Εισήγηση Δημάρχου Κω στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο
Εισήγηση Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Κω στις 27 Φεβρουαρίου 2011
Η Κως όπως και κάθε νησί αυτού του μεγέθους και αυτής της οικονομικής οντότητας, έξη εφτά είναι σε όλο το Αιγαίο, απαιτεί, χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και ξεχωριστό κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Και δεν αναφέρομε σε χρήματα και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό ή ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέρομαι σε θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν την λειτουργία και την δραστηριότητα του δημόσιου τομέα και φυσικά της Αυτοδιοίκησης.
Φίλες και φίλοι,
Στην Κω, σε μια κλειστή κοινωνία των 30 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων οι πηγές πλούτου, δηλαδή το περιβάλλον, το γεωγραφικό ανάγλυφο, και τα πολιτισμικά αγαθά παραμένουν τα ίδια όπως και πριν από 10 και 20 χρόνια.
Οι αφίξεις των τουριστών είναι σχεδόν οι ίδιες και με εξαίρεση μια πτωτική τάση στις διανυκτερεύσεις και στην αγοραστική τους δύναμη τίποτε δεν άλλαξε στην ζήτηση του τουριστικού προϊόντος της Κω.
Αλλά και η εισροή των επενδύσεων σε υποδομές και επιχειρήσεις ήταν οι φυσιολογικές των δυνατοτήτων του Κράτους μας.
Εκείνο που άλλαξε δραματικά από τότε μέχρι σήμερα είναι η κατανομή των κερδών από την πώληση του τουριστικού προϊόντος που κυριαρχεί στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού. Από τους πολλούς πήγε στους λίγους.
Σε μια κλειστή κοινωνία που ο πληθυσμός της δεν αυξάνει και δεν μειώνεται εύκολα ανάλογα με τις οικονομικές διακυμάνσεις, λόγω του θαλάσσιου αποκλεισμού το Λίντλ και το Καρφούρ έκλεισαν δεκάδες εμπορικά και οι 20 μεγάλες επιδοτούμενες τουριστικές μονάδες All inclusive έκλεισαν εκατοντάδες οικογενειακά ξενοδοχεία και εκατοντάδες επιχειρήσεις της εστίασης και της αναψυχής.
Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που βρέθηκαν ή θα βρεθούν στους δρόμους, μετατράπηκαν σε μισθωτούς των 4 μηνών και των 800 ευρώ ή είναι άνεργοι γιατί δεν μπορούν να φύγουν από το νησί.
Στην ίδια κλειστή κοινωνία που ευημερούσε πριν από 10, 20 και 30 χρόνια οι γονείς επένδυσαν στα παιδιά τους και τα μόρφωσαν. Σπούδασαν φιλόλογοι, χημικοί, βιολόγοι, ηλεκτρονικοί, οικονομολόγοι τεχνικοί. Σήμερα πάνω από 600 νέοι επιστήμονες ετεροαπασχολούνται σε εργασίες ξένες των γνώσεων που απέκτησαν ή είναι άνεργοι.
Με κίνδυνο στα προσεχή 20 χρόνια εάν συνεχισθεί η κατάσταση να αλλάξει ο παραδοσιακός κοινωνικός και οικονομικός πυρήνας του νησιού.
Ο οικοδομικός κλάδος που πριν από 10 και 20 χρόνια ανθούσε με δεκάδες οικογενειακές επιχειρήσεις και καταστήματα, βρίσκεται σε δραματική ύφεση με αμφίβολη την ανάκαμψη του.
Γιατί ακόμα και στην περίπτωση της αναθέρμανσης θα κυριαρχούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με τα φτηνά εργατικά χέρια των οικονομικών μεταναστών.
Οι Γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση αφού η αγορά τείνει να συνθλίψει τις πάλαι ποτέ ευημερούσες οικογενειακές επιχειρήσεις τους
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στο νησί της Κω. Και θα επιδεινώνεται δυστυχώς όσο διατηρούνται οι δομές της σημερινής διοίκησης και συντηρούνται οι λογικές των ισοπεδωτικών για όλη την χώρα κρατικών παρεμβάσεων και αποσπασματικών ενισχύσεων.
Μια είναι η μόνη ελπίδα. Ο ίδιος ο λαός και η Αυτοδιοίκηση του.
Προχθές ο κύριος Πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη του στην Γερμανία, αναφερόμενος στην απόδοση των Υπουργών του και στα μέτρα της Κυβέρνησης του για την έξοδο από την κρίση, είπε ότι εμπιστεύεται τις κοινωνίες που έχουν την δύναμη να βρουν και άλλους δρόμους.
Αναρωτιόμαστε αν αυτό μπορεί να γίνει. Αν μπορούν οι κοινωνίες και μάλιστα οι κλειστές κοινωνίες με τα μόνιμα μειονεκτήματα του θαλάσσιου αποκλεισμού από μόνες τους να επιβιώσουν. Και το ερώτημα είναι αναπάντητο από εκείνους μου μιλάνε για την δύναμη του ανθρώπου και των τοπικών κοινωνιών.
Η Κως είναι ένα άρτιο σε μέγεθος οικονομικό κύτταρο. Και σε ανθρώπινο δυναμικό αρτιότερο αφού εκατοντάδες είναι οι νέοι επιστήμονες της όλων των ειδικοτήτων.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να συνταχθεί από μελετητική εταιρεία των Αθηνών μια μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού με 1 εκ 600 χιλιάδες ευρώ όταν η ΔΕΥΑΚ με 5 ντόπιους επιστήμονες μπορεί να συντάξει την ίδια μελέτη;
Γιατί θα πρέπει να δημοπρατηθεί ένα έργο αποχέτευσης 25 εκ.. ευρώ όταν το ίδιο έργο μπορεί να κατασκευαστεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ με την συμμετοχή ντόπιων μικρών επιχειρήσεων με τα μισά χρήματα;
Γιατί θα πρέπει να δημοπρατήσουμε την σύνταξη των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών που φτάνουν τα 8 εκ. ευρώ όταν μπορούμε να απασχολήσουμε ντόπιους επιστήμονες με μόνη την επιστημονική στήριξη ενός ιδρύματος;
Πως θα παρέμβουμε στην ανάπτυξη του γεωργικού και του κτηνοτροφικού τομέα και πως θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς μας όταν νευραλγικές υπηρεσίες προγραμματισμού και ελέγχου της παραγωγής της διακίνησης και της εμπορίας παραμένουν στην αρμοδιότητα της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
Πως θα στηρίξουμε την μεταποίηση και την βιοτεχνία όταν οι Περιφερειακές υπηρεσίες βρίσκονται στη Ρόδο;
Γιατί θα πρέπει τα δημόσια κτίρια να τα κατασκευάσουν οι ιδιώτες συμπράττοντας με το δημόσιο; Και να μην μπορεί ο Δήμος, αφού δάνειο θα πάρει ο ένας δάνειο και ο άλλος που θα ξεπληρώνει το δημόσιο;
Γιατί να μην μπορεί να ενταχθεί ο Δήμος στον αναπτυξιακό νόμο για να επεκτείνει την μαρίνα που την κατασκεύασε ο ίδιος με δικά του χρήματα και είναι κερδοφόρα επιχείρηση και να μπορεί ο ιδιώτης;
Γιατί ο Δήμος να μην έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της ποιότητας των ποτών και των τροφίμων όπως την έχει εδώ και 30 χρόνια ο απέναντι Δήμος της Τουρκικής Αλικαρνασσού;
Γιατί να μην ενισχυθεί με κάθε τρόπο και με ιδιαίτερη κρατική ευαισθησία η σύμπραξη για την ανακαίνιση, την προώθηση και την πώληση των αστικών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων που αργοπεθαίνουν, αντί να επιδοτείται με δεκάδες εκατομμύρια ένας μόνο επενδυτής;
Γιατί να μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη και την ανακύκλωση των αποβλήτων για την καινοτομία και την οικονομία και να διατηρείται ακόμα και σήμερα ο νόμος της καθαριότητας του 1970;
Εάν αυτά τα δεκάδες γιατί, εξαλειφθούν, να είστε βέβαιοι φίλοι Υπουργοί ότι η Κως, ένα άρτιο σε πλούτο οικονομικό μέγεθος, μπορεί να αλλάξει και η κοινωνία της μπορεί να καρπωθεί τον πλούτο του δικού της νησιού.
Χθες καταθέσαμε τις προτάσεις μας.
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι μας για τους οποίους δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Ο πρώτος αφορά την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Διεκδικούμε την άμεση μεταβίβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όλων των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που καθορίζουν και ελέγχουν την ανάπτυξη του νησιού μας.
Δεν ζητάμε χρήματα. Απαιτούμε το νησί της Κω να μην είναι εξαρτημένο από τις αγκυλώσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες υπηρεσιών που βρίσκονται σε άλλα νησιά.
Ο δεύτερος στόχος αφορά εμάς τους ίδιους. Είναι η ενότητα του λαού μας και η ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και καινοτόμων δραστηριοτήτων που θα ισχυροποιήσουν τις επιχειρήσεις μας απέναντι των δύο αντιπάλων μας. Της επιδοματικής πολιτικής και του κρατικού προστατευτισμού που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και του άνισου υπέρ των ισχυρών ανταγωνισμού που στα νησιά είναι ισοπεδωτικός για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Χαιρόμαστε κύριε Υπουργέ για την παρουσία σας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας και οι νέοι επιστήμονες μας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουν την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς της Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι η μόνη χαραμάδα μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ελπίδας στο μέλλον των νέων και της απασχόλησης τους.
Ο τρίτος στόχος είναι η αναθέρμανση της οικονομίας του κατασκευαστικού κλάδου με μία σειρά έργων τριών κατευθύνσεων. Της άμεσης οικονομικής απόδοσης όπως η επέκταση της μαρίνας, η προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, οι ανεμογεννήτριες, το Διεθνές Κέντρο Νεότητας, η αξιοποίηση της Αλυκής, η αναβάθμιση νευραλγικών στην οικονομία παραλιών.
Της κατασκευής των αναγκαίων υποδομών στις αποχετεύσεις τις υδρεύσεις και στις αναπλάσεις των πόλεων. Και της κατασκευής νέων κτιρίων για την μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που ασφυκτιούν σε ακατάλληλα κτίρια. Όπως της Αστυνομίας, των Δικαστηρίων, των Φυλακών, του Νοσοκομείου, της Πυροσβεστικής και των σχολικών κτιρίων.
Και για τους τρεις αυτούς στόχους δηλαδή της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων, της ισχυροποίησης των ντόπιων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων και της αναθέρμανσης της οικονομίας με αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου, το μόνο που χρειάζεται είναι μια ειδική ξεχωριστή Κυβερνητική μέριμνα. Όχι για να εκταμιευθούν πιστώσεις και να δοθούν επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις, αλλά για να μεταβιβαστούν οι ευθύνες της ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση της. Για να απελευθερωθούν οι τεράστιες ανθρώπινες δυνάμεις που είναι υποταγμένες στις συνήθειες και στις δομές του παρελθόντος. Για να μετρηθούν και να κοστολογηθούν, οι προτάσεις, οι δυνάμεις και η αξιοπιστία τους. Και αν είναι ικανοί να τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν την ευθύνη για την δική τους ζωή.
Αυτήν την Κυβερνητική μέριμνα επιδιώκουμε, θα την απαιτήσουμε και με κάθε τρόπο θα επιδιώξουμε να εισακουσθούμε.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος που διέρχεται η χώρα είναι ιδιαίτερα άσχημη. Η οικονομία της πάσχει. Και το χρήμα είναι δυσεύρετο.
Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Είναι ο άνθρωπος. Αυτή την ανθρώπινη δύναμη θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Στην πατρίδα μας είναι το μόνο που μένει αναξιοποίητο γιατί επικρατούσε ο κρατικός προστατευτισμός και ο ασύδοτος καπιταλισμός.
Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία μας που είμαστε αποφασισμένοι με τον ενιαίο Δήμο να εκμεταλλευτούμε.