής περιόδου.»


Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter