Λέσχη 4x4 Κω: καθαρισμός της παραλίας στον Άγιο Ζαχαρία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Νέα

Η Λέσχη 4x4 της Κω διοργάνωσε τη πρώτη καλοκαιρινή εκδρομή της στον Άγιο Ζαχαρία.

Από τη Παρασκευή και με την ευκαιρία της πρωτομαγιάς πολλά μέλη διανυκτέρευσαν στη παραλία με σκηνές. Ακόμα περισσότερα μέλη μαζεύτηκαν και το Σάββατο και τη Κυριακή είτε με τετρακίνητα είτε με σκάφη.

Έγινε και καθαρισμός της παραλίας από σκουπίδια που είχαν ξεβραστεί από τη θάλασσα  αλλά και καύση αρκετών ξύλων που βρέθηκαν στη παραλία.

Περισσότερες από 10 σακούλες σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από τη παραλία και μάλιστα 2 απ αυτές με ανακυκλώσιμα είδη (κουτάκια αλουμινίου και πλαστικά) τα οποία τοποθετήθηκαν στους σχετικούς κάδους του δήμου. Μια φανταστική παρθένα παραλία που μπορεί να υποδεχτεί κόσμο και από θάλασσα αλλά και από στεριά.

Δύσβατος βέβαια ο δρόμος και κατάλληλος μόνο για τετρακίνητα αλλά αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια
Καλούμε όσους την επισκεφτούν να πάρουν μαζί τους περισσότερα σκουπίδια απ΄ όσα θα δημιουργήσουν για να είναι πάντα καθαρή.

Καλό καλοκαίρι

- Και μερικές συμβουλές για όσους πηγαίνουν συχνά στη φύση για διαμονή...
Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για  να απολαύσουμε την ελεύθερη διαβίωση στη φύση πιο υπεύθυνα:

1.   Όταν ταξιδεύετε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμήστε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψετε τη χλωρίδα και συμβάλετε έτσι στη διάβρωση του εδάφους. Αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινούμενων στον αιγιαλό, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους.

2.   Έχετε πάντα μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας όχι μόνο τα δικά σας σκουπίδια και ότι πλαστικό ξεβράζει η θάλασσα αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών-λουόμενων όποτε είναι εφικτό. Προσπαθήστε να αφήνετε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκατε. Καλό θα είναι να φτιάξετε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια σας αν θα μείνετε ημέρες για να μαζεύετε τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορείτε να τα θάβετε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τη σκηνή σας.

3.   Για τα ανθρώπινα περιττώματα να σκάβετε μικρούς λάκκους (τουλάχιστον 15 εκ. βάθος) και να τους σκεπάζετε όταν κάνετε την «ανάγκη» σας. Προσοχή δεν θάβουμε τα χαρτιά τουαλέτας γιατί τα ζώα τα ξεθάβουν, προτιμήστε να τα βάζετε σε μια σακούλα απορριμμάτων και να τα πετάτε στους κάδους.

4.   Αποφεύγετε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμήστε υλικά-σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα).

5.   Όταν μαγειρεύετε προτιμήστε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψετε φωτιά, κυρίως αν έχετε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση μην κόβετε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμήστε ξερά πεσμένα κλαριά, έτσι ώστε να καθαριστεί το δάσος από οτιδήποτε ξερό που θα συμβάλλει στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Μην αφήνετε τη φωτιά από το οπτικό σας πεδίο και όταν τη σβήνετε να προσέχετε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια. Αποφεύγετε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχετε πάντα δίπλα στη φωτιά μπουκάλια με νερό.

6.   Αποφεύγετε να πλένεστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα.

7.   Αν θελήσετε να μαζέψετε ρίγανη, θυμάρι,  και άλλα αρωματικά φυτά, προσπαθήστε να μαζέψετε μόνο όσο χρειάζεστε και ποτέ μην τα κόβετε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνετε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.

8.   Διατηρήστε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους θαμώνες, τη πανίδα της περιοχής.

9.   Ενημερωθείτε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

10.   Επικοινωνήστε με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές της περιοχής, ενημερώστε τους για τις αρχές του κώδικα και ανταλλάξτε απόψεις για το πως μπορείτε να διαφυλάξετε την περιοχή και να προασπίσετε το δικαίωμά σας για ελεύθερη διαβίωση σε αυτή.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter