UNICEF: Η Επένδυση στους εφήβους μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της ανισότητας
Νέα Υόρκη, 25 Φεβρουαρίου 2011
Η Επένδυση στα 1,2 δισεκατομμύρια εφήβων στον κόσμο, ηλικίας 10 έως 19 ετών τώρα, μπορεί να σπάσει τους βαθιά ριζωμένους κύκλους της φτώχειας και της ανισότητας,
Το δήλωσε η UNICEF σήμερα (25/2) παρουσιάζοντας την έκθεσή της Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2011 με τίτλο «Εφηβεία: Η ηλικία των ευκαιριών».
Οι μεγάλες επενδύσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια οφέλη για τα μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Η μείωση κατά 33% στα παγκόσμια ποσοστά της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας δείχνει ότι πολύ περισσότερες παιδικές ζωές έχουν σωθεί, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου τα κορίτσια έχουν αποκτήσει σχεδόν ίση πρόσβαση με τα αγόρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εκατομμύρια παιδιά τώρα επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και κρίσιμες ιατρικές παρεμβάσεις όπως οι τακτικοί εμβολιασμοί.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν λιγότερα κέρδη σε τομείς που επηρεάζουν καθοριστικά τους εφήβους. Πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια έφηβοι γυμνασιακής ηλικίας, βρίσκονται σήμερα εκτός σχολείου και σε παγκόσμιο επίπεδο τα κορίτσια εξακολουθούν να υστερούν των αγοριών στην παρακολούθηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χωρίς εκπαίδευση, οι έφηβοι δεν μπορούν να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στους κινδύνους της εκμετάλλευσης, της κακομεταχείρισης και της βίας, που είναι μέγιστοι κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Στη Βραζιλία για παράδειγμα, σώθηκε η ζωή 26.000 παιδιών κάτω του ενός έτους από το 1998 έως το 2008, οδηγώντας σε απότομη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Στην ίδια δεκαετία 81.000 έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν.
«Η εφηβεία είναι ένα σημείο καμπής - μια ευκαιρία για να εδραιώσουμε τις προόδους που κάναμε στην πρώιμη παιδική ηλικία ή να κινδυνεύσουμε να δούμε τα οφέλη αυτά να εξαλείφονται», είπε ο Άντονι Λέικ, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Χρειάζεται να εστιάσουμε περισσότερο τώρα την προσοχή μας τώρα στο να προσεγγίσουμε τους εφήβους - ιδιαίτερα τα κορίτσια στην εφηβεία - επενδύοντας στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλα μέτρα ώστε να τους κινητοποιήσουμε στη διαδικασία βελτίωσης της ίδιας τους της ζωής».
Η εφηβεία είναι μια πάρα πολύ σημαντική ηλικία. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης δεκαετίας της ζωής που αναδύονται έντονα οι ανισότητες και η φτώχεια. Οι νέοι άνθρωποι που είναι φτωχοί ή περιθωριοποιημένοι, είναι λιγότερο πιθανό προχωρήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά την εφηβεία και είναι πιο πιθανό να βιώσουν την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση και τη βία, όπως η οικιακή εργασία και οι παιδικοί γάμοι - ειδικά εάν είναι κορίτσια. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, (εξαιρουμένης της Κίνας), οι φτωχότερες έφηβες κοπέλες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παντρευτούν πριν από τα 18 τους χρόνια, από ότι οι συνομήλικές τους που ανήκουν στο πλουσιότερο 20% των οικογενειών. Τα κορίτσια που παντρεύονται νωρίς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να παγιδευτούν σε ένα αρνητικό κύκλο πρόωρης μητρότητας, υψηλού κινδύνου μητρικής θνησιμότητας και υποσιτισμού των παιδιών. Τα κορίτσια αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής ή/και σεξουαλικής βίας από όσο τα αγόρια και είναι πιο ευπαθή στον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. ../
Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εφήβων (88%) ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί αντιμετωπίζουν μια μοναδική δέσμη προκλήσεων. Αν και οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο είναι γενικά υγιέστεροι σήμερα από ότι στο παρελθόν, πολλοί κίνδυνοι για την υγεία τους εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, των διατροφικών διαταραχών, της κατάχρησης ουσιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 5 εφήβους πάσχει από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.
Με 81 εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους παγκοσμίως το 2009, η ανεργία των νέων παραμένει πηγή ανησυχίας σχεδόν σε κάθε χώρα. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας απαιτεί δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν διαθέτουν. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τη σπατάλη του ταλέντου των νέων, αλλά αποτελεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία για τις κοινότητες στις οποίες ζουν. Σε πολλές χώρες, οι μεγάλοι εφηβικοί πληθυσμοί αποτελούν ένα μοναδικό δημογραφικό πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται. Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εφήβων, οι χώρες μπορούν να αποκομίσουν ένα μεγάλο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών.
Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολυάριθμες παγκόσμιες προκλήσεις τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, μεταξύ των οποίων την τρέχουσα περίοδο οικονομικής κρίσης, την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εκρηκτική αστικοποίηση και μετανάστευση, τη γήρανση των κοινωνιών, το αυξανόμενο κόστος της φροντίδας υγείας και τις κλιμακούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις.
Για να επιτρέψουμε στους εφήβους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις αυτές, είναι αναγκαίες στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς:
· Βελτίωση της συλλογής στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση της κατάστασης των εφήβων και να γίνουν πράξη τα δικαιώματά τους.
· Επένδυση σε εκπαίδευση και κατάρτιση, έτσι ώστε οι έφηβοι να έχουν τα μέσα να βγουν από τη φτώχεια και να συμβάλουν στις εθνικές οικονομίες.
· Αύξηση των ευκαιριών για τους νέους να συμμετέχουν και να εκφράζουν τη γνώμη τους, για παράδειγμα σε εθνικά συμβούλια νεολαίας, φόρα νέων, σε πρωτοβουλίες κοινωφελούς εργασίας, διαδικτυακό ακτιβισμό και άλλους τρόπους που επιτρέπουν στους εφήβους να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.
· Προωθώντας νόμους, πολιτικές και προγράμματα που προστατεύουν τα δικαιώματα των εφήβων και τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
· Ενίσχυση της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανισότητας, μέσα από προγράμματα ευαίσθητα προς τα παιδιά για να προληφθεί η πρόωρη και απότομη μετάβαση στην ενηλικίωση.
«Εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο περιμένουν για μεγαλύτερη δράση από όλους εμάς. Προσφέροντας σε όλους τους νέους τα εργαλεία που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη ζωή τους, θα καλλιεργηθεί μια γενιά οικονομικά ανεξάρτητων πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή και είναι σε θέση να συμβάλουν ενεργά στις κοινότητές τους», δήλωσε ο Λέικ.
Στο www.unicef.gr μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση της UNICEF «Εφηβεία: Η ηλικία των ευκαιριών» καθώς και περίληψη στα ελληνικά.