Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προστασίας της Αλυκής
Κατόπιν της ομόφωνης απόφασης (14/2012) της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Κω επί του σχεδίου κανονιστικής διάταξης για τους όρους-προϋποθέσεις προστασίας της Αλυκής και της ευρύτερης περιοχής αυτής, το σχέδιο τίθεται από σήμερα και έως την Παρασκευή 4 Μαΐου 2011 σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα το σχέδιο κοινοποιείται στις Δημοτικές Κοινότητες Ασφενδιού και Πυλίου για διαβούλευση και λήψη απόφασης από τα αντίστοιχα συμβούλια.
Παρακαλούμε οι εισηγήσεις-παρατηρήσεις σας να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ
«ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ-ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ»
Η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμματικών της θέσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Αλυκής Τιγκακίου και της ευρύτερης αυτής περιοχής, της προστασίας της υγείας των πολιτών και επισκεπτών, και της ανάδειξης και διατήρησης αυτής της τουριστικής περιοχής ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πλούτου, αποφάσισε να προτείνει ένα σχέδιο κανονιστικής απόφασης, για την αναβάθμιση αυτής της περιοχής.
Είναι γνωστόν σε όλους τους πολίτες της ως άνω περιοχής, η κρατούσα σήμερα υποβάθμιση της, λόγω των πάσης φύσεως οχλουσών ανθρωπογενών επεμβάσεων, τόσο στα δίκτυα απορροής των οβριών υδάτων όσο και στο προστατευτικό χανδάκι της Αλυκής.
Η κατάσταση των Ιταλικών αυλάκων απορροής των οβριών είναι απαράδεκτη, αφού έχουν μετατραπεί σε αποχετευτικούς αγωγούς μεταφοράς ακαθάρτων λυμάτων στην θάλασσα.
Η απόρριψη βοθρολυμάτων μέσα στους παραπάνω αύλακες, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία καθώς και για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την ευρεία οικολογική καταστροφή. Το ίδιο φαινόμενο, επικρατεί περιμετρικά της Αλυκής.
Οι λειτουργούσες περιμετρικά αυτής, παράνομα, κτηνοτροφικές μονάδες, ρυπαίνουν σοβαρά, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε σχετική δραστηριότητα, λόγω του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης.
Η περιοχή της Αλυκής, όσο και η ευρύτερη αυτής, όπως οριοθετείται από τον δρόμο Μαρμαρίου έως τον δρόμο Τιγκακίου, λόγω των παραπάνω οχλουσών δράσεων, έχει καταστεί αποδεδειγμένα, χώρος επώασης κουνουπιών και σκνιπών.
Έτσι προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιοχής της Αλυκής και της ευρύτερης τοιαύτης, της καταπολέμησης των κουνουπιών και σκνιπών, αποφασίστηκε όπως με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και με την βοήθεια του επιστημονικού δυναμικού της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αποτυπώθηκαν με φωτογραφίες, η σημερινή κατάσταση ώστε στην σχετική Έκθεση και στους χάρτες που θα συνοδεύσουν την κανονιστική διάταξη, να αποσαφηνιστούν οι αναγκαίες δράσεις που θα οδηγούσαν στην εξυγίανση της περιοχής, στην προστασία, στην ανάδειξη και στην αξιοποίησης της.
Οι προτάσεις εξυγίανσης και ανάπτυξης της περιοχής είναι οι ακόλουθες:
Άμεση δημιουργία άτυπου φορέα διαχείρισης με την συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου και επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Δράσεις καθαρισμού και απομάκρυνσης στερεών αντικειμένων.
Έλεγχος των κουνουπιών και των σκνιπών μέσω συστηματικής καταπολέμησης τους.
Άμεση απομάκρυνση των παρανόμως λειτουργούντων επιχειρήσεων.(στάβλοι, μαντριά κλπ)
Συστηματική αποκατάσταση του δικτύου απορροής των υδάτων και του περιμετρικού χάνδακα.
Επιτήρηση και αστυνόμευση για την αποτροπή της ρύπανσης από υγρά απόβλητα.
Απαγόρευση εισόδου, παντός τύπου, μηχανοκίνητων οχημάτων.
Επανακαθορισμός των θέσεων και των προτάσεων της μελέτης Περγαντή Φώτη – Παππά Ευάγγελου, με στόχους την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης, του χώρου της Αλυκής και την ετοιμότητα του φακέλου για την χρηματοδότηση των απαραίτητων πόρων.
Για την επιτυχία αυτών των δράσεων προτείνονται τα ακόλουθα:
Εκδίδεται άμεσα κανονιστική διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για την προστασία της ευρύτερης περιοχής και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ελέγχει την τήρησή της, υποδεικνύοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Προωθούνται άμεσα τα έργα εξυγίανσης της περιοχής και αποκατάστασης των δικτύων απορροής.
Άρθρο 1
Η περιοχή εντός της οποίας ισχύουν οι διατάξεις της παρούσης περικλείεται βόρεια από την θάλασσα, ανατολικά από τον κεντρικό δρόμο του Τιγκακίου, νότια από τον επαρχιακό δρόμο και δυτικά από τον κεντρικό δρόμο Μαρμαρίου.
Στον συνημμένο χάρτη 1 που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης αποτυπώνεται το σύνολο του εκτενούς δικτύου απορροής των υδάτων.
Άρθρο 2
Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των ακινήτων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός της περιοχής του άρθρου 1, υποχρεούνται στον καθαρισμό των αυλάκων και χανδάκων απορροής των υδάτων, με την εποπτεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου υποχρεούται σε καθαρισμό αυτών. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τους υπόχρεους. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά μέτρο μήκους του αύλακα, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά κατά των παραβατών για τα προβλεπόμενα αδικήματα του νόμου 1650/1986, σε συνδυασμό με τον νόμο 4042/2012.
Στην περίπτωση δύο παρόδιων των αυλάκων ιδιοκτητών οι ανωτέρω ρυθμίσεις-επιβαρύνσεις-παραβάσεις, αφορούν αμφότερους.
Άρθρο 3
Εντός της ζώνης οικιστικού ελέγχου προστασίας του περιβάλλοντος όπως προσδιορίζεται με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 1024/Δ/28-11-1997) απαγορεύεται η δημιουργία και λειτουργία εγκαταστάσεων στάβλων και μαντριών όπως και κάθε χρήση που επιβαρύνει το περιβάλλον. Εντός 30 ημερών από την δημοσίευση της παρούσης οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οφείλουν να απομακρύνουν τις κατασκευές και τις ανωτέρω επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης υποβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, για κάθε ημέρα διατήρηση και μη απομάκρυνσης και σχετική μηνυτήρια αναφορά, για παράβαση του νόμου 1650/1986, σε συνδυασμό με τον νόμο 4042/2012 και άρθρο 6 του νόμου 4056/2012.
Άρθρο 4
Εντός της περιοχής του άρθρου 1 απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη βοθρολυμάτων ή και επεξεργασμένων λυμάτων με φορτίο ανώτερο των 25mg/l, στους ελεύθερους χώρους και εντός των αυλάκων του δικτύου της περιοχής του άρθρου 1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και μετά από έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ή υπηρεσίας επιφορτισμένης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τούτο επιβάλλεται στους μη συμμορφούμενους πρόστιμο 500 Ευρώ και υποβάλλεται μήνυση.
Άρθρο 5
Εντός της περιοχής της ζώνης οικιστικού ελέγχου του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, απαγορεύεται αυστηρά μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης, η δράση οργανωμένης αναψυχής και κολύμβησης και οποιοδήποτε μόνιμη ή ημιμόνιμη κατασκευή, η διάνοιξη οδών και η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων ως και η διέλευσή τους. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
Άρθρο 6
Την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης των δράσεων της περιοχής του άρθρου 1 αναλαμβάνει σε πρώτη φάση και μέχρι την σύσταση φορέα διαχείρισης, επιτροπή εννεαμελής, αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Ασφενδιού και Πυλίου, στελέχη των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και εκπροσώπους παραγωγικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.